A.Vogel Blog

Taal/Langue

home / gezondheid / weerstand / Wat te doen tegen hoesten?

Wat te doen tegen hoesten?

Om van je hoest af te geraken is het in eerste instantie belangrijk te achterhalen of het gaat om een vastzittende hoest of een droge (kriebel)hoest. De behandeling verschilt namelijk afhankelijk van het type hoest. Toch zijn er ook algemene tips die van toepassing zijn bij elk hoesttype: veel water drinken en stomen bijvoorbeeld!

Wat te doen tegen hoesten

Wat te doen tegen hoesten?

Wanneer je graag verlost wilt raken van je hoest, is het erg belangrijk om te achterhalen over welk type hoest het gaat. Afhankelijk van het type hoest (vastzittende hoest of droge (kriebel)hoest) is er een andere behandeling vereist.

Toch zijn er ook een aantal zaken die van toepassing zijn voor elk type hoest. Bijvoorbeeld:

Water en thee drinken

Drink minstens 1,5 liter water of thee per dag. Warme dranken werken het effectiefst in de strijd tegen een vastzittende hoest. Op die manier lost het slijm op en droogt het ook niet uit. Bovendien verzacht thee je luchtwegen en je keel. Tip: voeg wat citroen en een beetje honing toe aan je favoriete kruidenthee. Honing werkt verzachtend en het zuur in citroensap breekt het slijm gedeeltelijk af.

Stoomtherapie

Ook het inademen van warme, vochtige lucht kan soelaas bieden. Leg een handdoek over je hoofd en buig je hoofd over een kom met een liter heet, dampend water. Adem de damp gedurende tien minuten in. Dit maakt vastzittende slijmen los én bevochtigt je luchtwegen. Je zal merken dat je snel veel minder moet hoesten.

Rook niet en mijd rokerige ruimtes

Vermijd sigarettenrook zo veel mogelijk. Roken zorgt voor geïrriteerde luchtwegen en kan je namelijk een vervelende hoest bezorgen, maar ook je hoest erger maken. Ben je geen roker? Let dan op met passief meeroken.

Wat te doen tegen hoesten - tips per hoesttype

Tips per hoesttype

Maar afhankelijk van je type hoest, zijn er dus ook enkele specifieke tips.

Bekijk de tips bij vastzittende hoest.

Bekijk de tips bij droge (kriebel)hoest.

Laatste wijziging op deze pagina: 22-12-2017

0 artikelen in winkelwagentje