A.Vogel Blog

Taal/Langue

home / gezondheid / weerstand / verkoudheid

Verkoudheid

Symptomen en tips

Snotter je zakdoek na zakdoek vol en blijf je maar niezen en hoesten. Dan heb je last van een verkoudheid. Iedereen heeft hier wel eens last van. Gemiddeld zo’n 2 tot 5 keer per jaar zelfs! Maar wat kan je doen tegen een verkoudheid? Gezond eten, voldoende rusten en bewegen zijn het allerbelangrijkste. Daarnaast kan je ook heel wat doen om verkoudheden in de toekomst te voorkomen.  Maar wat zijn de symptomen van een verkoudheid en hoe kan je eraan ontsnappen? Ontdek er hier meer over!

Verkoudheid

Wat is een verkoudheid?

Bij een verkoudheid is er sprake van een ontsteking van het slijmvlies van de bovenste luchtwegen. Dit wordt veroorzaakt door een virus. Gemiddeld word je 2 à 5  keer per jaar getroffen door een verkoudheid. Bij kinderen ligt dit echter hoger omdat hun weerstand minder ontwikkeld is. Je immuunsysteem kan je namelijk enkel beschermen tegen gekende virussen en bacteriën. Daardoor zijn kinderen minder weerbaar tegen verkoudheden.

Een verkoudheid is onschuldig en gaat vanzelf over. Doordat de intensiteit van de klachten doorgaans meevalt, kan je ook gewoon je werk blijven doen. Zorg wel voor voldoende rust.

Verkoudheid symptomen

Wat zijn de symptomen van een verkoudheid?

Wanneer een verkoudheidsvirus je lichaam belaagt, gaan je slijmvliezen opzwellen. Als reactie op het virus gaan ze extra slijm produceren. Door een teveel aan slijm kan je last krijgen van onderstaande verkoudheidssymptomen:

Bij een verkoudheid is er normaal geen sprake van koorts. Bij jonge kinderen kan er wel sprake zijn van lichte koortsvorming.

Tips om een verkoudheid te voorkomen

Wat te doen tegen verkoudheid? Tips!

Een goede weerstand is je beste strijdmiddel om een verkoudheid te verslaan. Om je weerstand te verhogen, kan je gebruik maken van onderstaande tips:

1. Let op je voeding

Kies voor verse, onbewerkte voeding. Daaruit kan je lichaam alle voedingsstoffen halen die het nodig heeft om een goede weerstand op te bouwen. Zorg voor voldoende variatie in je voeding zodat je een grote diversiteit aan voedingsstoffen binnenkrijgt.

2. Slaap voldoende

Een goede nachtrust (+/- 8u per nacht) doet wonderen. Gun je lichaam voldoende rust en las ook in drukke periodes genoeg ruimte in voor ontspanning. 

3. Beweeg regelmatig

Lichaamsbeweging, bij voorkeur in de frisse buitenlucht, is noodzakelijk voor een goede weerstand. Daarnaast werkt het ook ontspannend. Een dagelijkse wandeling van 30 minuten volstaat reeds.

4. Gebruik geen antibiotica!

Antibiotica hebben geen nut bij een verkoudheid: zij werken enkel in op bacteriën en niet op virussen. En aangezien een verkoudheid veroorzaakt wordt door een verkoudheidsvirus, hebben ze dus geen enkel effect.

Verkoudheid - weerstand verhogen

Je weerstand verhogen met Echinaforce van A.Vogel

De Echinacea purpurea (rode zonnehoed) staat bekend om haar positieve invloed op de weerstand. Het is dan ook deze plant die de basis vormt voor de Echinaforce-producten van A.Vogel. Echinaforce + vitamine C is één van de sterkhouders in ons gamma. Deze bevat namelijk een hoge dosis Echinacea. Maar de naam zegt het al: dit product bevat méér.

Vitamine C als extra toevoeging

Vitamine C verhoogt de weerstand en bevordert de opname van ijzer uit de maaltijd. Vitamine C is bovendien een antioxidant die helpt bij de bescherming van gezonde lichaamscellen.
Gevolg? Je lichaam is weerbaarder en herstelt sneller dankzij het gebruik van Echinaforce!

Het verschil tussen griep en verkoudheid

Het verschil tussen griep en verkoudheid

Een zware verkoudheid wordt vaak verward met de griep. Zeker in tijden van een griepepidemie wordt de term griep vaak fout gebruikt. Toegegeven: de symptomen lijken erg op elkaar. Dankzij ons overzicht zal jij je nooit meer vergissen.

1. Tijdsduur

Iemand met griep is al snel een week uit de running. Een verkoudheid is na een paar dagen doorgaans over.

2.  Kansen

De kans op griep is gewoon groter tijdens een griepepidemie. Ben je dus ziek op het moment dat er een heuse griepepidemie aan de gang is? Dan is de kans groot dat ook jij griep hebt en geen verkoudheid.

3. Intensiteit

Iemand die griep heeft, weet het doorgaans wel. Je voelt je er namelijk écht doodziek door. Is de ernst van jouw symptomen eerder middelmatig en voel je je ‘gewoon’ wat belabberd? Dan zal het eerder een (zware) verkoudheid zijn.

4. Opkomst

De symptomen bij griep komen zeer plots opzetten (vaak zelfs binnen een tijdspanne van 3 uur). Dat maakt een griep acuut. Een verkoudheid daarentegen heeft meerdere dagen tot zelfs weken nodig om te ontwikkelen. Je voelt je minder goed, je moet hoesten of hebt keelpijn, … Maar niets ernstigs. Na enkele dagen breekt het pas echt door.

5. Type hoest

Hoewel het niet voor 100% uitsluitsel geeft, zegt je type hoest ook al veel. Een droge hoest of kriebelhoest komt meestal voor bij griep. Heb je last van vastzittende hoest? Dan is het eerder een (zware) verkoudheid.

6. Koorts

De allersimpelste manier om te bepalen of je griep hebt? Meet je koorts. Bij een volwassene zal er haast nooit sprake zijn van koorts bij een verkoudheid. Bij griep kan je enkele opeenvolgende dagen koorts hebben.

Laatste wijziging op deze pagina: 22-12-2017

 

0 artikelen in winkelwagentje