A.Vogel Blog

Taal/Langue

home / gezondheid / weerstand / prikkelhoest

Prikkelhoest:

Symptomen en tips

Hoesten is een natuurlijke reactie van ons lichaam om onze luchtwegen slijmvrij te maken. Bij een prikkelhoest is er echter geen sprake van slijm in de keel. Er is enkel een irritatie aanwezig in de keel of bovenste luchtwegen, die een hoestprikkel ontlokt. In eerste instantie verlicht het hoesten de keel, maar doordat er geen slijm aanwezig is heeft het eerder een averechts effect: de irritatie neemt toe. Dit is niet alleen hinderlijk, maar ook pijnlijk en vermoeiend als het hoesten blijft aanhouden.

Oorzaak prikkelhoest

Oorzaak prikkelhoest

Een prikkelhoest (oftewel droge of kriebelhoest) ontstaat vanuit een irritatie in de keel of bovenste luchtwegen. Hierdoor ontstaat een hoestprikkel. Het voelt een beetje alsof er een stofje in je keel vastzit. Om dat weg te krijgen, ga je vervolgens hoesten. Zonder succes, want de prikkelhoest is een niet-productieve hoest. Dat wilt zeggen dat er geen slijm aanwezig is dat opgehoest kan worden. Daardoor is de hoest niet productief, want je luchtwegen worden er niet door vrijgemaakt.

Integendeel: door te hoesten zonder dat je slijm ophoest, moet je net meer hoesten en raken je luchtwegen nog verder geïrriteerd.

De ‘prikkel’ die je de neiging geeft om te hoesten, kent verschillende oorzaken. Dit kan gaan van een verkoudheid, tot roken, een overbelasting van de keel of droge lucht.

Prikkelhoest behandelen

Prikkelhoest behandelen

Om een prikkelhoest correct te behandelen, is het van belang eerst een juiste diagnose te stellen. Je hebt namelijk verschillende soorten hoest, elk met hun eigen specifieke behandeling.
Ben je niet zeker of je last hebt van een droge prikkelhoest of een vastzittende hoest? Aan de hand van enkele simpele vraagjes weet je het zeker. Doe hier de test.

Tips bij prikkelhoest

Tips bij prikkelhoest

Om je hoest te verhelpen kan je altijd beroep doen op een hoestsiroop. Gebruik hiervan echter zo weinig mogelijk. Veel niet-natuurlijke hoestsiropen hebben namelijk een verslavende werking en zijn bovendien niet erg doeltreffend. Nog een nadeel van hoestsiropen is dat ze je hoestneiging wel beperken, maar de oorzaak van het hoesten zelf niet aanpakken. Bovendien bevatten hoestsiropen vaak veel suiker en zijn ze dus slecht voor je tanden. Beter is daarom om beroep te doen op een natuurlijk middel om een droge hoest of prikkelhoest te verhelpen. Deze middeltjes werken efficiënter en zijn onschadelijk.

A.Vogel Hoestspray bij droge hoest en prikkelhoest is zo een natuurlijk middel. Hij legt een beschermend filmlaagje in de keel. De spray werkt snel hoeststillend. De werkzame planten koningskaars en heemst bevatten veel slijmstoffen die onmiddellijk een verzachtend effect hebben op een geïrriteerde keel en deze ook beschermen. Daardoor neemt de hoestprikkel aanzienlijk af. De spray bevat per dosering van 3 sprays slechts 0,3 g suiker.

Prikkelhoest - meer tips

Meer tips bij prikkelhoest?

Hier lees je meer tips om een droge hoest te verhelpen.

Laatste wijziging op deze pagina: 22-12-2017

0 artikelen in winkelwagentje