A.Vogel Blog

Taal/Langue

home / gezondheid / weerstand / nachtelijk hoesten

Nachtelijk hoesten:

oorzaken en tips

Ieder gezondheidsprobleem waardoor je overdag hoest, zal waarschijnlijk ook leiden tot nachtelijk hoesten. Een verkoudheid kan bijvoorbeeld een reeks symptomen veroorzaken, zoals hoesten, waar je dag en nacht last van hebt totdat de infectie achter de rug is.

Nachtelijk hoesten - wat is hoest

Wat is hoest?

Hoesten is in feite een fantastisch opruimsysteem van de luchtwegen. Normaal gesproken verwijderen talloze trilhaartjes in de bovenste luchtwegen slijm en ‘indringers’ (zoals stofdeeltjes) naar de keelholte. Maar als iets in de luchtpijp schiet (zoals een voedseldeeltje) of als er te veel slijm wordt geproduceerd, ontstaat een hoestreflex. Bij het hoesten wordt de lucht met grote kracht, tot wel 120 tot 160 kilometer per uur, naar buiten geperst.

Nachtelijk hoesten - Aandoeningen die nachtelijk hoesten kunnen veroorzaken

Aandoeningen die nachtelijk hoesten kunnen veroorzaken

Astma:

Deze chronische ziekte van de bronchiën komt vaker voor bij jonge mensen. De minuscule buisjes vervoeren lucht naar diep in de longen en kunnen ontstoken raken en vernauwen als gevolg van een aantal factoren, waaronder allergieën. Enkele vroege signalen van astma zijn onder meer nachtelijk hoesten, hoest tijdens inspanning en een milde piep.

Hartfalen:

Verzwakking van het vermogen van het hart om bloed rond te pompen. Doordat het hart moeite heeft om bloed door het lichaam te pompen, hoopt zich vocht op in weefsel. In de longen wordt de hoestreflex opgewekt in een poging het ongewenste vocht uit het lichaam te verwijderen. De situatie verslechtert tijdens het liggen, aangezien het vocht zich hierdoor nog sneller in de longen ophoopt. Hartfalen en hartziekten zijn de voornaamste redenen van aanhoudend nachtelijk hoesten bij mensen boven de 65.

Gastro-oesofageale reflux:

Deze ziekte wordt ook wel zure reflux genoemd en heeft te maken met de spijsvertering. Reflux treedt op wanneer zuur vanuit de maag ontsnapt via de slokdarm. In ernstige gevallen irriteert dit de keelholte en de bovenste delen van de luchtwegen, wat de hoestreflex opwekt. Reflux neemt toe wanneer men ligt, aangezien de maag en de mond ongeveer op dezelfde hoogte zitten. Mensen met reflux hebben mogelijk 's nachts vaker last van hoesten.

Voorhoofdsholteontsteking:

De voorhoofdsholten zijn kleine holten in de jukbeenderen en het voorhoofd. Voorhoofdsholteontsteking ontstaat wanneer het slijmvlies van die holten geïnfecteerd en ontstoken raakt, met als belangrijkste klacht het gevoel van een verstopte neus. Het slijm uit de voorhoofdsholten loopt achter in de neus en keelholte. Wanneer men ligt, druppelt het overtollige slijm achter in de keel. Dit irriteert het weefsel en veroorzaakt de hoestreflex.

Nachtelijk hoesten: naar de huisarts?

Nachtelijk hoesten: naar de huisarts?

Raadpleeg een arts als het hoesten pijn doet. Doe dit zeker als je bloed of roestkleurig slijm ophoest. En natuurlijk als de hoest langer dan 3 weken aanhoudt.

Raadpleeg je huisarts ook wanneer je 's nachts last hebt van onverklaarbaar of aanhoudend hoesten zonder duidelijke reden. Neem daarnaast contact op wanneer je onverwachts gewicht verliest, pijn op de borst hebt of kortademig bent.   

7 tips bij nachtelijk hoesten

7 tips bij nachtelijk hoesten

1. Slaap alleen. Als je minder kans hebt om je partner te storen en meer ontspannen bent, zal de neiging om te hoesten minder worden.

2. Slaap met een extra kussen. Dit vermindert de ophoping van slijm achterin de keel. En als je last hebt van maagreflux stroomt het zuur minder gemakkelijk omhoog waardoor de keel minder snel geïrriteerd raakt. Twee vliegen in één klap dus.

3. Was het beddengoed vaker en minstens op 60 graden. Dit helpt om het contact met de allergene huisstofmijten ’s nachts te verminderen. Als de matras z’n beste tijd heeft gehad, is het tijd voor een nieuw en fris exemplaar. Een speciale matrasbeschermer helpt om huisstofmijt en allergeen stof tegen te houden.

4. Wees voorbereid. We weten allemaal dat een slok water helpt tegen hoest en het is dus slim om alvast een glas klaar te zetten op het nachtkastje. Als je een hoestmiddel gebruikt, zet deze dan ook al op je nachtkastje. Zo grijp je ’s nachts niet mis. Heel handig is een hoestspray, bijvoorbeeld A.Vogel hoestspray droge hoest en kriebelhoest. Deze neemt de hoestprikkel weg door de slijmvliezen te beschermen tegen (verdere) irritatie en is heel gemakkelijk in het gebruik. Vooral als je je weer afvraagt wat nog te doen tegen het nachtelijk hoesten, bedenk dan dat een goede voorbereiding het halve werk is.

5. Verhoog je weerstand. Neem Echinaforce tabletten daarvoor.

6. Let op je voeding om zure oprispingen te voorkomen. Eet minder per maaltijd: bij een te volle maag neemt de kans op brandend maagzuur toe. Eet langzaam, kauw grondig en vermeng het voedsel goed met speeksel. Als je vermoedt dat bepaalde voeding brandend maagzuur veroorzaakt, kun je een tijdje een eetdagboek bijhouden. Noteer hierin precies wat je eet en of er nadien klachten ontstaan.

7. Ga naar de huisarts. Als het nachtelijk hoesten ondanks alle inspanningen niet minder wordt, dan is het raadzaam om de huisarts te bezoeken. Het is belangrijk om de oorzaak van een onverklaarbare hoest boven tafel te krijgen om zo een meer ernstige aandoening uit te sluiten.

Laatste wijziging op deze pagina: 22-12-2017

0 artikelen in winkelwagentje