A.Vogel Blog

Taal/Langue

home / gezondheid / weerstand / kriebel in keel

Kriebel in keel

Heb je last van een kriebel in de keel? Dan moet je waarschijnlijk ook veel hoesten. Een droge kriebelhoest is namelijk het gevolg van een irritatie van de keel of de bovenste luchtwegen. Om de irritatie weg te nemen, ga je dan hoesten. Dit zuivert je luchtwegen namelijk. Maar hoe kan je keelproblemen voor zijn en wat kan je er nog aan doen?

Problemen met de keel kennen veel oorzaken. Denk maar aan roken, veel door de mond ademen of een verkeerd gebruik van de stem (veel praten en schreeuwen). En natuurlijk kunnen ook vreemde micro-organismen (bacteriën en virussen) zorgen voor heel wat ongemak in de keel.

Kriebel in keel - keelproblemen

Keelproblemen voor zijn

Aangezien keelproblemen ontstaan door een irritatie, is het slim om de problemen voor te zijn.
Zo kan je stoppen met roken aangezien dit de luchtwegen en keel uitdroogt en op die manier voor irritatie zorgt met een kriebel in de keel als gevolg.
Ook is het beter om door de neus te ademen: door de mond ademen droogt de keelslijmvliezen uit.

Daarnaast moet je je stem ook voldoende rust gunnen. Je hebt het misschien al eens gemerkt na een feestje: je stem is schor en je moet meer hoesten dan normaal. Dit komt doordat je keel geïrriteerd is.

Een kriebel in de keel leidt immers vaak tot een droge kriebelhoest die erg vervelend en vermoeiend is.

Kriebel in keel - voedingsadvies

Voedingsadvies bij een kriebel in de keel

Wanneer je last hebt van een kriebel in de keel kan je best volgende voedingstips in acht nemen:

  • Drink of eet geen zoete melkproducten: het houdt het slijm in de keelholte vast. Zure zuivelproducten kunnen wel: karnemelk, yoghurt, kwark.
  • Verbeter je weerstand door mierikswortel, waterkers, tuinkers en/of Oost-Indische kers aan je salades toe te voegen.
  • Drink kruidenthee met tijm, salie, jeneverbes, guldenroede en peterselie, gezoet met wat honing. 
Kriebel in keel - natuurlijke hulp

Natuurlijke hulp bij een kriebel in de keel

Een siroop heeft een verzachtende invloed op de keel en luchtwegen. Dankzij de siroop worden deze immers terug bevochtigd. A.Vogel Santasapina siroop is daar een goed voorbeeld van. Deze siroop maakt gebruik van de heilzame stoffen in de jonge uitlopers van de fijnspar (Picea abies). Deze zijn rijk aan etherische olie en hebben, evenals het perensap en de honing, een verzachtende werking op de keel en de luchtwegen en helpen bij een kriebel in de keel.

Laatste wijziging op deze pagina: 22-12-2017

0 artikelen in winkelwagentje