A.Vogel Blog

Taal/Langue

home / gezondheid / weerstand / Keelklachten

Keelklachten

Pijn bij het slikken, een schorre stem, droge keel, … ? Keelpijn is doorgaans het eerste symptoom van een verkoudheid, wanneer een virus of bacterie je lichaam is binnengedrongen. Door de infectie ontstaat een ontsteking met een pijnlijke keel als gevolg. Maar keelklachten kunnen ook ontstaan zonder dat je verkouden bent. Ontdek hier de 6 meest voorkomende oorzaken van keelklachten.

Keelklachten - verkoudheid

Verkoudheid

Zoals gezegd is een verkoudheid vaak de oorzaak van keelklachten zoals keelpijn. Wanneer een virus of bacterie je lichaam binnendringt, is keelpijn doorgaans het eerste waar je last van hebt. Daarna krijg je ook last van andere verkoudheidssymptomen zoals hoesten en een loopneus of verstopte neus.

Keelklachten - keelontsteking

Keelpijn

Bij keelontsteking kan je plots of geleidelijk aan last krijgen van (felle) keelpijn. Dit kan gepaard gaan met koorts, zwelling van de lymfeklieren in de hals en hoesten.
Een virus of bacterie is meestal de oorzaak van de ontsteking. Voornamelijk bij acute keelontsteking is een bacterie de boosdoener. Je kan ook een keelontsteking krijgen bovenop een verkoudheid of griep.

Keelklachten - Aften

Keelklachten door aften

Door aften in de keel kan je ook last krijgen van keelklachten. Aften zijn kleine, witgelige bolletjes in de mond, met een rood randje errond. Hoe aften precies kunnen ontstaan, is niet geheel duidelijk, maar vaak speelt een verminderde weerstand een rol. Ook een slechte mondhygiëne of wondjes in de mond kunnen meespelen.

Wanneer je last hebt van aften, kan je hierdoor keelpijn krijgen aangezien het mondslijmvlies aangetast wordt.

Keelklachten - ontstoken amandelen

Ontstoken amandelen (tonsilitis)

Hier is een virus doorgaans de oorzaak van de ontsteking. Maar ook een bacterie kan tonsilitis veroorzaken.

Ontstoken amandelen zijn te herkennen aan keelpijn. Slikken is pijnlijk. Mensen met tonsilitis hebben ook vaak last van heesheid en voelen zich over het algemeen ziek. Soms zijn ook de lymfeklieren in de hals pijnlijk gezwollen. De dokter herkent ontstoken amandelen doordat ze rood zijn met witte vlekjes erop.

Wie hier vaak last van heeft, wordt soms geadviseerd om de amandelen te laten trekken.

Keelklachten - schildklierontsteking

Schildklierontsteking

Bij een schildklierontsteking is er sprake van een niet-pijnlijke vergroting van de schildklier. Dit resulteert in een zwelling in de hals, die vaak hard aanvoelt, en keelpijn.
De oorzaak van de ontsteking is doorgaans een verminderde werking van de schildklier (hypothyroïdie) waarbij deze onvoldoende schildklierhormonen produceert.

Als reactie op dit tekort, valt het lichaam zichzelf aan met als gevolg onder andere bovenstaande keelklachten.

Angina (laryngitis)

Is je stem schor, heb je last van een droge hoest en ademhalingsproblemen? Dan heb je misschien wel een angina. Hierbij is er sprake van een ontsteking van het strottenhoofd. Meestal veroorzaakt door een virus of bacterie. Hierdoor ontstaat een virale infectie van de bovenste luchtwegen. De symptomen doen denken aan die van een verkoudheid, met klachten als een loopneus en keelpijn.

Na een kort keelonderzoek, kan je huisarts de diagnose stellen.

Keelklachten - tips bij keelklachten

Tips bij keelklachten

Wie last heeft van zijn keel wilt snel verzachting. De Keelspray van A.Vogel bevat een lokaal verdovend middel, waardoor de pijn onderdrukt wordt. Bovendien bevochtigt deze keelspray de slijmvliezen en vermindert zo de irritatie. De keelspray is speciaal ontwikkeld voor het snel verzachten van de keel op een gebruiksvriendelijke manier.

Daarnaast kan je ook op andere manieren je keelpijn verzachten. Ontdek hier onze 5 natuurlijke tips bij een pijnlijke keel

E-cursus weerstand

Doe de e-cursus rond weerstand

Je weerstand opbouwen, hoe omgaan met typische winterklachten, hoe Echinaforce gemaakt wordt van Echinacea, ... Je ontdekt er alles over in deze e-cursus! Zo kom je fit de winter door.

Laatste wijziging op deze pagina: 22-12-2017

0 artikelen in winkelwagentje