A.Vogel Blog

Taal/Langue

home / gezondheid / weerstand / hoesten 's nachts

Moet je hoesten 's nachts?

Zo kom je er vanaf!

Een hoestbui komt nooit gelegen. Aan de telefoon met een vriendin, op de trein, tijdens je middagpauze, in een gesprek met je collega, … . Het lijkt wel of die hoestbuien het erom doen. Wanneer ze het minst gelegen komen, heb je er het meeste last van! Ook ’s nachts dus. Net wanneer je in slaap valt, voel je het plots kriebelen en barst je uit in hoesten. Vreselijk vervelend! Ontdek hier waar die nachtelijke hoestbuien vandaan komen en wat je eraan kan doen.

Hoesten 's nachts - waarom

Waarom moet je meer hoesten 's nachts?

Het is je vast al eens opgevallen dat je hoestbuien ’s nachts precies nog talrijker zijn dan overdag. Lijkt het maar zo, omdat ze dan extra ongelegen komen? Of is gewoon echt zo?
Het antwoord is: ’s nachts hoesten we inderdaad meer. Dit vanwege onderstaande redenen:

  • De zwaartekracht
    Wanneer je neerligt, begint het slijm in je luchtwegen zich automatisch te bundelen. Als reactie hierop, krijg je een hoestbui om je luchtwegen weer schoon te maken.

  • Droge lucht in de slaapkamer
    Wanneer de luchtvochtigheid laag is (en de lucht dus droog is), drogen je slijmvliezen uit en raken je bovenste luchtwegen geïrriteerd. Om de irritatie weg te werken, moet je hoesten. In de slaapkamer is de lucht vaak droger door een gebrek aan ventilatie en het gebruik van verwarming.
Hoesten 's nachts - Aandoeningen

Aandoeningen die nachtelijk hoesten veroorzaken

Astma:

Astma is een aandoening van de luchtwegen waarbij de luchtwegen reageren op een ‘binnendringer’. Daardoor trekken de luchtwegen samen en zwelt de slijmlaag op. De luchtwegen vernauwen, waardoor het lastig wordt om adem te halen. De meest kenmerkende symptomen van astma zijn moeilijk of piepend ademhalen, kortademigheid en hoesten. Vooral ’s nachts kan het hoesten verergeren.

Hartfalen:

Wanneer je hart verzwakt, vermindert het vermogen om bloed rond te pompen. Daardoor hoopt vocht op in je longen. In de longen wordt de hoestreflex opgewekt in een poging het ongewenste vocht uit het lichaam te verwijderen. De situatie verslechtert tijdens het liggen, aangezien het vocht zich hierdoor nog sneller in de longen ophoopt. Hartfalen en hartziekten zijn de voornaamste redenen van aanhoudend nachtelijk hoesten bij mensen boven de 65.

Gastro-oesofageale reflux:

Deze ziekte wordt ook wel zure reflux genoemd en heeft te maken met de spijsvertering. Reflux treedt op wanneer zuur vanuit de maag ontsnapt via de slokdarm. In ernstige gevallen irriteert dit de keelholte en de bovenste delen van de luchtwegen, wat de hoestreflex opwekt. Reflux neemt toe wanneer men ligt, aangezien de maag en de mond ongeveer op dezelfde hoogte zitten. ’ s Nachts kan je meer last hebben van het hoesten.

Voorhoofdsholteontsteking:

De voorhoofdsholten zijn kleine holten in de jukbeenderen en het voorhoofd. Voorhoofdsholteontsteking ontstaat wanneer het slijmvlies van die holten geïnfecteerd en ontstoken raakt, met als belangrijkste klacht het gevoel van een verstopte neus. Het slijm uit de voorhoofdsholten loopt achter in de neus en keelholte. Wanneer men ligt, druppelt het overtollige slijm achter in de keel. Dit irriteert het weefsel en triggert de hoestreflex.

Tips bij hoesten 's nachts

Tips bij hoesten 's nachts

Om hoesten ’s nachts te vermijden, kan je rekening houden met onderstaande tips.

1. Gebruik een extra kussen

Een extra kussen zorgt ervoor dat je hoofd en bovenrug hoger liggen dan de rest van je lichaam. Daardoor heb je minder last van slijmvorming in je keel en mond en moet je dus minder hoesten. Ook op je zij slapen (in plaats van op je rug) heeft een positief effect op je hoestbuien.

2. Stoom voor het slapengaan

Door te stomen, maak je de vastzittende slijmen los en bevochtig je je luchtwegen. Doordat je nu ’s nachts geen last hebt van slijmen en droge luchtwegen, heb je ook minder last van hoestbuien. Je kan ook een warme douche nemen om het stoomeffect een beetje te bekomen.

3. Zet een glas water op je nachtkastje

Dit zal je helpen om hoestprikkels door droge luchtwegen letterlijk weg te spoelen. Het water bevochtigt namelijk je luchtwegen en neemt zo de prikkel weg.

4. Gorgel met zout water

Gorgel na het tandenpoetsen even met zout water. Het zout maakt de slijmen in je keel los.

5. Gebruik een hoestspray

Moet je toch hoesten? Gebruik dan de A.Vogel Hoestsprays bij droge hoest of vastzittende hoest. Deze nemen de hoestprikkel snel weg bij droge hoest en helpen het vastzittende slijm op te hoesten bij vastzittende hoest. Door de handige sprayvorm heb je zelfs geen lepel nodig zoals bij hoestsiroop. De A.Vogel Hoestsprays werken snel én efficiënt, waar je ook bent!

Laatste wijziging op deze pagina: 22-12-2017

0 artikelen in winkelwagentje