A.Vogel Blog

Taal/Langue

home / gezondheid / weerstand / griep of influenza

Griep of influenza

Nogal wat mensen krijgen in de winter met griep (oftewel influenza) af te rekenen. Doordat het kouder wordt, gaan we allemaal dichter bij elkaar leven (in slecht geventileerde ruimtes) en krijgt het griepvirus de kans om zich snel te verspreiden. Ontdek hier wat de symptomen zijn van griep en wat je kan doen om te voorkomen dat je er zelf door getroffen wordt.

Griep - wat is griep

Wat is griep of influenza?

De griep, ook gekend als influenza, is een zeer besmettelijke ziekte. Het wordt veroorzaakt door een virus. Vaak is er sprake van koorts, gepaard gaande met meer algemene verkoudheidsklachten (hoesten, keelpijn, ...). Antibiotica hebben geen nut als je griep hebt: zij werken enkel in op bacteriën en niet op virussen. Voldoende rusten is de beste behandeling als je getroffen bent door de griep. De koorts kan je bestrijden door voldoende water te drinken. Zolang je lichaamstemperatuur onder de 40°C blijft, is er geen reden tot paniek.

Griep - symptomen griep

Wat zijn de symptomen van griep of influenza?

De griep komt doorgaans erg plots opzetten. Kenmerkend is dat je last hebt van koorts, stijve en pijnlijke spieren en koude rillingen. Daarbovenop krijg je af te rekenen met keel- en hoofdpijn. Een droge hoest en een loopneus zijn andere, veelvoorkomende symptomen van griep. In erge gevallen en bij zwakke patiënten kan de griep zelfs leiden tot een ernstige longontsteking.

Griep - tips om griep te voorkomen

Tips om griep te voorkomen

Wanneer een griepepidemie de ronde doet, is de kans groot dat je ook besmet raakt met het griepvirus. Aan de hand van enkele eenvoudige, dagdagelijkse tips verklein je de kans dat je de griep krijgt. Om het je gemakkelijk te maken goten we onze 6 beste tips om de griep te voorkomen in een handige infographic.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het beste wapen tegen de griep is een goede weerstand. Door gezond te eten, voldoende te bewegen en rusten houd je je weerstand op peil.

Griep - het verschil tussen griep en verkoudheid

Het verschil tussen griep en verkoudheid

Een zware verkoudheid wordt vaak verward met de griep. Zeker in tijden van een griepepidemie wordt de term griep vaak fout gebruikt. Toegegeven: de symptomen lijken erg op elkaar. Dankzij ons overzicht zal jij je nooit meer vergissen.

1. Tijdsduur

Iemand met griep is al snel een week uit de running. Een verkoudheid is na een paar dagen doorgaans over.

2. Kansen

De kans op griep is gewoon groter tijdens een griepepidemie. Ben je dus ziek op het moment dat er een heuse griepepidemie aan de gang is? Dan is de kans groot dat ook jij griep hebt en geen verkoudheid.

3. Intensiteit

Iemand die griep heeft, weet het doorgaans wel. Je voelt je er namelijk écht doodziek door. Is de ernst van jouw symptomen eerder middelmatig en voel je je ‘gewoon’ wat belabberd? Dan zal het eerder een (zware) verkoudheid zijn.

4. Opkomst

De symptomen bij griep komen zeer plots opzetten (vaak zelfs binnen een tijdspanne van 3 uur). Dat maakt een griep acuut. Een verkoudheid daarentegen heeft meerdere dagen tot zelfs weken nodig om te ontwikkelen. Je voelt je minder goed, je moet hoesten of hebt keelpijn, … Maar niets ernstigs. Na enkele dagen breekt het pas echt door.

5. Type hoest

Hoewel het niet voor 100% uitsluitsel geeft, zegt je type hoest ook al veel. Een droge hoest of kriebelhoest komt meestal voor bij griep. Heb je last van vastzittende hoest? Dan is het eerder een (zware) verkoudheid.

6. Koorts

De allersimpelste manier om te bepalen of je griep hebt? Meet je koorts. Bij een volwassene zal er haast nooit sprake zijn van koorts bij een verkoudheid. Bij griep kan je enkele opeenvolgende dagen koorts hebben.

Griep 2017

Influenza 2107 - Griep 2017

Om de griep te slim af te zijn, is het een goed idee om de griep een beetje in de gaten te houden. Een verwittigd mens is er twee waard, weet je wel :). Wil jij graag weten hoe het met de griep staat in België? Dan kan je hier terecht voor een griep-update van de griep 2017!

Laatste wijziging op deze pagina: 22-12-2017

0 artikelen in winkelwagentje