A.Vogel Blog

Taal/Langue

home / gezondheid / weerstand / influenza 2017 - griep 2017

Griep 2017 - Influenza 2017

Om de griep (oftewel influenza) te slim af te zijn, is het een goed idee om de griep een beetje in de gaten te houden. Een verwittigd mens is er twee waard, weet je wel :). Wil jij graag weten hoe het met de griep staat in België? Dan kan je hier terecht voor een griep-update!

Griep 2017

Griep 2017 - Influenza 2017

* Update 9 februari - 15 februari

De griepepidemie begint te stabiliseren bij alle leeftijdsgroepen. Er waren 731 griepconsultaties per 100 000 inwoners in de week van 9 - 15 februari. Ook in de buurlanden is de griepepidemie ondertussen al enkele weken gestabileerd. 

* Update 2 februari - 8 februari

De griepepidemie is nog niet aan het milderen. Integendeel. Volgens het WIV constateerden huisartsen in deze periode griep bij 889 personen per 100.000 inwoners. De griep die nog steeds in opmars is, treft alle leeftijdsgroepen, maar voornamelijk bejaarden zitten in de risicogroep.

De intensiteit wordt nog steeds als 'matig' beschouwd. 

* Update 26 januari - 1 februari

De griepepidemie blijft uitbreiden. Het aantal consultaties voor griepsymptomen stijgt tot 648 personen per 100.000 inwoners. De intensiteit van de epidemie wordt nu niet langer als 'laag', maar als 'matig' beschouwd.

Het WIV geeft aan dat alle leeftijdsgroepen vatbaar zijn voor deze griepepidemie.

* Update 19 - 25 januari 2017

Twee weken geleden gingen we met 233 raadplegingen voor het eerst boven de epidemische drempel. Vorige week gebeurde dat opnieuw, met 367 raadplegingen per 100.000 inwoners volgens viroloog Van Ranst.

De intensiteit wordt momenteel nog als 'laag' beschouwd, aldus het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). Hoelang deze griepepidemie zal aanhouden, valt niet te voorspellen.

* Update 12 - 18 januari 2017

Er is officieel sprake van een griepepidemie. Het aantal consultaties voor griepale syndromen overstijgt immers de epidemische drempel. Momenteel melden er per 100 000 inwoners 233 mensen zich met griepsymptomen bij de huisarts. 

* Update 5 - 11 januari 2017

Het WIV (Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid) meldt vandaag, 11 januari 2017, dat opvallend meer Belgen hun huisarts hebben geraadpleegd met symptomen van griep in de afgelopen week. Tussen 2 en 8 januari waren er per 100 000 inwoners 133 mensen met griepsymtomen bij de huisarts. Het WIV verwacht dat de drempel van 140 consultaties 'hoogstwaarschijnlijk' overschreden zal worden in de komende week.

Griep 2017 - wat is griep

Wat is griep of influenza?

De griep, ook gekend als influenza, is een zeer besmettelijke ziekte. Het wordt veroorzaakt door een virus. Vaak is er sprake van koorts, gepaard gaande met meer algemene verkoudheidsklachten (hoesten, keelpijn, ...). Antibiotica hebben geen nut als je griep hebt: zij werken enkel in op bacteriën en niet op virussen. Voldoende rusten is de beste behandeling als je getroffen bent door de griep. De koorts kan je bestrijden door voldoende water te drinken. Zolang je lichaamstemperatuur onder de 40°C blijft, is er geen reden tot paniek.

Lees hier meer over de symptomen van griep en wat je kan doen om aan de griep te ontsnappen.

Griep 2017 - griepepidemie

Wanneer spreken we van een griepepidemie?

In België wordt de griep vastgesteld door het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV). We spreken van een griepepidemie wanneer de epidemische drempel gedurende een periode van twee opeenvolgende weken overschreden wordt. De epidemische drempel wordt jaarlijks aangepast op basis van de griepconsultaties van de voorbije 5 jaar. Het ene jaar ligt de epidemische drempel daardoor hoger dan het jaar erop. Het WIV krijgt zijn cijfers via artsen die week per week rapporteren over de griepsymptomen van hun patiënten. Dit doen ze bovendien per leeftijdsgroep, zodat duidelijk is welke leeftijdsgroepen in de risicozone zitten.

Momenteel ligt de epidemische drempel op 140 consultaties per 100 000 inwoners.

Griep 2017 - Griepprik

Griepprik

Sommige mensen laten zich inenten met de griepprik om hun kansen op griep te verkleinen. Het griepvaccin wordt samengesteld op basis van onschadelijk gemaakte stukjes van griepvirusvarianten die het komende winterseizoen worden verwacht in België. Je afweersysteem reageert hierop door afweerstoffen tegen deze griepvirussen aan te maken. Je lichaam kan namelijk enkel virussen verslaan waarmee je al in aanraking bent gekomen. Om die reden moet je ook elk jaar een nieuwe griepprik krijgen. Het griepvirus is namelijk in een constante staat van verandering waardoor het griepvaccin elk jaar aangepast moet worden.

Griepprik 2017

Momenteel gaat enkel het griepvirus type A rond, meer specifiek de stam A(H3N2). Goed nieuws voor wie recent een griepprik heeft gehad, want deze stam is aanwezig in het griepvaccin dat momenteel in ons land beschikbaar is.

Een griepprik beschermt echter nooit voor 100%. Het beste wapen is en blijft een goede weerstand.

Griep 2016

Griep 2016 - Influenza 2016

Begin 2016 (eind januari/begin februari) werden we in België getroffen door een eerste griepepidemie, met 144 consultaties per 100 000 inwoners. Doordat de Krokusvakantie erg vroeg viel (van 08/02 - 14/02) kon de griepepidemie snel afgeremd worden. Schoolgaande kinderen besmetten elkaar immers zeer snel, waardoor het griepvirus ook vlug verspreid raakt. Doordat ze nu schoolvakantie hadden, was er minder sprake van besmetting. Begin april was de griepepidemie helemaal voorbij.

Aan het einde van 2016 was er geen sprake van een griepepidemie. We blijven in december hangen op een basisniveau van 61 consultaties per 100 000 inwoners.

Laatste wijziging op deze pagina: 22-12-2017

0 artikelen in winkelwagentje