A.Vogel Blog

Taal/Langue

home / gezondheid / weerstand / droge hoest oorzaken

Droge hoest oorzaken

Hoesten is een natuurlijke reactie van ons lichaam om onze luchtwegen slijmvrij te maken. Bij droge hoest of kriebelhoest is er echter geen sprake van slijm in de keel. Er is enkel een vervelend kriebelend of prikkelend gevoel aanwezig, dat de neiging ontlokt om te hoesten. In eerste instantie verlicht het hoesten de keel, maar doordat er geen slijm aanwezig is, heeft het vaak een averechts effect: de irritatie neemt toe. Dit is niet alleen hinderlijk, maar ook pijnlijk en vermoeiend als het hoesten blijft aanhouden.

Een hoestbui komt altijd ongelegen. Tijdens een leuke babbel met collega’s, een belangrijk telefoontje, de bus- of treinrit, een lekkere maaltijd… Erg vervelend! Maar vooral erg vermoeiend als je je ’s nachts de longen uit het lijf hoest.

Als je weet dat slecht slapen leidt tot oververmoeidheid en oververmoeidheid tot een verminderde weerstand en trager herstel, snap je dat het belangrijk is om snel van je hoest verlost te zijn. In principe zijn er 2 soorten hoest: vastzittende hoest en droge (kriebel)hoest, met elk hun eigen oorzaken en behandeling.

Droge hoest oorzaken

Droge hoest oorzaken

De oorzaken van een droge hoest ofwel kriebelhoest zijn doorgaans een prikkeling of een irritatie van de keel en bovenste luchtwegen. Er ontstaat een kriebel die we door kuchen proberen kwijt te raken. Deze irritatie kan ontstaan door roken, verblijven in een rokerige ruimte of een gebrek aan frisse lucht.

Door het vele hoesten raken je slijmvliezen geïrriteerd. Het is daarom erg belangrijk om voldoende te drinken bij een droge hoest.

Droge hoest oorzaken - onderdrukken

Droge hoest? Beter onderdrukken!

Hoesten heeft pas nut als het gepaard gaat met het ophoesten van slijm. Bij een droge hoest gebeurt dit niet. Daarom is het beter een 'droge' hoest (waarbij dus geen slijm wordt opgehoest) te onderdrukken.

Om de hoestprikkel weg te nemen, kan je gebruik maken van de A.Vogel Hoestspray bij droge hoest en kriebelhoest. Deze legt een beschermend filmlaagje in de keel waardoor hij snel hoeststillend en verzachtend werkt.

Tips bij droge hoest

Tips bij droge hoest

  • Stop met roken en vermijd rokerige ruimtes. Deze drogen je keel uit, wat de irritatie nog groter maakt.
  • Zorg ervoor dat je steeds een glas of flesje water in de buurt hebt.
  • Probeer door de neus te ademen. Door de mond ademen leidt tot verdere uitdroging van de slijmvliezen in de keel.
Droge hoest of vastzittende hoest?

Droge hoest of vastzittende hoest?

Ben je niet zeker of je last hebt van een droge of een vastzittende hoest? Aan de hand van enkele simpele vraagjes weet je het zeker. Doe hier de test.

Laatste wijziging op deze pagina: 22-12-2017

 

0 artikelen in winkelwagentje