background

Theesoorten

Groene thee

Hierbij worden de al dan niet verflenste blaadjes onmiddellijk na de oogst gestoomd om oxidatie tegen te gaan. Dan worden de scheuten gerold, geplet en gedroogd in de zon in platte manden. In droogkamers worden ze dan nog een laatste keer verhit en dan verkrijgt men groene, niet-geoxideerde thee. Hierbij blijven de polyfenolen intact dwz dit is kwalitatief en therapeutisch de beste thee.

Witte thee

Dit is de minst behandelde en dus ook een niet geoxideerde theesoort. Enkel ongeopende bladtoppen worden hiervoor gebruikt. Deze thee wordt niet in grote hoeveelheden aangemaakt.

Oolong thee

Is een gedeeltelijk geoxideerde thee. Men gebruikt hiervoor langere theeblaadjes. Men laat de bladeren verflensen, dan kneust men enkel de bladranden door zachtjes rollen of schudden. Daardoor ondergaan enkel de bladranden de oxidatie. Vervolgens worden ze gedroogd. Men verkrijgt theeblaadjes met een groen hart en een bruine rand.

Rode thee

Na het plukken laat men de blaadjes verflensen, vervolgens worden ze gerold en laat men ze een poos oxideren in een vochtige ruimte. Na het drogen verkrijgt men blaadjes met een roodachtige of bruinachtige kleur. Er zitten dan geen polyfenolen meer in deze theeblaadjes.

Zwarte thee

Wordt gemaakt van theeblaadjes van mindere kwaliteit (2e of 3e pluk of van minderwaardige soorten thee). Na het rollen worden deze blaadjes helemaal geoxideerd tot de blaadjes zwart zijn. Daarna worden ze gedroogd.

Pu-Erh thee

Dit is een Chinese thee, post-gefermenteerd. Dwz het is een Oolong of zwarte thee waarbij de theeblaadjes een supplementaire, microbiële fermentatie ondergaan.

Ontvang elke maand tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang tips en weetjes over een gezonde lifestyle

Inschrijven >>