A.Vogel Blog

Taal/Langue

salvia-officinalis-salie

Geschiedenis

De kennis over deze plant voert ver terug in de tijd. Zelfs in de klassieke oudheid was de geneeskracht van salie al bekend. In de middeleeuwen gebruikte men salie met name bij kuchen, niezen, een loopneus, aandoeningen aan de urinewegen en vrouwenkwalen. Salie werd in China, waar de plant niet van oorsprong voorkwam zeer gewaardeerd, zo zelfs dat Hollandse kooplieden drie kisten met Chinese thee kregen voor één kist salie.

De naam Salvia komt van het Latijnse woord Salvere wat ‘heilzaam kruid’ betekent. Hiermee geeft deze dwergheester gelijk zijn goede reputatie weer.

 

Botanische eigenschappen

Salie is een groenblijvende en tamelijk winterharde plant. Ze is struikachtig, sterk vertakt en aromatisch. Deze plant kan tot 2 meter hoog en 1 meter breed worden. Uit de penwortel groeien behaarde, stengels die onderaan houtig zijn en bovenaan viltig behaarde grijswitte twijgen vormen. De echte salie heeft grote, dikke, gerimpelde en viltachtige bladeren die kruisgewijs ingeplant staan op de stengel. Het blad is langwerpig en fijn gekarteld. De bovenkant is grijsgroen, soms paarsig en de onderkant is wollig wit met oliekliertjes die verantwoordelijk zijn voor het balsemachtig aroma van de plant. Vanaf het tweede jaar komen de witte, violette of roze sikkelvormige bloemen die overvloedig nectar produceren. Alle delen van de plant bezitten de aangename geur.

 

Voorkomen

Oorspronkelijk komt salie uit de Balkan en de landen rond de Middellandse Zee waar hij groeit op de kale kalkrotsen. Via de Zwitserse en Franse kloostertuinen is salie ook in Nederland terechtgekomen. Nu is het een cultuurplant die in de zuidelijke landen op grote schaal wordt gekweekt.

 

Verwerking

Momenteel wordt de plant geroemd om haar zweetremmende werking en is deze daardoor verwerkt in het natuurlijke gezondheidsproduct Famosan Salvia dat helpt bij opvliegers en (nachtelijke) transpiratie.

Culinair

De paarse bloemen van de salie staan niet alleen leuk in een frisse salade, ze zijn ook lekker. De geurige en smaakvolle bladeren passen bij stoofschotels of zijn lekker om mee te roerbakken, bij aardappels bijvoorbeeld.

Aardappel- salie roerbakschotel voor 2 personen

Ingrediënten
500 gram stevige aardappels met schil in stukjes
0,75 dl olijfolie
2 grote tenen knoflook, geplet
6 salie blaadjes
1 el gehakte tijm
zout en peper naar smaak

Bereiding
Aardappels droogmaken. Olie verhitten, aardappels bakken tot ze bruin worden. Schep de knoflook, salie en tijm erdoor. Op smaak brengen met zout en peper. Dan aardappels gaar bakken in ca. 15 minuten. Eet smakelijk.

 
 

Printprint-icon

0 artikelen in winkelwagentje