A.Vogel Blog

Taal/Langue

echinacea-purpurea-rode-zonnehoed

De dagen worden korter, het weer frisser en onbestendiger. De ‘r’  is weer in de maand en dat betekent extra aandacht voor de algehele weerstand. Plant van het najaar is dan ook de Echinacea purpurea ofwel rode zonnehoed.

A.Vogel en de rode zonnehoed

Alfred Vogel ontdekte de Echinacea purpurea bij de Oglala Lakota-Indianen in Noord Amerika. Hij zag hoe de indianen de bladeren tot een papje kauwden dat ze op wonden legden om de genezing te bevorderen. Onder de indruk van de resultaten, nam hij de plant mee naar Zwitserland, waar hij een uitstekend product voor de weerstand ermee heeft ontwikkeld.

Naam

De naam Echinacea is afgeleid van het Griekse woord ‘echinos’ dat ‘egel’ betekent en verwijst naar het egelachtige uiterlijk van het bloemhoofd. De soortnaam 'purpurea' slaat op de kleur van de bloemen en betekent uiteraard 'purper'.

 

Botanische eigenschappen

Het is een opgaande overblijvende vaste plant, met een hoogte tussen de 60 tot 100 centimeter. De plant bloeit met grote purperrode bloemen van juli tot september/oktober. Na de bloei blijven de bloemhoofdjes nog lange tijd mooi en zijn ze zowel in de tuin als in boeketten een verrassende verschijning. Vermeerderen kan door zaaien in het voorjaar, door scheuren in de herfst of door wortelstek in de winter.

 

Voorkomen

Echinacea purpurea groeit van nature in de Verenigde Staten. De rode zonnehoed vraagt in de tuin een lichte, goed doorlatende bodem en een plekje in de volle zon. Echinacea purpurea is als solitair te gebruiken maar is ook mooi in combinatie met grijze Artemisia, Monarda, Phlox en hoge siergrassen.

 

Verwerking

Echinacea purpurea is een immunomodulator. Dat wil zeggen dat deze plant de kwaliteit van de weerstand verbetert nl hij wekt het, tegen verschillende vreemde organismen in gebreke blijvende, afweersysteem op. Vooral de eerstelijnsafweer wordt op verschillende (cel) niveaus gestimuleerd en in staat van paraatheid gebracht.

Bijgevolg wordt de rode zonnehoed ingezet om de weerstand te versterken en in geval je je toch onwel voelt, om sneller te recupereren en ook om de veelvuldige terugkeer van het onwel zijn te verhinderen.

De Echinacea purpurea kan eveneens gebruikt worden voor uitwendige huidproblemen zoals jeugdige huidoneffenheden, lipproblemen, kapotte huid enz.

De tinctuur met rode zonnehoed ofwel tabletten op basis van de tinctuur zijn het beste werkzaam. De belangrijkste werkzame inhoudsstoffen zijn: polysacchariden, alkylamiden, koffiezuurderivaten, polyacetyleenverbindingen, flavonoïden en de etherische olie. Deze bevinden zich vooral in het kruid (herbae) van de plant dat in de zomer wordt geoogst. In de wortels (radix) zit ook nog een flinke hoeveelheid van deze stoffen maar deze worden pas in de herfst geoogst.

De Echinacea purpurea in de A.Vogel tuinen

Dit filmpje toont hoe de rode zonnehoed groeit en bloeit in de A.Vogel tuinen.

 
 

Printprint-icon

0 artikelen in winkelwagentje