background

Zingiber officinale

Gember

gember

Gember

Verwarmend, prikkelend, conserverend, zuiverend, digestief… zo is gember. Ideaal om te verwerken in je gerechten maar ook om kleine  kwaaltjes ermee te bestrijden!

Botanische eigenschappen

Het is een rietachtige, overblijvende en bladverliezende plant. De wortelstok is dik, vlezig, knolachtig en vertakt zich grillig. Het is een gladde wortelstok met bleke goudkleurige tot licht bruingrijze kleur vanbuiten en bij opensnijden zie je lichtgeel met hier en daar een blauwachtig plekje. Uit de wortelstokknoppen groeit elk jaar nieuw bovengronds gewas: groepjes stevige stengels tot 3 meter hoog met twee rijen smalle spitstoelopende bladeren. Bij de bloei groeit een afzonderijke stengel met lelieachtige bloemen bovenop de stengel. De bloemen zijn wit tot geelgroen of paarsachtig en in een aar geplaatst. Ze hebben een paarse lip en een gele tekening. Na het afsterven van het loof, kan men de wortelstok oogsten.

Voorkomen

Gember staat niet graag in de volle zon en houdt van humusrijke, losse bodem, hoge luchtvochtigheid en hoge temperaturen. De plant is dol op zware regenval en tropische omstandigheden.
Gember groeide oorspronkelijk in India maar wordt nu overal gekweekt waar tropische of subtropische weersomstandigheden voorkomen.

Verwerking

Gember wordt sinds oudsher gebruikt voor vele doeleinden:
ter lichaamszuivering, tegen ziekte, om etenswaren te conserveren.
Droge gember heeft verwarmende, prikkelende eigenschappen en stimuleert de bloedsomloop en de algehele stofwisseling. Verse gember werkt meer aan de oppervlakte: stimuleert zweetklieren, om de circulatie in de huid van ledematen te verbeteren en zo toxines via de huid af te voeren.

In de keuken

Gember kan zowel vers als gestoomd, gekonfijt of gedroogd worden gebruikt. Er wordt oa gemberbrood en gemberbier mee gemaakt. Je kan stukjes gember gebruiken om gemberthee mee te zetten en smaak te geven aan oa limonades, snoeperijen, gebak, marmelades, sausen en stoverijen.
De verse wortel is zachter en heeft een citroenachtige smaak. De gedroogde wortel (meestal poedervorm) is scherper van smaak en smaakt ook niet meer naar citroen. 

Cosmetisch gebruik:

  • Gember zit vaak in parfums in combinatie met roos, citroen, nootmuskaat, koriander, pompelmoes...
  • Wordt ook gebruikt in massagecrèmes vanwege het stimulerend effect op de doorbloeding in de huid.
  • Zit als smaakmaker in tandpasta, mondwater en mondverzorgingsproducten.
  • Gembersap of gemberthee stimuleert de haargroei.

Goede hulp bij :

  • maag- en darmklachten (lekkende darm, krampen, winderigheid, opgeblazen gevoel, spastische darm...)
  • spijsverteringsklachten (misselijkheid, braken, reisziekte, zwangerschapsmisselijkheid...)
  • doorbloedingsproblemen (vanwege het vaatverwijdend effect)
  • reumatische klachten vanwege het verwarmend en ontstekingsremmend effect. Het beschermt kraakbeen.
  • vermeerdert de doorbloeding in het onderlichaam (afrodisiacum)
  • luchtwegproblemen: verwarmend op de luchtwegen
  • te hoge cholesterol
  • vermoeidheid en somberheid (tonicum)
  • verzuring (antioxidant)

Inspiratie nodig om gezond te blijven?

Ontvang elke maand tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang tips en weetjes over een gezonde lifestyle

Inschrijven >>