A.Vogel Blog

Taal/Langue

home / gezondheid / slaap / slaapmiddelen

Slaapmiddelen

Ongeveer 1 op de 6 Vlamingen gebruikt slaapmiddelen om hun slaapstoornis aan te pakken. Maar wat zijn slaapmiddelen eigenlijk? Wat doen ze? En wat zijn de voor- en nadelen? Je ontdekt het hieronder.

Wat zijn slaapmiddelen?

Wat zijn slaapmiddelen?

Er zijn verschillende middelen die je slaap bevorderen: slaappillen op doktersvoorschrift, medicijnen die vrij van voorschrift verkrijgbaar bij je apotheek, natuurlijke slaapmiddelen en therapieën zoals hypnose. Een slaappil die al je slaapproblemen onmiddellijk van de baan helpt: het klinkt heel aanlokkelijk. Het probleem? De meeste klassieke slaapmiddelen brengen heel wat bijwerkingen met zich mee. En de oorzaak van je slaapprobleem? Die blijft vaak verder bestaan, waardoor het probleem nooit helemaal verdwijnt.

Wanneer slaapmiddelen nemen?

Wanneer slaapmiddelen nemen?

Slaapmiddelen zijn geschikt voor gebruik op korte termijn. Heb je bijvoorbeeld last van een jetlag, of  kan je niet slapen omdat je nerveus bent voor een examen? Dan kan een slaapmiddel helpen om weer een normaal slaappatroon aan te nemen. Toch is het in zulke gevallen ook steeds een optie om een natuurlijk slaapmiddel te nemen, zoals rustgevende kamillethee of een kop warme melk voor je gaat slapen.

Heb je echt last van slaapproblemen of slaapstoornissen? Raadpleeg dan eerst een dokter. Informeer je ook altijd over de bijwerkingen en effecten op lange termijn!

Soorten slaapmiddelen

1. Slaappillen op doktersvoorschrift

Slaappillen zijn medicijnen die enkel verkrijgbaar zijn op doktersvoorschrift. Op korte termijn kunnen ze helpen om beter te slapen, maar het is af te raden om ze langere tijd te gebruiken. Het zijn namelijk chemisch samengestelde producten die de oorzaak van het slaapprobleem niet aanpakken. Sommige slaappillen verminderen zelfs de slaapkwaliteit of verstoren het natuurlijk slaappatroon, waardoor sufheid en concentratiestoornissen kunnen opduiken. Bovendien hebben ze vaak een verslavende werking . Slaappillen worden onderverdeeld in twee categorieën: Benzodiazepinen en Melatonine.

Lees hier meer over slaappillen.

2. Voorschriftvrije slaapmiddelen

Sommige medicijnen die in de apotheker verkrijgbaar zijn zonder voorschrift, hebben slaperigheid als bijwerking. Soms wordt antihistamine gebruikt om die slaperigheid te voorkomen. Dat medicijn kan je af en toe gebruiken, maar het is maar de vraag of het ook veilig is. Het risico bestaat immers dat de effectiviteit van je medicijnen afneemt door gewenning. Ook kan je je de volgende dag slecht voelen. Ons advies? Raadpleeg eerst je dokter, ook al zijn deze slaapmiddelen vrij verkrijgbaar!

3. Natuurlijke slaapiddelen op basis van kruiden

Natuurlijke slaapmiddelen worden de laatste jaren steeds meer gebruikt als alternatief voor slaapmiddelen op doktersvoorschrift. Deze 100% plantaardige middelen zijn niet verslavend en hebben geen bijwerkingen. Ze bevatten vaak een combinatie van rustgevende kruiden. Kruiden die vaak terugkeren zijn hop, valeriaan, haver, passieflora en citroenmelisse.

Lees hier meer over natuurlijke slaapmiddelen.

Andere oplossingen

Sommige mensen gebruiken niet graag pillen en gaan daarom op zoek naar andere remedies, zoals:

  • Hypnotherapie: denk je dat je niet goed zal slapen? Dan slaap je waarschijnlijk ook slecht. Hypnotherapie zorgt ervoor dat je je ontspant en negatieve gedachten van je afzet.
  • Yoga helpt je te ontspannen en zorgt ervoor dat je je gedachten verzet.
  • Cognitieve gedragstherapie leert je om gedachten die je wakker houden te vervangen door gedachten die slaap opwekken.
  • Lichttherapie is heilzaam voor de werking van je biologische klok en verbetert je slaappatroon. Licht verhoogt namelijk de hoeveelheid melatonine in de hersenen. Lichttherapie helpt ook bij neerslachtigheid.
Slaapmiddelen: wat is het beste voor jou?

Slaapmiddelen: wat is het beste voor jou?

Wanneer je last hebt van een slaapstoornis, is het essentieel om deze zo snel mogelijk aan te pakken. Een goede nachtrust is namelijk noodzakelijk voor een goede gezondheid. Als je een periode slecht slaapt, ervaar je al snel de gevolgen daarvan.

Om je slaapprobleem aan te pakken, kan je dus beroep doen op slaapmiddelen. Grofweg genomen kan je kiezen voor chemische slaapmiddelen of natuurlijke slaapmiddelen. Welke van deze twee het beste is voor jou, hangt af van de oorzaak en ernst van je slaapprobleem (hoe lang houdt het al aan, kan je echt helemaal niet slapen of slaap je gewoon slechter, hoe groot is het effect op je dagdagelijkse leven, ...).

Chemische slaapmiddelen zijn bijvoorbeeld veel sterker (waardoor ze sneller werken), maar hebben diverse bijwerkingen. Natuurlijke slaapmiddelen zijn dan weer een pak milder in werking, maar brengen geen bijwerkingen met zich mee.

Heb je moeite met slapen? Raadpleeg dan steeds je dokter. Op basis van jouw problemen kan hij/zij jou een geschikt slaapmiddel aanraden.

Of je nu wel of niet kiest voor een (natuurlijk) slaapmiddel, het blijft belangrijk dat je op zoek gaat naar de oorzaak van je slaapprobleem. Kan je niet slapen omdat je te veel stress hebt? Doe hier dan iets aan! Enkel zo pak je het probleem écht doeltreffend aan. Ook een goede slaaphygiëne en -routine zijn essentieel.

Jouw mening telt

Vond je de informatie op deze pagina interessant? Laat van je horen in de reacties onder dit bericht. Bedankt, Marina Cluysen.

Meer lezen over:

Slaap
Slapeloosheid
Slaapproblemen
Slaappillen
Slaapmiddelen
Niet kunnen slapen
Slaapstoornis
Slecht slapen
Slaaptips
Slaapcyclus
Slaaptekort

Laatste wijziging op deze pagina: 22-12-2017

0 artikelen in winkelwagentje