A.Vogel Blog

Taal/Langue

home / gezondheid / overgang / Vaginale Droogheid

Last van vaginale droogheid in de overgang?

Vaginale droogheid is een lastig onderwerp. Ondanks de toegenomen transparantie inzake seksuele problemen, spreken we onze eigen problemen op dat gebied niet graag uit. Veel vrouwen nemen hun probleem met vaginale droogheid dus maar voor lief, zelfs wanneer dat voor relatieproblemen zorgt. Toch is het niet nodig om de kwestie weg te moffelen, want vaginale droogheid komt vaak voor. Zeker bij vrouwen in de overgang.

De oorzaken van vaginale droogte

Vaginale droogheid is een veelvoorkomende overgangsklacht. Oestrogeen zorgt er onder meer voor dat je slijmvliezen (ogen, mond, neus, vagina) vochtig blijven. Wanneer je lichaam tijdens de overgang minder oestrogeen aanmaakt, beïnvloedt dat de vochtproductie van de slijmkliertjes in de vagina. Die worden minder actief, en dat leidt tot een droge vagina. Symptomen die hierdoor tot uiting komen, zijn onder andere:

 • Een vagina die jeukerig of branderig aanvoelt,
 • Pijn bij het vrijen,
 • Irritatie van het vaginale weefsel.

Dit laatste symptoom veroorzaakt een verhoogde gevoeligheid voor vaginale infecties. Intieme hygiëne mag je dus zeker niet verwaarlozen tijdens de overgang. Vermijd bijvoorbeeld de traditionele douchegels en zepen, en kies voor een ph-neutrale zeep zodat de zuurbalans in de vagina niet verstoord wordt.

Vaginale droogheid? Blijf er niet mee zitten!

Heb je last van symptomen die wijzen op vaginale droogheid? Blijf dan niet bij de pakken zitten en stap ermee naar je huisarts of gynaecoloog. Heel wat vrouwen schamen zich voor dit probleem, terwijl het een vaak voorkomend en typisch overgangskwaaltje is. Bovendien bestaan er effectieve behandelingen voor.

Hoe sneller je naar een arts stapt, hoe makkelijker de vaginale droogheid verholpen wordt. Doorgaans wordt een plantaardige gel voorgeschreven. Die moet je aanbrengen in de vagina, zodat ze van binnenuit bevochtigd wordt. Een voorbeeld daarvan is Multi-Gyn LiquiGel. Deze gel  is gebaseerd op natuurlijk ingrediënten en bevat, naast plantaardige extracten, ook glycerine van plantaardige oorsprong. Dit vult het natuurlijke vaginale vocht aan en zorgt voor een langdurige bevochtiging. Daarnaast beschermt Multi-Gyn LiquiGel de vaginale flora. Multi-Gyn LiquiGel behandelt niet alleen vaginale droogheid, maar verlicht ook de symptomen en voorkomt terugkerende vaginale droogheid.

Ook glijmiddel helpt om de vagina vochtig te krijgen en het kan een geschikt hulpmiddel vormen wanneer je pijn ervaart tijdens het vrijen. Nadeel is wel dat glijmiddel maar kort werkt en je het dus bij elke vrijpartij opnieuw moet aanbrengen.

Hormoontherapie bij vaginale droogheid

Om vaginale droogheid te behandelen, is hormoontherapie doorgaans niet nodig. Volstaat de behandeling met een plantaardige gel niet, dan kan er overgeschakeld worden op vaginale crèmes die oestrogeen bevatten. Ze bevochtigen en versterken het vaginale weefsel van binnenuit. Dat kan de kliertjes ‘triggeren’ om opnieuw actiever te worden.

Als vaginale droogheid niet tijdig behandeld wordt, kan het vervelende gevolgen hebben. Het weefsel droogt uit, en het wordt broos en trekkerig. De natuurlijke ribbeltjes in de vagina vervagen en de vaginawand wordt kwetsbaar. Soms ontstaan er zelfs scheurtjes in het weefsel, die pijn veroorzaken tijdens het vrijen. Snel medische hulp zoeken is dus aangeraden!

Gratis tips en advies

Alles weten over de overgang? Schrijf je dan nu in voor de MenoVitaal-nieuwsbrief en ontvang GRATIS ons nieuwe e-book met lekkere, gezonde recepten specifiek voor vrouwen in de overgang (en nog veel meer)!

Jouw mening telt

Vond je de informatie op deze pagina interessant? Laat van je horen in de reacties onder dit bericht. Bedankt, Marina Cluysen.

Lees ook:

 • In de overgang? Wat te doen bij opvliegers tijdens de overgang
 • Overgang | Overgang en gewichtstoename
 • Overgang | Hormonale behandeling of natuurlijke alternatieven?
 • Overgang | Hoe lang duurt de overgang?
 • Laatste wijziging op deze pagina: 14-03-2017

   

  0 artikelen in winkelwagentje