A.Vogel Blog

Taal/Langue

home / gezondheid / overgang / overgang en zweten

Overgang en zweten

De overgang, ook wel menopauze of het keren van de jaren genoemd, is een periode in het leven van een vrouw waarbij een einde komt aan de vruchtbaarheid. De vruchtbare periode start tussen 11 en 15 jaar en stopt tussen 45 en 56 jaar.

Alle vrouwen merken wel dat ze in de overgang zijn maar niet alle vrouwen hebben evenveel last van stemmingswisselingen, zweten of opvliegers. Vaak voelen vrouwen zich veel beter in de menopauze omdat ze verlost zijn van menstruatieklachten, vruchtbaarheidsproblemen, anticonceptieproblemen, ijzertekort, hormoonschommelingen en de nare gevolgen ervan enz.

Vrouwen die er wel last van hebben, bijvoorbeeld van overmatig zweten door opvliegers, gaan op zoek naar een remedie om hun klachten door de overgang te bestrijden. Het is immers niet nodig om alles zo maar te ondergaan omdat je denkt dat het erbij hoort. Opvliegers en overmatig zweten door de overgang kan je heel goed vermijden met een goede, aangepaste voeding en een gezonde levenswijze. Deze zijn bij uitstek geschikt om overgangsklachten te verhelpen of zelfs te voorkomen! Indien nodig kan een natuurlijk product gebruikt worden. Op die wijze blijft het natuurlijke overgangsproces ook intact.

Overmatig zweten tijdens de overgang

De meeste vrouwen merken dat de overgang begonnen is doordat ze ’s nachts meer dan normaal transpireren en deze transpiratie in golven optreedt. Ze krijgen het heel warm, gaan transpireren, gooien de dekens van zich af en hebben het daarna weer erg koud door de afkoeling. Deze opvliegers ontstaan doordat het oestrogeengehalte zakt. Door deze opvliegers kan je ook overdag flink zweten en dat kan erg vervelend zijn. Daarom wordt dit probleem best goed aangepakt met een natuurlijk middel.

Extra tip bij zweten door overgang

  • Gebruik minder koffie, suikerrijke drankjes, alcohol en suikerrijke voeding. Deze voedingsmiddelen stimuleren de warmtecentra en  verhogen daarmee het aantal en de intensiteit van de opvliegers.
  • Draag laagjes kleding zodat je bij een opvlieger een paar laagjes uit kan doen tot de opvlieger voorbij is en je weer bent afgekoeld. Geef de voorkeur aan een sjaaltje dat je kan aan- en afdoen in plaats van een hoge coltrui in de winter.

Natuurlijke hulp tijdens de menopauze

A.Vogel Famosan Salvia tabletten
Sommige planten en kruiden hebben een gunstige invloed op de problemen die opduiken tijdens de menopauze. Salvia is zo‘n plant. Zij vermindert de overmatige transpiratie, ook tijdens opvliegers en helpt tegen nachtelijke overmatige transpiratie bij de menopauze.

Vergroot uw kennis, doe de kennisquiz Vergroot uw kennis Doe de kennisquiz Doe de kennisquiz

Meer over

Overgang of menopauze
Opvliegers
Nachtelijke opvliegers
Overgang en gewichtstoename
Overgang en oestrogeen
Hormonale disbalans
Overgangsklachten
Overgangsverschijnselen
Duizeligheid
Vermoeidheid
Menstruatie in de overgang
Leeftijd overgang

7 gevolgen dalende oestrogeenlevels

In deze infographic vind je nog meer gevolgen van de dalende oestrogeenlevels in de overgang.

(Klikken om te vergroten)

Gratis tips en advies

Alles weten over de overgang? Schrijf je dan nu in voor de MenoVitaal-nieuwsbrief en ontvang GRATIS ons nieuwe e-book met lekkere, gezonde recepten specifiek voor vrouwen in de overgang (en nog veel meer)!

Jouw mening telt

Vond je de informatie op deze pagina interessant? Laat van je horen in de reacties onder dit bericht. Bedankt, Marina Cluysen.

Laatste wijziging op deze pagina: 13-12-2016

Vragen?

Zit je nog met vragen? Stel ze gerust aan ons!

Send your question

0 artikelen in winkelwagentje