Waarom je xeno-oestrogenen in de overgang moet vermijden

door Marina Cluysen, op 25 januari 2018, Verzorging

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

xeno-oestrogenen vermijden in de overgang

De kans is groot dat je al eens van oestrogenen gehoord hebt. Toch zeker als je een vrouw bent. En als je in de overgang zit, is de kans extra groot, want dan spelen die oestrogenen een grote rol in je leven. Xeno-oestrogenen zijn vaak minder bekend. Toch hebben ze een heel grote invloed op je lichaam én op je overgang. Ontdek nu waarom je xeno-oestrogenen in de overgang écht moet vermijden!

Wat zijn xeno-oestrogenen?

Xeno-oestrogenen zijn geen echte hormonen, maar ze gedragen zich wel zo in je lichaam. Heel wat producten bevatten xeno-oestrogenen. Bijvoorbeeld cosmetica, plastic producten met BPA, schoonmaakmiddelen, medicijnen, … en nog heel wat andere chemische middelen. Xeno-oestrogenen imiteren natuurlijke oestrogenen.

Waarom moet je xeno-oestrogenen vermijden in de overgang?

Xeno-oestrogenen hebben een hormoon-verstorende, oestrogeenachtige werking in je lichaam. Met andere woorden: ze verstoren de werking van de lichaamseigen hormonen en verstoren zo het hormonale evenwicht. Aangezien je lichaam geen onderscheid maakt tussen xeno-oestrogenen en gewone oestrogenen, kan je hierdoor last krijgen van oestrogeendominantie, waardoor je overgangsklachten kunnen toenemen.

Daarnaast worden xeno-oestrogenen vaak gelinkt aan de groei van hormoongevoelig weefsel (bv. borstkanker). Of er echt een verband is tussen beiden is nog niet wetenschappelijk bewezen. Er zijn echter wel aanwijzingen voor en dat alleen al zou moeten volstaan om op te letten met xeno-oestrogenen in de overgang.

Waar zitten xeno-oestrogenen in?

xeno-oestrogenen in de overgang - waar zitten xeno-oestrogenen in

Goed. Vermijden is dus de boodschap als het aankomt op xeno-oestrogenen. Maar ze zitten in zoveel producten, dat dat niet simpel is. Zo krijg je xeno-oestrogenen bijvoorbeeld binnen via je voeding. Groenten en fruit worden namelijk bespoten met pesticiden, die xeno-oestrogenen bevatten. Een andere grote bron van xeno-oestrogenen zijn groeihormonen die je binnenkrijgt door het eten van (pluim)vee.

Daarnaast krijg je xeno-oestrogenen binnen via plastic (het drinken uit plastieken flesjes of het bewaren van voedsel in plastieken doosjes). Daarom mag je je eten eigenlijk nooit opwarmen in de microgolfoven in een plastic verpakking. Door verhitting komen de weekmakers in het plastic immers nog meer vrij.

En dan hebben we het nog niet gehad over je omgeving. Xeno-oestrogenen hangen bijvoorbeeld in de lucht in de vorm van brandvertragers in meubels en huishoudelijke apparaten en luchtvervuiling. Via je longen krijg je dus ook xeno-oestrogenen benen. En we smeren ze ook nog eens massaal op onze huid wanneer we niet-natuurlijke crèmes en huidverzorgingsproducten gebruiken.

>> Lees ook: Deodorant? Niet zo onschuldig als het lijkt…

3 tips om xeno-oestrogenen in de overgang te vermijden

  1. Kies zoveel mogelijk voor biologische producten. Zij bevatten weinig tot geen chemische middelen en zijn dus arm aan xeno-oestrogenen.
  2. Warm je eten niet op in plastic verpakkingen in de microgolfoven. Bewaar je eten ook niet in plastic bakjes en bekers. Kies zoveel mogelijk voor voedsel verpakt in glas of papier. Als je toch kiest voor plastic verpakkingen, check dan of ze vrij zijn van BPA en andere weekmakers.
  3. Gebruik verzorgingsproducten (deodorant, shampoo, douchegel, …) op natuurlijke basis.

Ook interessant: hormoontherapie in de overgang; een goed idee?

Vond je dit artikel interessant? Misschien vinden jouw vrienden dat ook… Deel het snel!

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Uw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

Typ de letters van de captcha over in het invoerveld

Typ hier de letters die je in het kadertje hierboven ziet staan.