Overgang

Eerst water, de rest komt later


Leen Steyaert

1. Gewrichten:

Dehydratatie kan ontstekingen en pijn veroorzaken in je gewrichten.

2. Huid:

Beeld je even een sappige, rijpe druif in. Het velletje er rond is strak, zacht en veerkrachtig. Beeld je nu een rozijn in. Zie je het rimpelige, harde en ruwe velletje al voor je? Het perfecte voorbeeld van dehydratatie. Dat wil je toch niet zien gebeuren met je huid, wel? Een goede huidverzorging en veel water drinken zijn essentieel als je een mooie, gezonde huid wilt! Lees hier meer over huidverzorging tijdens de overgang.

3. Humeur:

Dehydratatie kan de oorzaak zijn van je stemmingswisselingen. Ook angst- en paniekaanvallen en stressgerelateerde hartkloppingen kunnen ontstaan door een tekort aan water in je lichaam.

4. Geheugen:

Dehydratatie heeft een effect op de werking van je hersenen. Een tekort aan water veroorzaakt vergeetachtigheid en zorgt ervoor dat je niet helder kan nadenken.

5. Hoofdpijn:

Last van hoofdpijn? Dan kunnen enkele slokjes water wonderen verrichten. Een tekort aan water is namelijk een welgekende trigger voor hoofdpijn.

6. Constipatie/opgeblazen gevoel:

Water is een essentieel onderdeel van je spijsvertering. Bij een tekort aan water vertraagt je spijsvertering, resulterend in een opgeblazen gevoel. Ook kan het zorgen voor constipatie: als je stoelgang te droog is, wordt deze hard en is ontlasten moeilijker.

7. Opvliegers:

Dehydratatie heeft een effect op je zenuwstelsel, waardoor het opvliegers kan veroorzaken. Daarnaast is water ook van belang om je vochtbalans terug in evenwicht te krijgen na een opvlieger. Door het vele zweten raak je anders nog meer gedehydrateerd. Een vicieuze cirkel!

8. Vermoeidheid:

Als je te weinig water drinkt, zal je je moe voelen. Dehydratatie heeft namelijk een effect op je energieniveau.

9. Blaasproblemen en –ontstekingen:

Dehydratatie zorgt voor irritaties aan je blaas. Door veel water te drinken, reinig je jouw urinewegen waardoor de kans op blaasontstekingen afneemt.

10. Nachtelijke hartkloppingen:

Vooral als je last hebt van nachtelijk zweten, kunnen deze hartkloppingen veroorzaakt worden door dehydratatie.

Meer water drinken

Nu denk je misschien: ‘Goed, dan drink ik wel wat meer water!’. Maar velen onder ons vinden het in de praktijk toch moeilijk om dagelijks voldoende water te drinken. Je denkt er niet aan, je vindt het niet lekker, … . Thee, koffie, alcohol en frisdrank tellen namelijk niet mee! Meer zelfs: ze werken vochtafdrijvend en dehydrateren je dus nog meer. Omdat het niet altijd meevalt om genoeg water te drinken, heb ik enkele tips uitgewerkt die voor mezelf prima gewerkt hebben om meer water te drinken.

Onthoud wel dat bruiswater en water met smaakjes, zeker als ze suiker of andere kunstmatige zoetstoffen bevatten, ook NIET meetellen. Drink ook geen ijskoud water: dat kan je spijsvertering verstoren. De eerste dagen zal je merken dat je veel naar het toilet moet, als je je waterinname verhoogt. Dit zal langzaamaan afnemen zodra je nieren hieraan gewend zijn.

Mijn tips om meer water te drinken: 

Allereerst moet je je doel bepalen. In principe moet je dagelijks 1,5 à 2 liter water drinken. Lijkt veel? Als je het opdeelt in kleinere hoeveelheden (bijvoorbeeld 2 liter = 8 glazen) valt het heus wel mee.

  • Start je dag met een glas water. Een glas lauwwarm water op nuchtere maag is de perfecte manier om je spijsvertering op gang te brengen.
  • Drink regelmatig kleine hoeveelheden. Dit is veel beter voor je dan drie grote glazen water achter elkaar leeg te drinken. Je kan een 1 literfles water meenemen naar je werk. Je doel? Zorgen dat hij leeg is aan het einde van je werkdag.
  • Drink een laatste glas water in de vooravond, bijvoorbeeld steevast om 19u00. Door hier een gewoonte van te maken, gaat het na verloop van tijd vanzelf.
  • Water saai? Voeg eens een schijfje citroen toe. Of appelsien, kiwi, … Wat je maar lekker vindt. Het fruit geeft zijn lekkere smaak af aan het water. Je kan afwisselen naar believen zodat het nooit gaat vervelen.

water overgang

Water met een schijfje citroen in. Eén van mijn favorieten!

water overgang

  • Schakel de hulp in van je gsm als je een smartphone hebt. Er bestaan heel wat apps die je gratis kan downloaden en die ervoor zorgen dat je meer water drinkt. Regelmatig verschijnt er dan een melding op je telefoon die je eraan herinnert om iets te drinken. Water Daily, Waterlogged en Water your body zijn goede voorbeelden.

Meer lezen over de overgang

Laatste wijziging op deze pagina: 17-10-2022

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >