A.Vogel Blog

Taal/Langue

0 artikelen in winkelwagentje

 

Je veranderende darmflora stimuleren als vijftigplusser

door Marina Cluysen, op 12 oktober 2017, A.Vogel, Verzorging
3

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Veranderende darmflora vijftigplusser

Veel vrouwen in de overgang, klagen over spijsverteringsklachten zoals diarree, winderigheid, constipatie, … Dit is te wijten aan een veranderende darmflora. Met het ouder worden gaat je spijsvertering er dus op achteruit. Ontdek hier hoe dat eigenlijk komt en belangrijker: wat je er aan kan doen!

In je darmen leven biljoenen bacteriën vreedzaam naast elkaar. Het gaat hier zowel om ‘goede’ als ‘slechte’ bacteriën. Maar ook schimmels zijn aanwezig in je darmen. Zolang de verhoudingen in evenwicht blijven, is er geen probleem.

De balans in je darmflora wordt gegarandeerd door de juiste zuurtegraad in je darmen. Wanneer die zuurtegraad verandert (bv. door stress, infecties, antibioticagebruik, …), raakt je darmflora verstoord en kunnen slechte bacteriën de overhand krijgen. Gevolg? Spijsverteringsproblemen.

Slechtere spijsvertering door ouder worden

Je spijsvertering wordt dus slechter met het ouder worden. De meest voorkomende oorzaken daarvoor zijn:

 • Met het ouder worden, verslappen je spieren. Ook de spieren (en organen) die betrokken zijn bij de spijsvertering;
 • Gebruik van medicatie (oudere mensen gebruiken doorgaans meer medicatie door toenemende gezondheidsklachten) heeft een negatieve impact op je darmflora;
 • Gebrek aan beweging;
 • Met het ouder worden verandert de samenstelling van je darmflora. Met name de goede bacteriën verminderen, waardoor er meer ruimte ontstaat voor schimmels en slechte bacteriën.

Veranderende darmflora overgang

Doorheen je leven ontwikkelt je darmflora zich. De evolutie verloopt als volgt:

 1. Je wordt als baby geboren met een infantiele darmflora. Deze bestaat hoofdzakelijk uit bifidobacteria (sterke zuurvormers) die ervoor zorgen dat slechte bacteriën (zoals Candida albicans) weinig kans krijgen.
 2. Gaandeweg ontwikkelt de diversiteit en veelvoud aan bacteriën in de darmflora zich. De infantiele darmflora evolueert naar een volwassen darmflora.
 3. Door storingen (in de vorm van o.a. antibiotica en zware metalen) kan er een selectieve overgroei ontstaan van slechte bacteriën.
 4. Met het ouder worden, zien we dat de samenstelling van de darmbewoners verandert: de goede bacteriën verdwijnen en de slechte bacteriën rukken verder op.

Deze evolutie wordt uitgebreid besproken in Van Nature nr. 5 (2007) door Bram van Dam. We kunnen in elk geval concluderen dat je darmflora evolueert doorheen je leven en dat de darmflora van vijftigplussers (en bijgevolg dus ook die van vrouwen in de overgang) vaak verstoord zijn. Het prentje hieronder, uit hetzelfde nummer van Van Nature, illustreert deze veranderende darmflora:

veranderende darmflora overgang

Veranderende darmflora vijftigplussers optimaliseren

Door een veranderende darmflora krijg je dus meer te maken met spijsverteringsproblemen. Je kan zelf wel heel wat doen om deze spijsverteringsklachten te verhelpen. Je kan je darmflora bijvoorbeeld optimaliseren aan de hand van suppletie. Dit houdt in dat je gebruik maakt van supplementen om bepaalde tekorten aan te vullen. In dat geval: het tekort aan goede bacteriën.

Aciforce In eerste instantie moet je daarvoor gebruik maken van een probioticum. Een probioticum, zoals Aciforce van A.Vogel, vult de goede bacteriën in de darm aan. Dit moet aangevuld worden met een prebioticum, een weiproteïne, een multivitamine-mineralenpreparaat met voldoende foliumzuur, en glutathion. Het effect van suppletie is na 6 weken optimaal. Stop je er dan weer mee? Dan gaat je darmflora ook relatief snel weer achteruit helaas. Overleg steeds met je dokter voor je aan de slag gaat met suppletie: hij of zij kan een behandeling op maat uitwerken, rekening houdend met je medische voorgeschiedenis.

Door een veranderende darmflora terug te optimaliseren, bewijs je ook je weerstand aan gunst. In dit artikel vind je meer informatie over het herstellen van je darmflora. Nuttige tips, zeker in de overgang!

Meer weten over je spijsvertering?

Schrijf je dan nu gratis in voor de A.Vogel nieuwsbrief. Zo ontvang je 1 à 2x per maand het laatste nieuws uit ‘gezondheidsland’. Het e-book S.O.S. Spijsvertering krijg je er gratis bovenop!

> Ik schrijf me in en ontvang het e-book S.O.S. Spijsvertering!

Vond je dit artikel interessant? Misschien vinden jouw vrienden dat ook… Deel het snel!

3

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Uw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

Typ de letters van de captcha over in het invoerveld

Typ hier de letters die je in het kadertje hierboven ziet staan.

Reacties

 • Pasquarelli, 3 maanden geleden

  Ik vind al je artikelen ineressant

  • Marina Cluysen, 3 maanden geleden

   dag Pasquarelli, dank je wel!

 • Eveline, 3 maanden geleden

  Graaffg zou ik het ontvangen

  • Marina Cluysen, 3 maanden geleden

   dag Eveline, klik op de volgende link: https://www.avogel.be/nl/advies/nieuwsbrief.php
   je krijgt dan maandelijks de gratis digitale A.Vogel nieuwsbrief én als bonus het E-book SOS spijsvertering. Indien je je inschrijft voor de MenoVitaal nieuwsbrief, krijg je het E-book over de menopauze toegemaild. Veel leesplezier alvast!