Overgang

Tips tegen overmatig zweten


Leen Steyaert

Zweten is een natuurlijk proces van je lichaam: het zorgt ervoor dat je kan afkoelen wanneer je lichaamstemperatuur te hoog oploopt. Een beetje als een natuurlijk airconditioning-systeem… Zeker op warme dagen is het dus erg belangrijk dat je lichaam af en toe ‘stoom’ kan aflaten.

Daarnaast zorgt zweten er ook voor dat je huid gereinigd wordt en dat je lichaam zich kan ontdoen van afvalstoffen. Hoewel zweten vaak aanzien wordt als iets gênants, is het in realiteit dus een erg positieve en nuttige functie van je lichaam.

Overmatig zweten en de overgang

In de overgang zijn je hormonen helemaal van slag. Daardoor gaan bepaalde lichaamsfuncties ook anders werken. Dokters gaan er van uit dat schommelingen van de oestrogeenspiegels o.a. veranderingen in je neurotransmitters teweegbrengen die leiden tot een storing in de hypothalamus. De hypothalamus regelt je lichaamstemperatuur namelijk onder invloed van oestrogenen. Wanneer er een daling van oestrogenen plaatsvindt in je bloed, reageert de hypothalamus op dezelfde wijze als wanneer er sprake is van een te hoge lichaamstemperatuur.

Simpel gezegd regelt de hypothalamus je lichaamstemperatuur op basis van drie waarden: te koud, neutraal en te warm. Wanneer je hypothalamus registreert dat je het te koud hebt, zorgt hij ervoor dat je lichaamstemperatuur omhoog gaat. Bij een neutrale lichaamstemperatuur gebeurt er niks en bij ‘te warm’ zorgt je hypothalamus ervoor dat je gaat zweten om de overtollige warmte kwijt te raken.

Tijdens de overgang versmalt de ‘neutrale zone’ in je hypothalamus. Daardoor registreert je hypothalamus vaker dat je het te warm hebt. Je lichaam wilt vervolgens de overtollige warmte wegwerken, waarop je een opvlieger krijgt en dus gaat zweten.

Overmatig-zweten-zomer

In de warme zomermaanden, kan je hier nog eens extra last van krijgen. Overmatig zweten komt dus zeker in de overgang vaak voor. En natuurlijk kan je niet volop genieten van het mooie weer als je de zweetdruppels over je voorhoofd, rug, handpalmen, … voelt glijden. Belangrijk om te onthouden is wel dat overmatig zweten niet schadelijk is voor je gezondheid. Toch is de weerslag op je zelfvertrouwen en het effect op je sociale leven niet te onderschatten.

Tips tegen zweten

Hoewel zweten dus erg natuurlijk is, blijft het vaak wel een gênant probleempje waar je liefst zo snel mogelijk vanaf wilt geraken. Onderstaande tips helpen je hierbij en zorgen ervoor dat je minder last hebt van overmatig zweten!

Stel je zomergarderobe zorgvuldig samen

In de zomer is het materiaal van je kledij extra belangrijk. Lichte, losse en ademende stoffen zijn echt noodzakelijk als je overmatig zweten zoveel mogelijk wilt vermijden. Denk aan natuurlijke stoffen zoals katoen, linnen, zijde, … Ademende stoffen die lucht doorlaten en ervoor zorgen dat de wind kan circuleren. Daardoor voorkom je oververhitting en dus ook zweten. Daarnaast absorberen ze zweet ook beter. Wissel ook voldoende van kledij. Soms kan je er wel mee wegkomen om bv. twee dagen na elkaar hetzelfde t-shirt te dragen, maar in de zomermaanden is dat echt een ander verhaal. En al helemaal als je last hebt van overmatig zweten. Indien nodig, kan je zelfs in de namiddag nog eens van outfit veranderen.

Deodorant

Zweet wordt vaak geassocieerd met een geurtje. Toch ruikt zweet niet van zichzelf. Het is de combinatie van zweet en bacteriën (die van nature aanwezig zijn op je huid), die ervoor zorgt dat jouw zweet een geurtje krijgt. Schaam jij je omdat je te maken hebt met een zweetgeur? Dan kan deodorant een goede oplossing zijn: het zorgt er niet voor dat je stopt met zweten, maar het camoufleert wel de geur.Anderzijds heb je ook antiperspiranten; deze zorgen er wel voor dat je niet meer (of minder) zweet. Je kan een combinatie van beiden gebruiken.

  • Let wel op met het gebruik van een antiperspirant: de chemicaliën die hierin zitten, zijn vaak schadelijk voor je. Ze zorgen ervoor dat je poriën verstopt raken (waardoor je lichaam niet langer afvalstoffen kan uitscheiden via zweet) en bevatten stoffen (zoals aluminium) die negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid. Dagdagelijks gebruik hiervan is dan ook af te raden.
  • Ik raad je eerder aan om af en toe gebruik te maken van een antiperspirant, bijvoorbeeld enkele dagen voor je naar een feestje moet. Op die manier hoef je je geen zorgen te maken over overmatig zweten tijdens het feestje, én houd je het gebruik van schadelijke chemicaliën binnen de perken.
  • Ook deodorant is overigens minder onschuldig dan het lijkt. We gebruiken het met zijn allen massaal, sommigen zelfs meermaals per dag, zonder stil te staan bij de gevolgen ervan. Het is erg belangrijk om op de ingrediëntenlijst te kijken: deodoranten die aluminium bevatten zijn bijvoorbeeld niet veilig voor je gezondheid. Je kan beter op zoek gaan naar een natuurlijke deodorant, zoals bijvoorbeeld die van Salt of the Earth Crystal Deodorants. Deze 100% natuurlijke én veilige deodorant kan je online kopen.

Overmatig-zweten-deodorant

Minder stressen = minder zweten!

Gevoelens van angst en stress (veelvoorkomend in de overgang) zorgen ervoor dat je meer gaat zweten. Het hoofd koel houden is dus belangrijk om het hoofd letterlijk koel te houden :). Ademhalingsoefeningen, yoga en kalmerende kruiden kunnen je hierbij zeker helpen. In deze blogpost kan je meer lezen over stress in de overgang en tips om dit aan te pakken.

Drink voldoende water

Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt, zeker als het buiten warm is. Wanneer je zweet, ontdoe je je niet alleen van afvalstoffen, maar verlies je ook gewoon vocht. Het is dus erg belangrijk om dehydratatie tegen te gaan. Een fris glas water helpt je lichaam ook om je lichaamstemperatuur te regelen. Vermijd echter een ijskoud glas water: als je drankje té koud is, krijgt je lichaam een koude-signaal binnen en zet het de interne verwarming aan waardoor je gaat zweten. Een glaasje water op kamertemperatuur is perfect.

Salvia: niet alleen voor vrouwen in de overgang!

Het kruid salvia staat bekend om zijn gunstige eigenschappen bij opvliegers. Vrouwen die last hebben van opvliegers en of nachtelijk zweten maken daarom vaak gebruik van supplementen met salvia. Maar ook als je niet in de overgang bent, kan salvia voor jou dé oplossing zijn tegen je overmatig zweten. Salie stimuleert de vochtafdrijving via de nieren en remt de vochtafdrijving via de huid.

Heb je het gevoel dat je meer zweet dan anders? Probeer dan eens een supplement op basis van salvia, zoals Famosan Salvia.

Houd je gewicht onder controle

Mensen met overgewicht, zweten doorgaans meer dan mensen die wel een gezond gewicht hebben. Lichaamsvet zorgt er namelijk voor dat je lichaamstemperatuur stijgt. Staan er enkele kilootjes teveel op de teller bij jou? Probeer dan een beetje af te vallen. Je zal merken dat dit een positief effect heeft op het overmatig zweten.

Waterproof make-up

’s Ochtends breng je jouw make-up aan zoals steeds, maar als je enkele uren later in de spiegel kijkt, lijk je wel een panda. Uitgelopen make-up is zeker in de zomermaanden een echte valkuil. Probeer daarom eens te werken met waterproof make-up. Deze blijft beter zitten bij warme temperaturen en zweetaanvallen. Ook je zware foundation leg je beter een tijdje aan de kant. Een BB-crème of CC-crème (beiden een soort van getinte dagcrème) volstaat tijdens de warme zomermaanden. Vergeet niet na te kijken of de crème een SPF-factor heeft: SPF 15 is echt het minimum, zeker tijdens de zonnige zomermaanden!

Ook een primer is nu een goed idee: deze zorgt ervoor dat je make-up beter en langer blijft zitten.

Beperk lichaamsbeharing

Zweet verzamelt zich in je lichaamsbeharing, waardoor bacteriën daar makkelijker kunnen ontwikkelen. Ongewenste geurtjes zijn dan al snel het gevolg. Het is daarom een goed idee om tijdens de zomermaanden bv. okselhaar tot het minimum te beperken en regelmatig te scheren of ontharen.

Eten en drinken

Bepaalde etenswaren en dranken kunnen ervoor zorgen dat je meer gaat zweten. Anderen helpen net voorkomen dat je gaat zweten. Cafeïne, alcohol, look, ajuin, suikerrijk voedsel, bewerkte en/of pikante etenswaren lokken zweetaanvallen uit. Vermijd deze zoveel mogelijk. Tomatensap en druiven zijn wél een goed idee. Zij zorgen ervoor dat je minder gaat zweten en helpen je het hoofd koel te houden. Eigenlijk kan je best gezond eten in het algemeen aangezien gezonder eten ook minder “stinkend” zweet geeft. Ongezonde voeding levert je veel afvalstoffen op die o.a. via de huid worden verwijderd. Geef de voorkeur aan plantaardige eiwitten.Tip:wil je graag afkoelen met een ijsje? Doe dat dan niet met een suikerrijk ijsje uit de supermarkt, maar maak zelf gezonde, caloriearme ijsjes! Verbazingwekkend lekker én simpel!!!Overmatig-zweten-voeding

Nog enkele verkoelende tips

  • Draag een waaiertje met je mee. Dit helpt je snel afkoelen wanneer je last krijgt van een warmteopwelling.
  • Neem lauwe douches en vermijd warme baden.
  • Houd je slaapkamer koel door de gordijnen overdag gesloten te houden.
  • Houd je polsen gedurende enkele seconden onder koud, stromend water wanneer je een zweetaanval voelt opkomen. Dit verlaagt je lichaamstemperatuur snel.
  • Leg je lakens en kussen overdag op een koele plek (bijvoorbeeld in de kelder). Zo kan je tussen lekker koele lakens kruipen wanneer je gaat slapen.
  • Doe wat fris water in een plantenspuit en neem deze met je mee. Zorg ervoor dat het water fris blijft zodat je dit op je gezicht kan spuiten wanneer je het te warm krijgt.

Meer lezen over de overgang

Laatste wijziging op deze pagina: 23-01-2020

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >