Overgang

Symptomen overgang: natuurlijke hulpmiddeltjes


Leen Steyaert

Ongeveer 2/3e van alle vrouwen in de overgang krijgt af te rekenen met symptomen van de overgang. Vrouwen uit Oosterse landen hebben hier veel minder last van. Waarschijnlijk is dit te wijten aan hun gezondere levensstijl (met minder stress en gezondere voeding). Hét bewijs dat de overgang niet per definitie gepaard gaat met overgangsklachten!

Symptomen overgang

Symptomen van de overgang, ook gekend als overgangsklachten, zijn emotionele en fysieke verschijnselen die optreden tijdens de overgangsjaren. In deze levensfase maken vrouwen de transitie van vruchtbaar naar onvruchtbaar. Dit is een proces dat geleidelijk aan verloopt en diverse jaren kan duren (gemiddeld 5 jaar, met uitschieters tot 10 jaar).

Doordat de productie van de geslachtshormonen (oestrogeen en progesteron) afneemt tijdens de overgang, ontstaan er overgangsklachten zoals stemmingswisselingen, opvliegers, nachtelijk zweten, slapeloosheid, onregelmatige menstruatie, gewichtstoename, droge huid, vaginale droogheid, … .

Ongeveer 2/3e van alle vrouwen in de overgang krijgt te maken met deze symptomen van de overgang.

Het belang van een gezonde levensstijl

symptomen overgang levensstijl

Veel vrouwen met overgangsklachten gaan er van uit dat deze bij het overgangsproces horen. Niets is minder waar. Oosterse vrouwen hebben bijvoorbeeld veel minder last van symptomen van de overgang dan Westerse vrouwen. Een gezonde levensstijl (met voldoende aandacht voor beweging, evenwichtige en verse voeding, rust en ontspanning) is essentieel om overgangsklachten op latere leeftijd tot het minimum te beperken.

Leen Steyaert, onze overgangsconsulente, ziet in haar praktijk vaak dat vrouwen met een ongezonde levensstijl en een stresserend leven veel meer last hebben van overgangsklachten.

Vrouwen die al vele jaren een jachtig leven leiden, zonder goed voor zichzelf te zorgen, krijgen tijdens de overgang dus de rekening gepresenteerd. Om overgangsklachten te vermijden is het dan ook slim om ook al in de jaren ervoor te letten op je gezondheid en een gezonde levensstijl te handhaven. Hoe vroeger hoe beter. Maar… het is nooit te laat. Ook als je al in de overgang bent en toch nog niet gezond leeft, is het dus slim om beter zorg te dragen voor jezelf.

Natuurlijke hulpmiddeltjes bij symptomen van de overgang

Om overgangsklachten te behandelen, kan je je toevlucht nemen tot hormoontherapie op basis van bio-identieke hormonen. In sommige gevallen noodzakelijk, maar lang niet altijd! Vaak volstaat de kracht van de natuur om jouw symptomen terug te dringen. Naast een gezonde levensstijl, kan je daarom gebruik maken van de volgende natuurlijke hulpmiddeltjes om je klachten aan te pakken.

Duindoorn

De besjes van de duindoorn hebben diverse positieve effecten op de gezondheid. Zo schieten ze te hulp bij spijsverteringsproblemen en reumatische aandoeningen. Maar ook bij overgangsklachten is de duindoorn een goede partner in crime. Het helpt namelijk bij een droge huid, ogen, vagina en mond (oftewel droge slijmvliezen), veelvoorkomende klachten tijdens de overgangsjaren.

Zilverkaars

Zilverkaars helpt je lichaam te ondersteunen en op emotioneel vlak in balans te houden tijdens de overgangsjaren. Ook gaat het opvliegers tegen.

Zink

Zink draagt bij aan een normale hormoonhuishouding en (vet)stofwisseling en een gezonde huid, haar en nagels. Je kan zink in kleine hoeveelheden vinden in voedingsmiddelen zoals vlees, kaas, graanproducten, noten en schaal- en schelpdieren.

Magnesium

Alle veranderingen die je doormaakt tijdens de overgang, vragen veel energie van je. Aangezien veel vrouwen in deze periode last hebben van slapeloosheid (bv. door nachtelijk zweten), voelen ze zich snel moe. Magnesium kan er dan voor zorgen dat je je prettig en energiek blijft voelen.
Magnesium zit in brood en andere graanproducten, groenten, (melk)producten en vlees.

Salie

symptomen overgang - tips

Vrouwen die veel last hebben van opvliegers zijn erg gebaat bij het gebruik van salie. Deze plant wordt immers geroemd om haar zweetremmende werking en wordt daarom vaak verwerkt in middelen om opvliegers te bestrijden. Dagelijks enkele kopjes saliethee kunnen wonderen doen!

Meer lezen over de overgang

Laatste wijziging op deze pagina: 13-01-2020

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >