A.Vogel Blog

Taal/Langue

0 artikelen in winkelwagentje

 

Weg met spataders, hallo mooie benen!

door Marina Cluysen, op 22 april 2016, Beweging, Verzorging
1

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Spataders

Blauwe aders kronkelden als dikke, hobbelende paadjes naar beneden over mijn benen. Niet erg flatterend. Zoals je wel snapt, was ik er dan ook niet erg blij mee. Met het ouder worden, had ik steeds meer last gekregen van spataders. En ik was niet alleen… Ongeveer 1 vrouw op drie heeft er last van. Afwachten en hopen dat het jou niet overkomt? Neen hoor! Je kan zelf heel wat doen om te voorkomen dat je spataders krijgt. Ontdek hier wat je zoal kan doen!

Spataders… Oftewel ontsierende, uitgezette, blauwe aders op je benen. Jonge mensen worden er amper mee geconfronteerd, maar met het ouder worden krijgen meer en meer mensen er mee te maken. Mannen én vrouwen. Maar waar mannen hun spataders makkelijk onder een lange broek kunnen verstoppen, zijn rokjes, jurkjes en panty’s minder vergevingsgezind.

Ben je gewoon een geluksvogel als je er nooit last van krijgt? Of omgekeerd: een pechvogel als jij die ene op drie bent die er wel mee te maken krijgt? Zelf behoor(de) ik tot de pechvogels. Erfelijk belast… Zo erg zelfs dat ik er aan geopereerd ben. Achteraf spring je uiteraard niet vrolijk uit je ziekenhuisbed, maar sukkel je nog enkele weken in het rond. Om jou deze beproeving te besparen, deel ik graag de tips van mijn arts met je. Buiten de erfelijke factor (met je genen moet je het nu eenmaal doen) zijn er namelijk nog andere factoren die je wél zelf in de hand hebt om spataders te voorkomen!

Spataders: oorzaken en symptomen

Om te weten wat je kan doen om spataders te voorkomen, is het allereerst belangrijk om te weten hoe spataders veroorzaakt worden. We kunnen de volgende risicofactoren noteren:

 • Zwangerschap: de vergrote baarmoeder kan de aders in je buik dichtdrukken en zo een verhoogde druk in de beenaders veroorzaken
 • Defecte of slecht functionerende aderkleppen
 • Zwaarlijvigheid
 • Erfelijke belasting
 • Langdurig rechtstaan (leerkrachten worden vaak getroffen door spataders)
 • Een gebrek aan beweging

Wanneer je spataders hebt, en zeker als ze erg groot en aanwezig zijn, kan je hier zeker hinder van ondervinden. Lichamelijke klachten zijn:

 • Pijn
 • Gezwollen voeten of benen
 • Krampen en rusteloze benen tijdens het slapen
 • Tintelingen in de benen

Zware benen door spataders

Ook kan je last hebben van ‘zware benen’ door spataders. Normaal wordt het bloed vanuit de aders naar het hart teruggepompt, maar bij spataders verloopt dit proces niet optimaal. Dit kan komen doordat de druk in de beenaders verhoogd is of doordat de aderkleppen slecht functioneren.

Spataders-overgang

Het gevolg is dat het bloed zich gaat ophopen in je aders en te traag naar het hart wordt afgevoerd. Omdat je bloed ook vocht mee afvoert, blijft het vocht nu achter in de weefsels van je benen en voeten. Daar begint het zich op te stapelen. Na verloop van tijd krijg je daardoor last van zwellingen in de benen (ook wel oedeem genoemd). En dit resulteert dan weer in een zwaar en pijnlijk gevoel in je benen.

Wanneer je chronisch last hebt van zware, gezwollen benen, kan je last krijgen van chronische veneuze ziekte.

Wat is chronische veneuze ziekte?

Wanneer het terugstromen van het bloed naar je hart problematisch verloopt (zoals bij zware benen), kunnen we spreken van een aangetaste veneuze circulatie. Wanneer dit chronisch wordt is er sprake van chronische veneuze ziekte. Hierdoor krijg je heel vaak ontstekingen: omdat het bloed in je aders onvoldoende circuleert, gaan je witte bloedcellen stoffen uitscheiden die leiden tot chronische ontstekingen en beschadigingen van de aderwand.

Na verloop van tijd kunnen je aders niet meer normaal functioneren en krijg je te maken met complicaties.

Test jezelf
Wil je graag kunnen inschatten hoe groot de kans is of jij zelf last zal krijgen van (chronische) veneuze ziekte? Op deze website kan je een korte online test invullen die je meteen vertelt hoe je ervoor staat: http://www.testfleboscore.be/

Tips tegen spataders

Gelukkig kan je zelf heel wat ondernemen om spataders te voorkomen of om de klachten te verminderen.

1. Beweeg
Soms wordt beweerd dat je spataders net erger maakt door te bewegen. Niet waar. Toch niet als je aan lage-impact sporten doet zoals wandelen, zwemmen, rustig joggen of fietsen. Probeer vooral aan sporten te doen waarbij je de onderste kuitspieren moet gebruiken. Hoge-impact sporten zoals rennen en gewichtheffen zijn geen goed idee: zij verhogen de druk op je aders net waardoor het probleem inderdaad erger wordt.

Spataders-bewegen

Ook door op je tenen of hielen te wandelen, kan je de circulatie in je kuiten stimuleren. Je hoeft er zelfs niet voor recht te staan. Strek je voeten terwijl je in de zetel zit en maak in de lucht cirkelende bewegingen met je voet door je enkel te roteren.

2. Eet gezond
Vermijd witte suiker, bewerkt voedsel, zuivelproducten, rood vlees (vlees in het algemeen), frisdrank, alcohol en roken. Eet in de plaats meer fruit en groenten. De bioflavanoïden die in de schil van groenten en fruit zitten (en dan met name in die van citrusvruchten), zorgen ervoor dat je aders beter herstellen en beschermen ze tegen vrije radicalen.
Je kan ’s ochtends een smoothie maken met vers fruit en groenten of je kan ’s middags een kom zelfgemaakte soep eten.

Door gezond te eten en regelmatig te bewegen, kan je ook overgewicht vermijden: één van de risicofactoren.

3. Paardenkastanje
De paardenkastanje (Aesculus hippocastanum) staat van oudsher bekend om zijn positieve invloed op de aders. Vandaar verlicht de paardenkastanje zware, vermoeide benen.
Aesculaforce forte van A.Vogel bevat extracten van de paardenkastanje en is ontwikkeld volgens de laatste wetenschappelijke inzichten. Aesculaforce forte is een krachtig, natuurlijk middel. Het zorgt voor het behoud van een goede circulatie in de benen en geeft ondersteuning bij (zichtbaar) ontsierde boven- en onderbenen door spataders.

Vond je dit artikel interessant? Misschien vinden jouw vrienden dat ook… Deel het snel!

1

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Uw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

Typ de letters van de captcha over in het invoerveld

Typ hier de letters die je in het kadertje hierboven ziet staan.

Reacties

 • Annick, 2 maanden geleden

  Onlangs ging ik langs bij mijn huisdokter omwille van pijnlijke onderbenen die me zelfs wakker maken ’s nachts. De pijn is gestaag erger geworden. Het verdict: slechte bloedsomloop. Hij zei dat ik steunkousen moet dragen en verder nog 3 dingen kon doen: (1) het voeteinde van mijn bed integraal 10 cm de lucht in (dus de lattenbodem aan de benen verhogen volstaat niet – boeken on het bed); (2) veel bewegen; en (3) medicijnen. Graag uw mening. Mvg, Annick

 • Annick, 2 maanden geleden

  Onlangs ging ik langs bij mijn huisdokter omwille van pijnlijke onderbenen die me zelfs wakker maken ’s nachts. De pijn is gestaag erger geworden. Het verdict: slechte bloedsomloop. Hij zei dat ik steunkousen moet dragen en verder nog 3 dingen kon doen: (1) het voeteinde van mijn bed integraal 10 cm de lucht in (dus de lattenbodem aan de benen verhogen volstaat niet – boeken on het bed); (2) veel bewegen; en (3) medicijnen. Graag uw mening. Mvg, Annick

  • Marina Cluysen, 2 maanden geleden

   Dag Annick, de raad van je huisarts is juist. Door overdag veel te bewegen (wandelen, zwemmen zijn het beste) en ’s nachts het voeteneinde van je bed hoger te zetten, bevorder je de circulatie in je benen. Maar dat is niet alles, je neemt best ook iets in om je aderwanden te verstevigen zodat je minder snel uitzetten. Paardenkastanje extract doet dat perfect. Uit ons gamma kan je Aesculaforce forte tabletjes nemen. Verder is voeding belangrijk, zorg dat je veel vitamine C en magnesium binnenkrijgt. Vermijd koffie en suikerrijke voeding. Kies de juiste vetten (olijfolie, kokosolie, beetje hoeveboter) en drink veel water. Ook kan je regelmatig eens wisselbaden nemen: spoel je benen met warm water en daarna kort met koud water en herhaal dit een aantal keer. Dit frist onmiddellijk op en verlicht het zware gevoel. Steunkousen dragen, klinkt niet leuk maar werkt echt heel goed. Het pijnlijke gevoel verdwijnt sneller en de circulatie in je benen verbetert. Tegenwoordig zijn er mooie steunkousen te verkrijgen. Laat je benen opmeten zodat je zeker de juiste maat hebt en het beste resultaat. Met al deze maatregelen kan je de pijn in je benen verlichten en erger voorkomen.