Overgang

Weg met spataders, hallo mooie benen!


Leen Steyaert

Spataders… Oftewel ontsierende, uitgezette, blauwe aders op je benen. Jonge mensen worden er amper mee geconfronteerd, maar met het ouder worden krijgen meer en meer mensen er mee te maken. Mannen én vrouwen. Maar waar mannen hun spataders makkelijk onder een lange broek kunnen verstoppen, zijn rokjes, jurkjes en panty’s minder vergevingsgezind.

Ben je gewoon een geluksvogel als je er nooit last van krijgt? Of omgekeerd: een pechvogel als jij die ene op drie bent die er wel mee te maken krijgt? Zelf behoor(de) ik tot de pechvogels. Erfelijk belast… Zo erg zelfs dat ik er aan geopereerd ben. Achteraf spring je uiteraard niet vrolijk uit je ziekenhuisbed, maar sukkel je nog enkele weken in het rond. Om jou deze beproeving te besparen, deel ik graag de tips van mijn arts met je. Buiten de erfelijke factor (met je genen moet je het nu eenmaal doen) zijn er namelijk nog andere factoren die je wél zelf in de hand hebt om spataders te voorkomen!

Spataders: oorzaken en symptomen

Om te weten wat je kan doen om spataders te voorkomen, is het allereerst belangrijk om te weten hoe spataders veroorzaakt worden. We kunnen de volgende risicofactoren noteren:

  • Zwangerschap: de vergrote baarmoeder kan de aders in je buik dichtdrukken en zo een verhoogde druk in de beenaders veroorzaken
  • Defecte of slecht functionerende aderkleppen
  • Zwaarlijvigheid
  • Erfelijke belasting
  • Langdurig rechtstaan (leerkrachten worden vaak getroffen door spataders)
  • Een gebrek aan beweging

Wanneer je spataders hebt, en zeker als ze erg groot en aanwezig zijn, kan je hier zeker hinder van ondervinden. Lichamelijke klachten zijn:

  • Pijn
  • Gezwollen voeten of benen
  • Krampen en rusteloze benen tijdens het slapen
  • Tintelingen in de benen

Zware benen door spataders

Ook kan je last hebben van ‘zware benen’ door spataders. Normaal wordt het bloed vanuit de aders naar het hart teruggepompt, maar bij spataders verloopt dit proces niet optimaal. Dit kan komen doordat de druk in de beenaders verhoogd is of doordat de aderkleppen slecht functioneren.

Spataders-overgang

Het gevolg is dat het bloed zich gaat ophopen in je aders en te traag naar het hart wordt afgevoerd. Omdat je bloed ook vocht mee afvoert, blijft het vocht nu achter in de weefsels van je benen en voeten. Daar begint het zich op te stapelen. Na verloop van tijd krijg je daardoor last van zwellingen in de benen (ook wel oedeem genoemd). En dit resulteert dan weer in een zwaar en pijnlijk gevoel in je benen.

Wanneer je chronisch last hebt van zware, gezwollen benen, kan je last krijgen van chronische veneuze ziekte.

Wat is chronische veneuze ziekte?

Wanneer het terugstromen van het bloed naar je hart problematisch verloopt (zoals bij zware benen), kunnen we spreken van een aangetaste veneuze circulatie. Wanneer dit chronisch wordt is er sprake van chronische veneuze ziekte. Hierdoor krijg je heel vaak ontstekingen: omdat het bloed in je aders onvoldoende circuleert, gaan je witte bloedcellen stoffen uitscheiden die leiden tot chronische ontstekingen en beschadigingen van de aderwand.

Na verloop van tijd kunnen je aders niet meer normaal functioneren en krijg je te maken met complicaties.

Test jezelf

Wil je graag kunnen inschatten hoe groot de kans is of jij zelf last zal krijgen van (chronische) veneuze ziekte? Op deze website kan je een korte online test invullen die je meteen vertelt hoe je ervoor staat: http://www.testfleboscore.be/

Tips tegen spataders

Gelukkig kan je zelf heel wat ondernemen om spataders te voorkomen of om de klachten te verminderen.

1. Beweeg

Soms wordt beweerd dat je spataders net erger maakt door te bewegen. Niet waar. Toch niet als je aan lage-impact sporten doet zoals wandelen, zwemmen, rustig joggen of fietsen. Probeer vooral aan sporten te doen waarbij je de onderste kuitspieren moet gebruiken. Hoge-impact sporten zoals rennen en gewichtheffen zijn geen goed idee: zij verhogen de druk op je aders net waardoor het probleem inderdaad erger wordt.

Spataders-bewegen

Ook door op je tenen of hielen te wandelen, kan je de circulatie in je kuiten stimuleren. Je hoeft er zelfs niet voor recht te staan. Strek je voeten terwijl je in de zetel zit en maak in de lucht cirkelende bewegingen met je voet door je enkel te roteren.

2. Eet gezond

Vermijd witte suiker, bewerkt voedsel, zuivelproducten, rood vlees (vlees in het algemeen), frisdrank, alcohol en roken. Eet in de plaats meer fruit en groenten. De bioflavanoïden die in de schil van groenten en fruit zitten (en dan met name in die van citrusvruchten), zorgen ervoor dat je aders beter herstellen en beschermen ze tegen vrije radicalen.
Je kan ’s ochtends een smoothie maken met vers fruit en groenten of je kan ’s middags een kom zelfgemaakte soep eten.

Door gezond te eten en regelmatig te bewegen, kan je ook overgewicht vermijden: één van de risicofactoren.

3. Paardenkastanje

De paardenkastanje (Aesculus hippocastanum) staat van oudsher bekend om zijn positieve invloed op de aders. Vandaar verlicht de paardenkastanje zware, vermoeide benen.
Aesculaforce forte van A.Vogel bevat extracten van de paardenkastanje en is ontwikkeld volgens de laatste wetenschappelijke inzichten. Aesculaforce forte is een krachtig, natuurlijk middel. Het zorgt voor het behoud van een goede circulatie in de benen en geeft ondersteuning bij (zichtbaar) ontsierde boven- en onderbenen door spataders.

Meer lezen over de overgang

Laatste wijziging op deze pagina: 13-01-2020

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >