Schimmelinfectie bij vrouwen in de overgang: zo kom je er vanaf!

door Leen Steyaert, op 18 juli 2016, Topic van de maand

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Topic Leen Steyaert

Ben je vrouw en in de overgang? Dan heb je het vast al eens gemerkt. Tijdens de overgang wordt de vagina brozer en droger. De hormonale veranderingen tijdens de overgang kunnen het natuurlijke evenwicht in de vagina verstoren. Met vaginale schimmelinfecties (candida vaginitis) als gevolg. Deze kunnen hardnekkig worden en zijn niet altijd eenvoudig te behandelen.  Ontdek hier wat je kan doen om vaginale schimmelinfecties in de overgang te vermijden.

Symptomen vaginale schimmelinfectie vrouw

Een vaginale schimmelinfectie wordt gekenmerkt door jeuk, een geïrriteerd of een branderig gevoel in het vaginaal slijmvlies en witte, brokkelige afscheiding. Ook zwelling van vulva, roodheid van vulva en vaginaslijmvlies (soms met kleine wondjes tussen de schaamlippen) komen voor.

Behandeling vaginale schimmelinfectie vrouw

Een schimmelinfectie of candidiasis gaat soms vanzelf over na enkele weken. Wanneer je er erg veel last van hebt, kan je een schimmeldodend vaginaal tablet of capsule in de vagina aanbrengen. Tegen de jeuk aan de schaamlippen kan je daarnaast een schimmeldodende crème gebruiken op de schaamlippen.

Oorzaken schimmelinfectie vrouw

Een schimmelinfectie is de meest voorkomende infectieuze oorzaak van vulvovaginitis bij vrouwen in de vruchtbare periode. Na de overgang komt candida vaginitis  minder vaak voor aangezien je hormonen dan terug hun evenwicht vinden.

Meestal gaat het om Candida albicans. Sommige vrouwen hebben nooit een schimmelinfectie, anderen een zeldzame keer, maar een vrij grote groep vrouwen heeft last van steeds terugkerende schimmelinfecties. Hiervoor is nog altijd geen verklaring gevonden. Een duidelijk aanwijsbare oorzaak is er niet altijd. Wel is het is zeker zo dat bepaalde vrouwen meer aanleg hebben dan andere. Erfelijke factoren spelen dus zeker een rol. Ook de anticonceptiepil (die vaak tijdens de overgang wordt doorgenomen) kan een oorzaak zijn. Daarnaast speelt ook de overgang een rol. Door de daling van de oestrogeenproductie in de overgang wordt de vagina namelijk droger en de vaginawand dunner. Hierdoor kunnen er gemakkelijker wondjes in de vagina ontstaan wanneer er bv. seksueel contact is.

Overgewicht, orale seks, menstruatie en weerstandstoornissen (aids, chronische ziekte, antibioticagebruik) kunnen bevorderlijk werken. Ook spannende kledij, overdreven gebruik van (geparfumeerde) inlegkruisjes, tampons of sprays en suikerrijke voeding werken een schimmelinfectie in de hand.

Schimmelinfectie-vrouw-suiker

Een vaginale schimmelinfectie is geen seksueel overdraagbare ziekte, want de  gist die de infectie meestal veroorzaakt (de Candida albicans) leeft al in de vagina. Je krijgt er last van als er een overgroei van de Candida albicans is. In de vagina leven namelijk miljoenen bacteriën en schimmels (vaginale flora) die je vagina gezond houden. Wanneer de zuurtegraad in je vagina verstoord raakt (normaal is de PH-waarde tussen de 3.8 en 4.4), ben je minder goed beschermd tegen vaginale infecties.

De dalende oestrogeenproductie tijdens de overgang beïnvloedt trouwens de zuurtegraad waardoor vrouwen in de overgang ook weer vatbaarder zijn voor schimmelinfecties.

Schimmelinfectie man
Hoewel een vaginale schimmelinfectie geen SOA is, kan je het wél overdragen op je partner tijdens het vrijen. Hierdoor kan vrijen pijnlijk zijn en een branderig gevoel geven. De kans is groot dat je partner niet vrij blijft van de schimmelinfectie en dat zijn penis jeuk, rode vlekjes en soms witte velletjes gaat vertonen. Je doet er beter aan te wachten met seks tot de schimmel verdwenen is of bij het vrijen een condoom te gebruiken. Let wel op: schimmelwerende medicatie kan je condoom aantasten.

Schimmelinfecties in de overgang vermijden

Schimmelinfecties krijg je niet door een slechte hygiëne, maar eerder door overdreven hygiëne, waardoor de zuurtegraad in de vagina verandert en bacteriën en schimmels vrij spel krijgen. Je vagina reinigt zich vanzelf. Inwendige spoelingen zijn niet nodig. Was je vulva alleen met niet-zeephoudende producten met neutrale PH-waarden of producten die speciaal voor intieme hygiëne zijn gemaakt.

Schimmel gedijt goed in vochtige, warme plaatsen. Je vagina is dus de ideale omgeving. Om de schimmel geen kans te geven zich verder te ontwikkelen (zelfs in de rest van je lichaam), is gezonde voeding aangewezen. Verban suikers volledig uit je voedingspatroon. Suiker voedt niet alleen de Candida-schimmel, maar bovendien produceert  deze schimmel via het opnemen van de suikers bijproducten die de bloedbaan verzuren en op die manier weefsels aantasten. Hier vind je een volledig uitgewerkt dagmenu, specifieke voor een candida-dieet.

Eet  ook geen beschimmelde producten (zoals beschimmeld fruit). Schimmels trekken onzichtbare draden om zich te vermenigvuldigen. Beschimmeld fruit is meestal al volledig aangetast. Het beschimmelde deel wegsnijden volstaat dus niet!

Schimmelinfecite-vrouw-water

Drink veel zuiver water, neem een goed probioticum en steek regelmatig een ovule op die goede bacteriën bevat voor je vagina.

Multi-Gyn FloraPlus
MultiGyn-FloraPlus-vaginale-schimmelinfectieBij een vaginale schimmelinfectie kan je ook gebruik maken van Multi-Gyn FloraPlus. Deze gel is gebaseerd op natuurlijke ingrediënten. De gel bevat naast plantaardige extracten ook prebiotische bestanddelen. Deze prebiotica zorgen ervoor dat de groei van nuttige melkzuurbacteriën wordt gestimuleerd en ondersteunen een gezonde vaginale flora.

Multi-Gyn FloraPlus behandelt niet alleen vaginale schimmelinfecties, maar verlicht ook de symptomen en voorkomt terugkerende schimmelinfecties.

Vond je dit artikel interessant? Misschien vinden jouw vrienden dat ook… Deel het snel!

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Uw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

Typ de letters van de captcha over in het invoerveld

Typ hier de letters die je in het kadertje hierboven ziet staan.

Reacties

 • hendrika, 2 jaar geleden

  Heb al een aantal jaren last van veel jeuk ed, blijk dat het Lichen sclerose is. rond de vagina en de anus, ergg lastig. het veroorzaakt kloofjes die veel jeuk ed geven
  is het middel dat u aanraad: Multi-Gyn FloraPlus ook hier geschikt voor?

  • Marina Cluysen, 2 jaar geleden

   Hallo Hendrika,

   Wij hebben helaas geen specifiek product voor deze aandoening. Tegen de jeuk en herstel van de huid, kan je gebruikmaken van de Multi-Gyn Actigel. Dit geeft verlichting van jeuk, irritaties en optimaliseert de conditie van het slijmvlies.

   Het omega-6-vetzuur GLA speelt een belangrijke rol bij de gezondheid van de huid en de hormoonhuishouding. Huidcellen hebben een grote en constante behoefte aan GLA, maar kunnen het niet zelf aanmaken. GLA zorgt er voor dat huidcellen soepel en elastisch blijven en beschermt tegen uitdroging en veroudering van de huid. Daarnaast dient GLA als grondstof voor de type 1 prostaglandinen, die een groot aantal beschermende en gunstige effecten hebben op de gezondheid. Zo hebben zij onder andere een ontstekingsremmend effect, zorgen ze voor een betere vochtbalans, bevorderen zij de doorbloeding en helpen ze om de hormoonhuishouding goed te reguleren. GLA komt weinig voor in een Westerse voedingspatroon, waardoor tekorten vaak voorkomen. Je kan daarom gebruikmaken van Efamol Huid. Efamol Huid bestaat uit teunisbloemolie(omega 6), met als werkzaam bestanddeel GLA. Dit kan je kopen via de Nederlandse webshop op http://www.avogel.nl