De overgang en de pil

door Marina Cluysen, op 9 mei 2016, Lifestyle

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

De-overgang-en-de-pil

Sommige vrouwen zweren bij de pil tijdens de overgangsjaren, andere verbannen hem dan weer uit hun leven. De voorstanders loven de pil om zijn positieve effect op overgangsklachten, de tegenstanders willen liefst zo snel mogelijk verlost zijn van de synthetische hormonen die de pil met zich meebrengt. Hoe zit het nu? Zijn de overgang en de pil een goede combinatie? Of kan je toch maar beter meteen stoppen… En wat zijn dan de consequenties?

Sinds zijn ontstaan, kent de pil een trouwe schare fans: dankzij je anticonceptiepil heb je elke maand op tijd en stond je regels én loop je (bijna) geen risico op ongewenste zwangerschappen. Handig! Maar met de jaren kwamen we ook meer en meer te weten over de pil…

Werking en nadelen van de anticonceptiepil

De pil bevat 2 kunstmatige hormonen: oestrogeen en progestageen. Die zorgen ervoor dat:

 • Je geen eisprong meer krijgt;
 • Zaadcellen niet meer door het slijm van de baarmoederhals geraken;
 • Een bevruchte eicel zich niet kan innestelen in de slijmvliesbekleding van de baarmoeder.

Naast de voordelen van de pil (betrouwbaar, minder hevige en minder pijnlijke menstruatie, beschermt tegen zwangerschappen, …) zijn er ook nadelen aan verbonden. Naast de nadelen op seksueel vlak (de pil beschermt bijvoorbeeld niet tegen SOA’s) zijn er ook nog andere nadelen. Bij langdurig pilgebruik is er een licht verhoogde kans op hart- en vaatziekten. In combinatie met roken stijgt het risico op aderverkalking.

de-overgang-en-de-pil---hartziekten

Daarnaast bevestigt het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) dat er bij inname van de pil een zeer licht risico is op vorming van bloedstolsels (trombose of veneuze trombo-embolie). Afhankelijk van de pil die je inneemt, is dit risico groter of kleiner.

Anticonceptie boven je 40ste

Met het ouder worden stijgt het risico op complicaties door het gebruik van anticonceptie. Het risico op een trombose neemt bijvoorbeeld toe. Ook het risico op borstkanker neemt toe als je de anticonceptiepil blijft gebruiken op latere leeftijd.

Hoe langer je lichaam blootgesteld wordt aan progesteron, hoe hoger het risico. En vrouwen die op hun vijftigste de pil gebruiken, doen dit doorgaans al lange tijd.

De overgang en de pil

Wanneer je lichaam in de overgang komt, wilt dat eigenlijk zeggen dat de eicelproductie langzaamaan stilvalt. Doordat je lichaam minder eicellen produceert, gaat ook je hormoonhuishouding schommelen: deze wordt namelijk sterk beïnvloed door de eicelproductie. Zo gaat je lichaam in deze fase steeds minder oestrogeen aanmaken. Door het gebrek aan oestrogeen, krijg je last van allerlei overgangsklachten zoals opvliegers, stemmingswisselingen, hoofdpijn, vermoeidheid, … .

Wanneer je de pil neemt, blijft de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam echter stabiel aangezien je dagelijks een portie oestrogeen inneemt. Daardoor ervaren sommige vrouwen veel minder last van overgangsklachten wanneer ze de pil innemen. Andere vrouwen hebben dan weer net meer klachten door de pil. In samenspraak met je arts kan je voor jezelf uitmaken wat de beste optie is.

Echter: de anticonceptiepil is niet bestemd om overgangsklachten op te vangen. De dosis oestrogenen is veel te hoog! Met de pil stel je de overgang trouwens niet uit: het proces gaat gewoon door.Maar omdat de pil de maandelijkse bloedingen kunstmatig in stand houdt, merk je minder goed wanneer je de menopauze hebt bereikt.

Wanneer stoppen met de pil in de overgang?

Sommige vrouwen denken dat ze niet langer vruchtbaar zijn, eens ze in de overgang komen. Niets is minder waar: zolang je menstrueert, ben je vruchtbaar. Of die menstruatie nu regelmatig is of niet. Om ongewenste zwangerschappen uit te sluiten, is het daarom noodzakelijk om toch een vorm van anticonceptie (zoals de pil) in de overgang te gebruiken als je seksueel actief bent.

Condooms of een spiraaltje zijn goede alternatieven. Zeker vanaf je vijftigste is het slim om over te schakelen op een ander anticonceptiemiddel dan de pil, vanwege het verhoogde risico op hart- en vaatziekten en borstkanker.

De-overgang-en-de-pil---spiraaltje

Er bestaat echter geen doorsnee advies omtrent de pil en de overgang. Al dan niet stoppen is een persoonlijke keuze die je best maakt in overleg met je arts.

Vond je dit artikel interessant? Misschien vinden jouw vrienden dat ook… Deel het snel!

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Uw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

Typ de letters van de captcha over in het invoerveld

Typ hier de letters die je in het kadertje hierboven ziet staan.

Reacties

 • Karen, 2 jaar geleden

  Ik ben pas op mijn 48ste gestart met de pil omdat ik teveel ziek was van endometriose. Sindsdien ging het weer wat beter. Nu ben ik dik 50 (en plots ook dik ☺ wat ik niet erg vind omdat ik heel mijn leven alles geprobeerd heb om dikker te worden ). Ik voel heel goed dat ik begin te schommelen, zelfs met de pil. Mijn lichaam verandert zienderogen, mijn humeur is als het weer zon/regen/storm, hartkloppingen waarvan ik bang zou zijn als ik niet wist dat het erbij hoort… Dus vraag ik mij af, mét pil of zonder, is er zoveel verschil? Ik heb heel mijn leven geweigerd de pil te nemen omdat ik het ongezond vond maar ondertussen lag ik jaren 2x per maand een week plat van mijn endometriose, waarvan ik niet wist dat het daarom was dat ik mij zo vaak ziek voelde. De pil is voor mij een redding geweest, ik kan weer functioneren, heb terug een sociaal leven, . . . Maar uiteraard ben ik ook niet gerust in de nadelen van de pil zeker als ik nu lees dat het vanaf je 50 nog meer nadelen heeft. Ik kan maar hopen dat ik snel in de menopauze kom dan stopt de endometriose en kan ik stoppen met de pil. Maar tot dan blijf ik ze nemen want zonder is het weer 2 weken per maand ziek.

  • Marina Cluysen, 2 jaar geleden

   Dag Karen. Zoals we reeds schreven in het artikel is het voor elke vrouw een persoonlijke keuze. Iedere vrouw is anders en heeft andere noden. De menopauze start meestal rond 52 jaar. Dus zo heel lang zal je de pil niet moeten nemen en de kans op complicaties zal dan waarschijnlijk ook niet zo groot zijn. Jij bent pas een paar jaar bezig met de pil en dit om grondige redenen én je voelt je er een stuk beter mee. Dat is wat telt.

 • karin, 2 jaar geleden

  Hallo,ook ik wil graag reageren op bovenstaand artikel.Ik ben nu 54 en nam vanaf mijn 14de de pil !!! 2x gestopt 2x onmiddelijk zwanger dus ononderbroken doorgegaan met de pil. De dokter raadde me echter 5 maanden geleden om te stoppen met die zware pil (Diane) even na te kijken of ik in de menopause was gekomen en dan eventueel hormoonsubstitutie op te starten. Ik ben 4 maanden pilvrij gebleven en was inderdaad in de menopause. Ik heb echter net 1 maand geleden om toch te starten met HST, gewoon omdat ik al mijn pit en libido ontbrak, ik enorm last had van droge slijmvliezen en ook wel (maar in mindere mate) van opvliegers. Ik gebruik nu 1 maand HST en voel me terug als tevoren. Het enige jammere is dat ik terug hartkloppingen heb, die had ik niet tijdens mijn pilvrije periode. Als ik dan het artikel lees word ik toch wel bang.Heeft er nog iemand ervaring met HST (Angelique)? Of weten jullie hier meer van ?

  • Marina Cluysen, 2 jaar geleden

   Beste Karin, Elke vrouw is anders en heeft ook een ander “parcours” afgelegd in haar leven. Jij hebt je wel altijd goed laten begeleiden door je gynaecoloog of huisarts en je kan er op vertrouwen dat zij voor jou persoonlijk de beste behandeling hebben gekozen. Natuurlijk stel je je terecht vragen over HST. Hier heb je een betrouwbare website waar je alle informatie kan vinden: http://www.allesoverkanker.be/mogelijke-risicos-hormoonsubstitutie#hoelang-mag-ik-hormonen-gebruiken-tijdens-de-menopauze
   In het algemeen wordt zo’n HST behandeling gedurende een paar jaar aangehouden, nooit meer dan 5 jaar. Tot zover is er dan meestal ook geen probleem en is het vooral voor vrouwen die anders zonder HST zeer vervelende klachten zouden hebben, een goede oplossing. Na een of twee jaar kan je de situatie nog eens herzien en dan een nieuw besluit nemen of het nog nodig is dat je HST neemt. Besluit je te stoppen, dan zijn er voldoende natuurlijke alternatieven om eventuele menopauzale klachten met succes te behandelen. Op onze site Menovitaal vindt je daarover heel veel informatie en goede tips.