Overgang

Oplossingen voor de 5 meest voorkomende overgangsklachten


Leen Steyaert

We vroegen dus aan Vlaamse vrouwen om de drie overgangsklachten aan te duiden waar zij het meeste last van hadden. Dat resulteerde in onderstaand lijstje.

1. Opvliegers

Ongeveer 64% van alle ondervraagde vrouwen gaf aan last te hebben van opvliegers. Daarmee komt dit, niet verrassend, op nummer 1 te staan in het lijstje van de 10 meest voorkomende overgangsklachten.

overgangsklachten opvliegers

Sommige vrouwen hebben er heel veel last van, anderen hebben slechts af en toe een opvlieger. Maar ongeacht de frequentie, wil je er wel iets aan kunnen doen natuurlijk.
Zelf had ik voornamelijk ’s nachts last van opvliegers. Mijn tip bij opvliegers is er dan ook eentje voor in de slaapkamer: leg een ijskoud koelelementje onder je hoofdkussen. Als je dan ’s nachts een opvlieger krijgt, kan je jouw hoofdkussen omdraaien: dankzij het koelelement is de onderkant van je kussen namelijk lekker fris. Instant verfrissing, heerlijk! Hier vind je nog meer oplossingen bij opvliegers en ontdek je de orzaak ervan.

2. Gewichtstoename

Met 47% van de stemmen op nummer 2 in onze top 10. Hoewel het geen klassieke overgangsklacht is zoals opvliegers en stemmingswisselingen, blijft het wel een typisch verschijnsel tijdens de overgang.
Je eet eigenlijk niet echt anders dan normaal en toch blijven de kilo’s ineens aan je plakken. Ook ik had het moeilijk om mijn gewicht onder controle te houden tijdens de overgangsjaren.

Ik heb goed nieuws en slecht nieuws voor je. Het goede nieuws? Een buikje in de overgangsjaren zorgt ervoor dat je minder last hebt van andere overgangsklachten! Het slechte nieuws? Teveel buikvet is erg ongezond en kan hartziektes veroorzaken. Eet daarom evenwichtig, leef gezond en beweeg dagelijks. Zorg ook voor een vlotte spijsvertering: een slechte spijsvertering met opgeblazen gevoel in maag en darmen kan namelijk ook de oorzaak zijn voor een té uitgezette buik.

Houd er ook rekening mee dat een dalende oestrogeenspiegel je eetlust aanwakkert én je stofwisseling vertraagt. Het is dus normaal dat je meer zin hebt om te eten, maar kies slim. Ga voor voeding met een lage glycemische index, goede eiwitten en weinig koolhydraten.

Dat buikje dat je krijgt tijdens de overgangsjaren, is trouwens niet altijd een nadeel. Ontdek hier de voordelen van een buikje in de overgang!

overgangsklachten gewichtstoename

3. Slapeloosheid

Nummer 3 met 46% van de stemmen. Tijdens de overgang komt slapeloosheid vaker voor omdat je bioritme verandert. Hierdoor kan je moeite hebben om in slaap te vallen, door te slapen of uit te slapen. Door dit slaapgebrek ben je de volgende dag extra vermoeid, prikkelbaar of sneller afgeleid.  Best om hier snel komaf mee te maken dus!

Mijn beste tip? Las elke avond voor het slapengaan een ontspanmoment in. Zo kom je volledig tot rust net voor je naar bed gaat en zal je makkelijker in slaap vallen. Voor mij was het lezen van een mooi boek m’n vaste avondritueel. Zoete dromen gegarandeerd!

4. Vermoeidheid

Deze kreeg 44% van de stemmen. Niet verrassend allicht, met slapeloosheid als voorganger. Wie niet goed slaapt, is moe de volgende dag. Een lusteloos gevoel en gebrek aan energie is het logische gevolg.

overgangsklachten vermoeidheid

Zelf hield ik mijn vermoeidheid op afstand door… meer te bewegen. Klink gek he, je moe maken om niet meer moe te zijn :)? Maar het werkt echt! Door te bewegen krijg je namelijk ook weer energie.

5. Stemmingswisselingen en prikkelbaarheid

Nummertje vijf haalde 37% van de stemmen. Stemmingswisselingen en prikkelbaarheid klinken dan ook bekend in de oren bij de meeste vrouwen in de overgang (en hun omgeving). Het ene moment is alles oké, het volgende moment lijkt het of je in een groot zwart gat bent terechtgekomen. Of je raakt al geïrriteerd door de manier waarop je partner de krant leest. Op zo’n momenten is het voor jou en je omgeving goed om te weten dat je prikkelbaarheid voornamelijk veroorzaakt wordt door de overgang en dat het dus niet direct iets met hen te maken heeft.

Wanneer ik zelf merkte dat ik prikkelbaarder was dan anders, probeerde ik stress zoveel mogelijk te vermijden. Vooral ademhalingsoefeningen zijn erg nuttig in dit geval. Voel je je prikkelbaar of geïrriteerd? Haal diep adem en focus je een minuut lang enkel en alleen op je ademhaling. Je zal stress en irritaties voelen wegebben uit je lichaam, waardoor je de wereld weer een beetje beter aankan.

Zo, dat was het voor vandaag. Welke tips ga jij toepassen? Of heb je zelf nog goede tips? Geef ze hieronder zeker door!

Meer weten

 

Anderen kochten ook

Famosan Salvia Overgang Opvliegers DSFLTAB

60st

€ 23,79

Meer weten

Famosan Salvia

Helpt bij opvliegers en nachtelijk transpireren
Meer weten

Laatste wijziging op deze pagina: 06-12-2019

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >