A.Vogel Blog

Taal/Langue

0 artikelen in winkelwagentje

 

7 efficiënte en natuurlijke tips bij vaginale droogheid

door Marina Cluysen, op 2 juni 2017, Verzorging

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Natuurlijke tips bij vaginale droogte

Vaginale droogheid lijkt op zich geen ernstig probleem, maar het brengt wel heel wat teweeg. Vrouwen die te kampen hebben met vaginale droogte voelen zich vaak onzeker. Vrijen doet pijn en ze kunnen er dan ook niet meer van genieten. Deze natuurlijke tips bij vaginale droogheid zorgen voor een natuurlijke bevochtiging van je vagina.

Veel vrouwen (en mannen) denken dat vaginale droogte iets is dat enkel voorkomt bij vrouwen in de overgang. En oké, bij ‘rijpere dames’ komt het vaker voor. Maar eigenlijk kunnen alle vrouwen er last van hebben. Uit studies blijkt namelijk dat zo’n 17% van alle vrouwen tussen de 18 en 50 jaar vaak last heeft van vaginale droogheid.

Vrouwen die menstrueren hebben overigens ook last van vaginale droogte: 3 dagen voor en 3 dagen na de menstruatie om precies te zijn. En als je borstvoeding geeft, kan je ook last hebben van vaginale droogheid door een tijdelijk verminderde oestrogeenproductie.

De gevolgen van vaginale droogheid

Vaginale droogheid lijkt op het eerste zicht een minimale klacht. Maar niets is minder waar. Vaginale droogheid kan immers heel wat teweegbrengen bij vrouwen die er last van hebben.

Je seksleven gaat er immers niet op vooruit als vrijen constant pijn doet en je er niet meer van kan genieten. En je partner? Die stelt zich uiteraard ook vragen waarom hij of zij je plots niet meer kan plezieren in bed.

Bovendien is vaginale droogte toch een beetje een taboe. Iets waar je in stilte mee zit. Je kan nog zo’n open relatie hebben met je vriendinnen, zussen of dokter, … maar over je intieme zone zwijg je doorgaans liever. En doordat je er niet over kan praten, maakt het je onzeker.
Nochtans is dat uiteraard nergens voor nodig. Zoals je hierboven al kon lezen, ben je zeker niet de enige die ermee te kampen heeft.

Bij deze wil ik dan ook pleiten voor meer openheid rond vaginale droogheid. Als je erover praat, merk je meteen dat je niet de enige bent die er mee zit. En als het een beetje meezit, krijg je ineens ook nog enkele (natuurlijke) tips bij vaginale droogheid.

Natuurlijke tips bij vaginale droogheid

1. Water drinken

Natuurlijke tips bij vaginale droogheid - water

Ja, je weet het wel… Je zou zo’n 1,5 à 2 liter water per dag moeten drinken. En je doet je best. Echt! Maar toch kom je maar niet aan die hoeveelheid. Klinkt bekend? Je bent niet de enige. Een groot deel van de bevolking is ‘chronisch gedehydrateerd’. Simpelweg omdat ze niet voldoende drinken.

Dehydratatie brengt allerlei klachten met zich mee. Denk maar aan hoofdpijn, constipatie, spierkrampen, droge mond, … . En ook vaginale droogheid is een gevolg van dehydratatie. Redenen genoeg dus om je vochtinname eens onder de loep te nemen en na te gaan wat het effect ervan is op je vaginale droogte.

Lees hier meer over hydratatie en ontdek onze tips om meer water te drinken >>

2. Zet Omega 3 vetzuren op het menu

Een van de beste natuurlijke tips bij vaginale droogheid is meer omega 3 vetzuren eten. Het zorgt namelijk voor een natuurlijke bevochtiging van je vagina (bovenop alle andere gezondheidsvoordelen). Je vindt omega 3 onder andere in vette vis zoals zalm, sardientjes, haring, … en in pompoen en zonnebloempitten.

Daarnaast kan je gebruik maken van een omega 3 supplement.

3. Fyto-oestrogenen

Vaginale droogheid wordt vaak veroorzaakt door een oestrogeentekort, met een hormonaal onevenwicht als gevolg. Om dat oestrogeentekort op te vangen, kan je gebruik maken van fyto-oestrogenen. Deze vind je onder andere in sojabonen, kikkererwten en linzen. Peulvruchten zijn ook een goed idee.

Lijnzaad verdient ook een vast plaatsje op het menu: het is rijk aan lignanen, een vorm van fyto-oestrogenen.  Ik voeg steevast lijnzaad toe aan mijn havermout en smoothiesOnthoud wel dat je lijnzaad eerst moet fijnmalen vooraleer je het in je eten verwerkt. Je lichaam verteert deze zaadjes namelijk niet, waardoor je anders alle waardevolle voedingsstoffen misloopt.

4. Kokosolie

Natuurlijke tips bij vaginale droogheid - kokosolie

Kokosolie biedt heel wat voordelen voor je gezondheid, maar dit trouwe keukenhulpje kan dus ook van pas komen bij vaginale droogte. Zo kan je je vagina ‘masseren’ met een theelepeltje kokosolie. Of je vraagt je partner om dit te doen. Als voorspel kan dat alvast tellen J! Als je dat tweemaal per dag doet, zal je snel resultaat merken.

Niet zo fan van ‘interne massages’ met kokosolie? Zet het dan gewoon dagelijks op het menu. Dan heeft het immers ook effect.

5. Let op je intieme hygiëne

Was jij je vagina met warm water en zeep? Niet doen! Dat is niet alleen slecht voor je vagina (gewone zeep verstoort de natuurlijke zuurtegraad van je vagina en kan zo vaginale schimmelinfecties in de hand werken), het droogt je vagina bovendien uit. Dagelijks wassen met lauw water is ruim voldoende.

Spoel je vagina zeker niet met azijn of yoghurt als je last hebt van vaginale droogte. Dit kan de natuurlijke bevochtiging van je vagina aantasten waardoor je nog meer last krijgt van vaginale droogheid.

Meer over een goede intieme hygiëne >>
Meer over vaginale schimmelinfecties >>

6. Beweeg!

Staat er vanavond een ‘stoeipartijtje’ op de planning? Ga ervoor dan een half uurtje wandelen of lopen. Lichte krachttraining stimuleert immers de vaginale bevochtiging.

Meer over buikvet verbranden met krachttraining >>

7. Vergeet het voorspel niet

Een vluggertje mag dan wel heel leuk zijn op momenten dat je er wat druk inzit, maar als je sukkelt met vaginale droogheid is het geen aanrader. Voorspel doet wonderen. Als je opgewonden raakt, produceert je lichaam vanzelf een soort van natuurlijk glijmiddel waardoor de seks vlotter verloopt en penetratie minder pijnlijk is.

Vond je dit artikel interessant? Misschien vinden jouw vrienden dat ook… Deel het snel!

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Uw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

Typ de letters van de captcha over in het invoerveld

Typ hier de letters die je in het kadertje hierboven ziet staan.

Reacties

  • De Waele Marie-Jeanne, 4 maanden geleden

    Heel intressant artikel.Sinds geruime tijd had ik last van terugkerende blaasontsteking,wat zeer pijnlijk en onaangenaam is.Ik verdraag heel slecht antibiotica en aanverwante geneesmiddelen,maar ik kan hierbij bevestigen dat vaginale droogte een grote rol speelde in mijn probleem.Ik gebruik nu een emulsie Somax hygiene voor zowel man als vrouw en met zeer goede resultaten,maar ik vind het tof te lezen dat er zo veel natuurlijke dingen bestaan om dit heuvel te verdrijven want mijn voorkeur gaat immers altijd naar deze weg Ik ga ze zeker uitproberen!!.Dank hiervoor Marie-Jeanne