Last van vaginale droogheid in de overgang? Gebruik een natuurlijk glijmiddel


Leen Steyaert

Vaginale droogheid in de overgang is een veelgekend probleem. Een vervelende klacht die een grote invloed heeft op je (seks)leven. Genieten van seks is namelijk erg moeilijk wanneer seks simpelweg pijnlijk is door vaginale droogte. Een natuurlijk glijmiddel kan uitkomst bieden. Ontdek er nu alles over!

In de overgang neemt de oestrogeenproductie af. Dit zorgt ervoor dat je slijmvliezen uitdrogen. Gevolg? Droge ogen, droge mond, droge neusslijmvliezen, … En vaginale droogheid. Een glijmiddel kan in dat geval uitkomt bieden, maar veel glijmiddelen die je zo kan kopen in de winkel, lokken vaginale infecties uit. De oplossing? Een natuurlijk glijmiddel!

Natuurlijk glijmiddel

Je vagina maakt van nature een soort van ‘smeermiddel’ aan wanneer je opgewonden bent. Dit zorgt ervoor dat vaginale seks aangenaam voelt voor beide partners, want het voorkomt irritatie door het wrijven van de penis in de schede. Je hormonale cyclus beïnvloedt de productie van dit vaginale smeermiddel. Vlak na je menstruatie produceer je bijvoorbeeld minder vaginaal smeermiddel.

De productie van dit smeermiddel kan echter ook beïnvloedt worden door je leeftijd, zwangerschap, chronische ziekten en medicatiegebruik. Vrouwen in de overgang produceren bijvoorbeeld minder natuurlijk glijmiddel, doordat hun oestrogeenproductie afneemt.

Hoe gebruik je glijmiddel?

Hoeveel glijmiddel je aanbrengt en wanneer je dat doet is volledig afhankelijk van je eigen voorkeur. Sommige mensen vinden het fijn om het glijmiddel al tijdens het voorspel te integreren. Anderen verkiezen dan weer om te wachten tot net voor de penetratie. Ervaar je dat de penetratie nog moeizaam gaat ondanks het gebruik van glijmiddel? Dan heb je waarschijnlijk niet genoeg gebruikt.

Vaginale droogheid en duindoornbes

De besjes van de duindoorn hebben diverse positieve effecten op de gezondheid. Zo schieten ze te hulp bij spijsverteringsproblemen en reumatische aandoeningen. Maar ook bij overgangsklachten is de duindoorn een goede partner in crime. Duindoorn werkt immers in op droge slijmvliezen (huid, ogen, neus, vagina en mond) waardoor je minder last hebt van droogheid.

>> Ontdek ook onze 7 natuurlijke tips bij vaginale droogheid

In de overgang?

 

Gelukkig bestaan er ook heel wat natuurlijke methoden om overgangsklachten te behandelen. Het voordeel van natuurlijke middelen is dat het overgangsproces zelf intact blijft. Soms kan het wel even duren voor de behandeling aanslaat; de natuur heeft tijd nodig. Hou in elk geval steeds je arts op de hoogte van alle (natuurlijke) behandelingen die je volgt.

Anderen kochten ook

60st

€ 19.99

Plaats in winkelwagen

Famosan Salvia

Helpt bij opvliegers en nachtelijk transpireren. Veilig langdurig te gebruiken - zonder …
Meer weten

Laatste wijziging op deze pagina: 28-06-2019

Ontvang elke maand tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang tips en weetjes over een gezonde lifestyle

Inschrijven >>