“When life gives you lemons, make lemonade!”

door Marina Cluysen, op 7 januari 2016, Lifestyle

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Martine Prenen

Mijn levensmotto? Elk nadeel heeft z’n voordeel! Gedurende mijn tijd op deze aardkloot heb ik zelf aan den lijve kunnen ondervinden dat het leven soms rare, maar leerrijke sprongen maakt. Gelukkig ben ik een echte positivo! Sommigen noemen het naïef, ik noem het ‘weigeren om bij de pakken te blijven neerzitten’. Want uiteraard komt er in een mensenleven van alles op je af. Zaak is om er creatief mee om te springen en er altijd je voordeel mee te doen! When life gives you lemons, make lemonade!

Aan het woord is Martine Prenen. Ontdek in dit interview meer over haar levensvisie en hoe zij omgaat met de overgang…

Hoe is jouw passie ontstaan voor gezondheid en een bewust leven?

Via mijn mama , een balletdanseres en later -lerares, kreeg ik met de paplepel mee dat een gezonde levensstijl leidt tot een gezond lichaam. Je lijf is je tempel, zoiets. Ik was dus altijd wel bewust bezig met voeding en beweging.  Toen mijn zoon als baby heel veel last had van reflux en buikkrampjes zocht ik soelaas bij een osteopaat. Hij kreeg Milan’s reflux klachten volledig weg. Ik was onder de indruk van het effect van een massage op een mensenlichaam, dus schreef ik me in op een cursus babymassage. Het was zalig om te zien hoe ik Milan rustig en kramploos kon krijgen. Ik genoot en hij ook. Hij viel zo zoet in slaap tijdens de massage!

Ik ging me er meer in verdiepen en volgde eerst een opleiding manueel therapeut. Tijdens die cursus miste ik echter de diepgang van een gedegen, erkende opleiding. Zodoende kwam ik na een jaar wachten (de school zat vol) op ‘De Levensschool’ terecht aan de abdij van Tongerlo. Daar volgde ik een internationaal erkende opleiding tot gezondheidsconsulent/coach. Na 5 jaar studeerde ik af. M’n eerste boek ‘Live, love & laugh’ was mijn thesis!

Veel vrouwen worden in de overgang gedwongen om stil te staan bij hun eigen gezondheid en om het leven anders aan te pakken. Heb jij dit zelf ook zo ervaren? Hoe ga je hier mee om?

Absoluut! Ik begon zo’n jaar geleden last te krijgen van nachtelijke opvliegers, slecht slapen en pijn in m’n gewrichten. Ik wist dankzij mijn opleiding dat sommige kruiden en planten soelaas konden bieden. En ik had die zomer net filmpjes gemaakt over producten van A.Vogel en wist zodoende dat er zoiets bestond als Famosan Salvia met daarin salie. Zilverkaars en salie zijn kruiden die écht helpen bij overgangsklachten. Daarnaast ben ik van ‘bijna geen vlees’ overgeschakeld naar een volledig vegetarische levenswijze. Daardoor heb ik veel minder last van m’n gewrichten, want mijn bloed is nu veel minder zuur. Daarnaast kweek ik mezelf een spierharnas d.m.v. krachttraining. Dat helpt ook echt!

Opvliegers zijn de meest voorkomende overgangsklacht. Wat is jouw geheim om hiermee om te gaan?

Een Famosan Salvia voor het slapengaan! En ik slaap met een tolerante man (lacht)! Soms gaan de dekens eraf , dan weer erop aan mijn kant. Maar hij slaapt daar rustig doorheen. Ik heb ook altijd een kan water met een paar schijfjes citroen erin naast m’n bed staan. Dat helpt tegen de droge keel en om de afvalstoffen die mijn lijf ’s nachts heeft verwerkt ’s ochtends kwijt te geraken.

Wat zijn jouw beste feel-good tips voor 2016? Heb je zelf ook goede voornemens gemaakt die je weer een stapje dichter bij een gezond en vitaal leven brengen?

Ooh ja! Ik reserveer elke dag minstens een uur voor mezelf. Daarin doe ik iets wat ik leuk vind, het is mijn Me-time moment. Daarnaast beweeg ik veel: zo’n 5x per week sta ik vroeger op om op mijn crosstrainer te staan, met de hond te wandelen of krachttraining te doen.

Martine Prenen

Het is wetenschappelijk bewezen dat je in 3 weken tijd een gewoonte kan aankweken. Ik ga voor gezonde en plezante gewoontes! ’s Ochtends begin ik met yoghurt met zelfgemaakte granola (het recept vind je hier) of met een smoothie. Daarna douche ik zo’n 3 minuten. Tijdens die douche doe ik een tao massage. Dat is een kloptechniek die heel makkelijk is en je lijf binnen de 2 minuten wakker maakt. Vroeger had ik een paar straffe koffies nodig, nu volstaat enkele minuten douchen :).

Tenslotte, waarom moeten ook onze MenoVitaal-vrouwen aanwezig zijn op je Quality-Time-Workshop?

Ze moeten niks, ik krijg pukkels van het woord moeten! Maar ik wil ze graag ontvangen op mijn workshops om hen te laten zien hoe plezant en makkelijk het kan zijn om gezond(er) te leven. Ik vertel, toon en laat heel veel proeven en voelen tijdens de workshops, er is veel ruimte voor humor en de tijd vliegt voorbij. Zo hebben we het in het eerste deel over voeding. Makkelijk, snel én gezond met een hoop tips en trucs die iedereen kan toepassen. Tussendoor voorzie ik iedereen van lekkere en gezonde hapjes en drankjes.

In het tweede deel gaat het vooral over Me-time, of over hoe je voor jezelf tijd in kan bouwen om te genieten. Maar ook mijn ecologisch boek Be-time komt aan bod, want dankzij de tips daaruit kan je zelfs met een gezondere lifestyle, heel veel geld besparen.

Vervolgens schenk ik alle deelnemers een goodiebag vol leuke en gezonde cadeautjes om het een en ander thuis al uit te proberen.

Meer weten over de Quality-Time-Workshops van Martine Prenen? Ontdek er hier alles over!

WIN WIN WIN!

Het levensmotto van Martine Prenen? ‘Elk nadeel heeft z’n voordeel!’. Workshop Martine Prenen Laat ons via een reactie hieronder weten wat jouw levensmotto is en maak kans op een duoticket voor haar workshop op 23 januari, t.w.v. 150€ (inclusief hapjes, drankjes en een leuke goodie bag vol gezonde attenties!). Waag dus je kans en wie weet mag jij, samen met een vriendin van je, de workshop bijwonen! Op woensdag 20 januari om 12u00 maken we de winnaars bekend.

Succes!

En de winnaar is … Caro Peeters! Wondermooi levensmotto mét mooie toelichting. We sturen je nog een mailtje met meer informatie. We wensen je alvast veel plezier tijdens de workshop!

Martine Prenen

Vond je dit artikel interessant? Misschien vinden jouw vrienden dat ook… Deel het snel!

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Uw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

Typ de letters van de captcha over in het invoerveld

Typ hier de letters die je in het kadertje hierboven ziet staan.

Reacties

 • Caro Peeters, 2 jaar geleden

  Mijn moto : carpe diem (ik weet dat het een motto is dat veel gebruikt wordt maar ik probeer ook echt hier naar te leven, het goede in dingen te zien en proberen om dan ook als het wat minder goed is te geloven dat dit voor een reden is. Negatieve mensen of mensen die de neiging hebben om over alles te lopen klagen en vitten krijgen bij mij ook steevast een antwoord dat er voor zorgt dat ze toch de zaken wat ‘ roziger’ bekijken.

 • Liliane Wijgers, 2 jaar geleden

  Het is wat het is … zo mooi en waar ! en makkelijk als je hebt kunnen loslaten en kan genieten van elk moment ,, NU ! <3

  • Marina Cluysen, 2 jaar geleden

   Mooi Liliane! Door je niet vast te pinnen op kleine tegenslagen, kan je inderdaad meer genieten van het leven :).

 • bie herrygers, 2 jaar geleden

  mijn motto: to bie or not to bie, that s the question…

 • Diane Goris, 2 jaar geleden

  “Kennis is macht, delen ervan kracht!”

  Je ondervindingen & ervaringen, je ideeën, je oplossingen op een leuke & creatieve wijze delen met ons geeft ons moed & kracht om deel te nemen of uit te proberen …. De voordelen ervan te plukken en elk nadeel of negatieve situatie om te buigen naar iets positief & een voordeel van te maken!

  Danku Mar10
  Xxx

 • Martine Prenen, 2 jaar geleden

  positief spiegelende mensen vind ik ???? Mar10

 • Martine Prenen, 2 jaar geleden

  Absoluut graag gedaan Diane ?

 • Natasja, 2 jaar geleden

  Je bent ,wat je eet . En dat is zo,mensen die gezondevoeding met verse en mooi gekleurde groenten en fruit eten zien er stralend uit?

  • Marina Cluysen, 2 jaar geleden

   Helemaal waar! Gezonde voeding is zó belangrijk… Jammer genoeg wordt het nog veel te vaak vergeten.

 • Pia Lievens, 2 jaar geleden

  Geniet van elke dag , en geniet van je kinderen …t gaat zo snel !

 • MeelberghHeidi, 2 jaar geleden

  Elke morgen zeg ik in de spiegel \”goeiemorgen meid , je ziet er goed uit \” en ik kan er weer tegen aan . Begin je dag dus met een positieve gedachte !!!!! Na een tijdje lukt het goed .

 • Katrien, 2 jaar geleden

  Mijn levensmotto is: what doesn’t kill you makes you stronger

 • gerda walraevens, 2 jaar geleden

  neem het leven zoals het komt, verander wat je kan veranderen, en leg je neer bij de dingen die je niet kan veranderen

 • Tania Mertens, 2 jaar geleden

  Genieten van het leven en doen wat je wil/kan doen als je het wil/kan.

 • yolanda, 2 jaar geleden

  Ik ben reeds sinds mijn 40 ste in de overgang en sinds mijn 45 ste weet ik niet meer hoe het is om mijn regels te krijgen. Ik ben nu vijftig en begin nu langzaam te verdikken wat ik wel heel spijtig vind, ik neem hiervoor kelpasan en ben ook sinds een aantal jaren veel nerveuzer waarvoor ik passiflora xomplex neem .Ook heb ik terug puistjes ! En die had ik al 30 jaar niet meer

  • Marina Cluysen, 2 jaar geleden

   Wat vervelend dat je al zo vroeg met de gevolgen van de overgang geconfronteerd werd Yolanda! Hopelijk kan je hier op MenoVitaal toch wat tips vinden om er beter mee om te gaan. Zoals Martine zegt: elk nadeel heeft z’n voordeel. Misschien moet jij het voordeel nog ontdekken, maar het is er zeker :).

   Prettige dag nog!

 • Mercedes, 2 jaar geleden

  Proberen er elke dag iets positiefs van te maken en zorgen dat je omringd wordt door mensen die je ook wat kunnen bijbrengen of omgekeerd … en dit gekoppeld aan een vitaal levenslust en gezonde voeding … Wie zou voor dit gegeven passen …? Ik alvast niet. ..

 • Vanparijs, 11 maanden geleden

  smhkm