Overgang

Hoe weet je of je in de menopauze bent?


Leen Steyaert

46 jaar. Oftewel de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in de overgang komen. Maar bij de één begint de overgang vroeger dan bij de ander. Gevolg? Op een bepaald moment beginnen veel vrouwen zich af te vragen of ze nu wel of niet in de menopauze zitten. Want ze krijgen wel last van bepaalde klachten, maar zijn niet zeker of die gerelateerd zijn aan de overgang. Vandaag leg ik je uit hoe je het met zekerheid kan weten.

(On)bewust staat je leven als vrouw voor het overgrote deel in het teken van je eigen vruchtbaarheid. Op een bepaalde dag menstrueer je voor het eerst en mag je je jezelf eindelijk ‘echt’ vrouw noemen. Vanaf dan word je doorgaans elke maand opnieuw ‘subtiel’ herinnerd aan dit vrouw-zijn.

Van onopvallende verschijnselen…

Aangezien de overgang niet van het ene moment op het andere zijn intrede doet, is het voor vrouwen vaak moeilijk om in te schatten of ze al dan niet in de overgang zijn. Heel vaak krijg ik dan ook de vraag van vrouwen hoe ze nu kunnen weten of ze al dan niet in de overgang zijn. Is een onregelmatige menstruatie het enige signaal? Of zijn er nog kenmerken?

Voor veel vrouwen staat de overgang namelijk gelijk met het stoppen van je menstruatie, opvliegers en nachtelijk zweten. Ze houden er geen rekening mee dat ook (zeker in het begin) onopvallende verschijnselen eigenlijk al de eerste signalen zijn dat je in de overgang zit of dat deze zeer nabij is.

Vaak begint het met stemmingswisselingen. Of een nog moeizamere strijd met de weegschaal. Of je begint meer last te krijgen van huidveroudering. Kleine, onopvallende verschijnselen. Vaak besef je zelf niet eens dat er iets aan de hand is, laat staan dat je zou denken aan de overgang.

wel-of-niet-in-de-menopauze---rimpels

… naar onmiskenbare overgangsklachten

In het begin wil je het misschien zelf niet inzien. Dan ben je liever blind voor de signalen. Maar dan komt de dag dat je het niet langer kan ontkennen. Die kleine, haast onopvallende alarmsignaaltjes, zijn uitgegroeid tot heuse klokkenluiders. Je menstruatie is erg onregelmatig en je hebt misschien last van allerlei overgangsklachten zoals opvliegers, droge huid en slijmvliezen, vergeetachtigheid, … .

Eigenlijk is het antwoord op de vraag ‘Hoe weet ik of ik in de overgang ben’ dus simpel. Let gewoon goed op de veranderingen die plaatsvinden in je lichaam en stel je de vraag of ze overgangsgerelateerd kunnen zijn. Vrouwen die echt in de overgang zijn, twijfelen meestal ook niet. Ze weten het gewoon.

Symptomen dat je in de overgang bent

Vind je het toch moeilijk om voor jezelf uit te maken of je al dan niet in de menopauze bent? Kijk dan eens naar onderstaand lijstje met symptomen. Zijn verschillende ervan van toepassing op jou? Dan is de kans groot dat je in de overgang bent.

  • Onregelmatige menstruatie
  • Vapeurs of opvliegers
  • Overmatig zweten
  • Hartkloppingen
  • Stemmingswisselingen
  • Gewichtstoename
  • Droge huid en droge slijmvliezen (mond, ogen neus, vagina)
  • Osteoporose

Doe de overgangstest
Je kan ook de A.Vogel overgangstest doen. Aan de hand van een korte vragenlijst krijgen we een beeld van jouw situatie. Op basis daarvan krijg je dan een antwoord op je vraag.

FSH-test
Twijfel je nog steeds? Dan kan je bij de dokter een test laten doen. Daarbij worden de FSH waarden in je bloed gemeten. FSH staat voor follikelstimulerend hormoon. Dit is een geslachtshormoon dat wordt gevormd in de hypofyse in het brein. Bij vrouwen zorgt het voor rijping van de eicellen, bij mannen voor de vorming van zaadcellen.
Vrouwen in de overgang hebben een hogere FSH-waarde dan vrouwen die niet in de overgang zijn. Hoe hoger je FSH-waarden, hoe groter dus de kans dat je in de overgang bent.

Wel-of-niet-in-de-menopauze---FSH-test

Neem je de pil? Houd er dan rekening mee dat een overgangstest dan weinig nut heeft. De pil onderdrukt namelijk de aanmaak van FSH en beïnvloedt zo de uitslag.

De overgang? Een nieuw begin!

Veel vrouwen ervaren de menopauze als ‘het begin van het einde’. Jammer. Ik zie het veel liever als het begin van iets nieuws. Van een nieuwe levensfase waarin jij zelf centraal staat. Gedaan met zorgen voor anderen en je leven leiden in functie van derden. Eindelijk tijd om te genieten van de zaken die jij belangrijk vindt en om jezelf écht te leren kennen.
Martine Prenen zei het al in een oudere blog: ‘elk nadeel heeft z’n voordeel’. En zo is het ook met de overgang. Lees maar eens hoe zij omgaat met deze nieuwe levensfase!

Meer weten

Laatste wijziging op deze pagina: 27-11-2019

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >