Als je haar maar goed zit...


Leen Steyaert

Onlangs vertelde een vriendin me dat ze last heeft van haarverlies. Sinds een goed jaar zit ze in de overgang. Aan de occasionele opvlieger was ze ondertussen gewend, maar dit verschijnsel was toch weer iets nieuws. Onnodig te zeggen dat ze een beetje in paniek was. Je haar is dan ook een belangrijk onderdeel van je uiterlijk! Gelukkig kon ik haar geruststellen. Er is namelijk een goede verklaring voor dit verschijnsel én je kan er iets aan doen.

Normaal verlies je ongeveer 50 à 100 haren per dag. In de overgang kan dit toenemen. Sommige vrouwen verliezen hele lokken haar bij het wassen of kammen. Of ze merken zelfs kale plekken op!
Je haar is opgebouwd uit keratine. Keratine wordt geproduceerd in de haarfollikels die net onder de hoofdhuid zijn gelegen. Het haar dat je wast en kamt is eigenlijk dode materie. Een haarspriet kan wel 6 jaar op je hoofd blijven groeien, vooraleer ze uitvalt.

Waarom veroorzaakt de overgang haarverlies?

Niet alle vrouwen leggen het verband tussen haarverlies en de overgang. Toch is het een veelvoorkomend verschijnsel. Oestrogeen en testosteron zijn de twee belangrijkste hormonen voor je haar. Tijdens de overgang vermindert de productie van oestrogeen. Net dit hormoon is verantwoordelijk voor de groei van je haar. Aan de andere kant verhoogt je testosteronproductie, wat ervoor zorgt dat je haar dunner wordt. Een hoger testosteronniveau kan zelfs resulteren in gezichtshaar (hoera voor pincetjes :)!).

haarverlies overgang haargroei
Een snorretje op een stokje is zowat het enige schattige snorretje dat ik ken. Voor alle andere snorretjes bedank ik liever :)!

Daarnaast hebben ook voeding, stress, ziekte en medicatie een effect op je haarverlies. Het is belangrijk dat je nagaat wat de oorzaak is van je probleem, om het efficiënt aan te pakken. Indien het probleem niet wordt veroorzaakt door ziekte of medicatie, kan je jouw haarverlies aanpakken met de volgende tips:

Tips om je haarverlies aan te pakken

1. Wees lief voor je haar
Gebruik een zachte shampoo om je haren te wassen en probeer knopen en hardhandig uitkammen te voorkomen. Verven is slecht voor je haar en vergroot de kans dat het uitvalt. Een hoofdmassage stimuleert de bloedtoevoer in je hoofd, waardoor je haar beter groeit.

2. Eet je haar gezond
Aan de hand van bepaald voedsel kan je de kwaliteit van je haar verbeteren. Proteïne en ijzerrijk voedsel zijn erg goed om je haar sterker te maken. Vitamine C helpt ervoor dat ijzer beter wordt opgenomen in je bloed.
Ook zink helpt je in je strijd tegen haarverlies. Het zorgt namelijk voor een gezonde huid, haar en nagels. Zink vind je in kleine hoeveelheden in diverse voedingsmiddelen zoals vlees, kaas, graanproducten, noten en schaal- en schelpdieren zoals garnalen en mosselen.

Famosan Overgang Totaal met duindoornbes

Famosan Overgang Totaal bevat een combinatie van plantenextracten Famosan-Overgang-Totaal en mineralen die een brede ondersteuning geven bij overgangsklachten.

Cimicifuga helpt je lichaam te ondersteunen en in balans te blijven en gaat opvliegers tegen. Zink draagt bij aan een normale hormoonhuishouding en (vet)stofwisseling en een gezonde huid, haar en nagels. Dankzij de Magnesium blijf je je prettig en energiek voelen tijdens overgang.

Tenslotte helpt duindoornbes bij een droge huid, ogen, vagina en mond.

3. Vermijd stress
Stress is een echte boosdoener voor je haar, zelfs als je niet in de overgang zit. Probeer stress tot een minimum te beperken. Niet alleen je haar vaart er wel bij, ook je nachtrust. Om komaf te maken met stress, kan je sporten. Daarnaast stimuleert sporten de bloedtoevoer naar je hoofd.

Heb jij ook last van haaruitval sinds je in de overgang zit? Of heb je nog andere tips? Ik hoor het graag! Als je haar maar goed zit, toch :)!?

haarverlies

>> Lees ook: Wat te doen bij extreme haaruitval door de overgang?
>> Lees meer over haaruitval in de overgang en wat je eraan kan doen! 

In de overgang?

 

Gelukkig bestaan er ook heel wat natuurlijke methoden om overgangsklachten te behandelen. Het voordeel van natuurlijke middelen is dat het overgangsproces zelf intact blijft. Soms kan het wel even duren voor de behandeling aanslaat; de natuur heeft tijd nodig. Hou in elk geval steeds je arts op de hoogte van alle (natuurlijke) behandelingen die je volgt.

Anderen kochten ook

60st

€ 18,99

Plaats in winkelwagen

Famosan Salvia

Helpt bij opvliegers en nachtelijk transpireren. Veilig langdurig te gebruiken - zonder …
Meer weten

Laatste wijziging op deze pagina: 13-03-2018

Ontvang elke maand tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang tips en weetjes over een gezonde lifestyle

Inschrijven >>