A.Vogel Blog

Taal/Langue

0 artikelen in winkelwagentje

 

De premenopauze: hoe herken je hem?

door Marina Cluysen, op 1 augustus 2016, Lifestyle
1

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Premenopauze

De premenopauze, oftewel de overgang, begint ongeveer zes jaar voor de menopauze. Rond je 45ste ergens. Soms begint ze zelfs vroeger… Maar wat is de premenopauze eigenlijk? En wat zijn de symptomen? Ontdek hier waaraan je de premenopauze kan herkennen!

De menopauze is op te delen in drie fases: de premenopauze (ook bekend als de perimenopauze of de overgang), de menopauze en de postmenopauze. In de eerste fase, de premenopauze, neemt de hoeveelheid vrouwelijke hormonen, vooral oestrogeen, langzaam af. Dit doordat de eierstokken ze almaar minder produceren. Op zich lijkt dit erg onschuldig, maar het brengt vaak heel wat klachten met zich mee…

Wat is de premenopauze?

Premenopauze-diagnose

De premenopauze (oftewel de perimenopauze) is de eerste fase van de menopauze. Beter bekend als de overgang. Zodra je in je vruchtbare periode terechtkomt als vrouw, produceer je eicellen en vindt er doorgaans ook maandelijks een eisprong plaats. Met het ouder wordt, neemt de eicelproductie af. Je voorraad eicellen raakt namelijk uitgeput na verloop van tijd.

Omdat je lichaam toch een eitje wilt ontwikkelen, ga je extra hoeveelheden oestrogeen en FSH (follikelstimulerend hormoon) produceren. Doordat er vervolgens toch geen ovulatie plaatsvindt, gaan je eileiders slechts kleine hoeveelheden progesteron produceren. Deze hoeveelheid progesteron is te miniem om de hoeveelheid oestrogenen in je lichaam te doen afnemen. Daaruit ontstaat een oestrogeendominantie.

Onder invloed van deze wisselende hormoonsituatie krijg je last van overgangsklachten. In het begin zijn die klachten erg subtiel, waardoor je in eerste instantie vaak niet doorhebt dat er iets aan de hand is, laat staan wát er gaande is. Na verloop van tijd nemen de klachten vaak toe, met de gekende opvliegers en stemmingswisselingen als grootste herkenningspunten.

Pas wanneer je in de menopauze komt (het moment van je laatste menstruatie), kan je lichaam beginnen wennen aan de nieuwe hormoonsituatie. Vanaf dat moment stabiliseert je hormoonproductie geleidelijk aan terug waardoor je lichaam weer op adem kan komen.

De premenopauze kan zo’n 6 jaar duren.

Symptomen van de premenopauze

Premenopauze-symptomen

De premenopauze kan je herkennen aan diverse symptomen. Sommigen zijn vaag en moeilijk herkenbaar, anderen zijn dan weer onmiskenbaar. Omdat de symptomen zich op diverse vlakken laten voelen, heb ik hier een onderscheid gemaakt tussen de mentale, fysieke en emotionele symptomen.

Komen diverse klachten uit onderstaande lijstjes jou bekend voor? Dan is de kans groot dat je in de perimenopauze zit.

Mentale symptomen premenopauze:

Depressieve gevoelens en neerslachtigheid
Hoofdpijn
‘Mist’ in het hoofd (je kan precies niet meer helder denken)
Verwarring
Concentratievermogen neemt af
Geheugenverlies
Terwijl je iets vertelt, raken je gedachten het spoor bijster
Nieuwe zaken aanleren is moeilijk
Overactieve gedachten (je gedachten blijven de hele dag én nacht doorrazen)
Je denksnelheid neemt af
Gekke dromen

Emotionele symptomen premenopauze:

Huilbuien zonder reden
Je bent sneller geïrriteerd
Angstgevoelens
Paniekaanvallen
Je bent sneller boos
Woedeaanvallen
Stemmingswisselingen

Fysieke symptomen premenopauze:

Opvliegers en nachtelijk zweten
Vaginale droogheid
Urineverlies
Verminderd libido
Gewrichtspijnen
Slapeloosheid en vermoeidheid
Haarverlies
Gewichtstoename
Onregelmatige menstruatie

In de premenopauze of niet? Doe de test!

Twijfel je toch nog of je in de overgang bent? Doe dan de A.Vogel overgangstest. Aan de hand van een korte vragenlijst krijg je een antwoord op je vraag.

FSH-test

Of je kan bij de dokter een FSH-test laten doen. Daarbij worden de FSH-waarden in je bloed gemeten. Vrouwen in de overgang hebben een hogere FSH-waarde dan vrouwen die niet in de overgang zijn. Hoe hoger je FSH-waarden, hoe groter dus de kans dat je in de overgang bent.

Neem je de pil? Houd er dan rekening mee dat deze het testresultaat beïnvloedt. De pil onderdrukt namelijk de aanmaak van FSH.

Vond je dit artikel interessant? Misschien vinden jouw vrienden dat ook… Deel het snel!

1

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Uw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

Typ de letters van de captcha over in het invoerveld

Typ hier de letters die je in het kadertje hierboven ziet staan.

Reacties

  • inge fluit, 6 maanden geleden

    Nachtelijk zweten, stemmings wisseling, emotioneel

    • Marina Cluysen, 5 maanden geleden

      Dag Inge, je hebt het inderdaad te pakken, die overgangsklachten. Niet getreurd, er valt wel wat aan te doen. Neem Famosan Salvia tegen de opvliegers overdag en ’s nachts en Famosan Overgang Totaal tegen de stemmingswisselingen. Let ook op je voeding: hou die gezond met veel lekker verse groentjes, volkorenproducten en fruit, en vermijd suikerrijke voeding, alcohol en koffie want die verergeren het aantal en de intensiteit van de opvliegers. Kijk voor recepten op http://www.avogel.be of elders op deze MenoVitaal website. Succes!