A.Vogel Blog

Taal/Langue

0 artikelen in winkelwagentje

 

De overgang en je relatie: geen liefde op het eerste gezicht…

door Leen Steyaert, op 6 oktober 2015, Topic van de maand
0

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Topic Leen Steyaert

Voor sommige vrouwen is de menopauze een heel moeilijke periode, zowel lichamelijk als emotioneel. Veel vrouwen leven echter niet alleen, maar samen met een partner en/of kinderen. Het is goed dat iedereen in haar omgeving weet wat er precies gebeurt als een vrouw in de overgang is. Ook op je relatie heeft de overgang namelijk een groot effect! Het is erg belangrijk dat je weet hoe je hiermee om moet gaan.

Tenzij je geen partner (meer) hebt, beleef je de menopauze binnen een relatie. Je partner merkt ongetwijfeld dat er veranderingen aan de gang zijn in je lichaam. Hij schrikt misschien van een ongenuanceerde opmerking die je maakt terwijl je ‘normaal’ altijd diplomatisch bent. Of hij is bezorgd als je in de vroege avond al doodmoe bent of ’s nachts badend in het zweet wakker wordt. Mannen geven tijdens de overgang regelmatig aan dat hun vrouw vaker geïrriteerd, onredelijk en sneller boos is. Maar ze weten niet hoe ze hiermee om kunnen gaan. Ook voor de man is de overgang daardoor een verwarrende periode. De overgang en je relatie? Geen liefde op het eerste gezicht!

Communicatie vergroot het begrip

Begrip hebben voor elkaar is erg belangrijk binnen een relatie. Tijdens de menopauze is dat niet anders. Al te vaak wordt de overgang beschouwd als iets dat enkel de vrouw aanbelangt. Grotendeels is dat ook zo, maar je mag wel begrip verwachten van je partner. Dit begrip kan uiteraard niet tot in het oneindige gaan, maar er moet wel een sterk wederzijds aanvoelen zijn.
Het is erg belangrijk dat je met je partner praat en hem vertelt wat er in je omgaat. Veel mannen beseffen namelijk niet wat er zich in het lichaam van een vrouw kan afspelen. In het beste geval hebben ze wel eens iets gehoord over opvliegers en stemmingswisselingen, maar doorgaans onderschatten ze de impact van de overgang. Als hij begrijpt wat er in je omgaat, kan hij bepaalde zaken makkelijker plaatsen. Zo snapt hij misschien ook beter waarom jij zoveel last hebt van het lege nest syndroom en hij veel minder!

Een goed geïnformeerde partner is geen overbodige luxe. Duidelijke communicatie is essentieel. Mannen zijn niet altijd de beste gesprekspartners als het gaat over lichamelijke of psychische klachten. Gek genoeg zie ik in mijn praktijk wel vaak dat het de man is die zijn vrouw naar de dokter of menopauzeconsulent stuurt.

Nieuwe levensfase

Jammer genoeg zijn er ook mannen die niets over de overgang willen horen omdat ze die vereenzelvigen met ouderdom. Deze mannen zijn uiterst slecht geïnformeerd en begrijpen niet altijd dat dit slechts een fase is in het leven van de vrouw. Een transformatie als het ware: van ‘vruchtbare vrouw’ naar een vrouw die zich geen zorgen meer hoeft te maken dat ze nog zwanger zal worden.
Wanneer een vrouw veel klachten heeft, is het als koppel ook niet altijd gemakkelijk om een positieve focus te behouden. Beter is het om als man te luisteren en vragen te stellen zoals ‘Wat kan ik voor je doen?’ of ‘Hoe vaak voel je je zo?’ dan zelf onmiddellijk, zoals mannen vaak doen, oplossingen aan te reiken. Help je vrouw door haar bv. (huishoudelijke) taken uit handen te nemen, zodat ze het even wat rustiger aan kan doen. Geduld en begrip doen wonderen. Zeker als je weet dat de overgang een proces van jaren is.

Intimiteit en gezondheid

Veel vrouwen hebben in deze fase van hun leven geen zin om aangeraakt te worden. Het is erg belangrijk  om over jullie seksleven te praten en samen andere manieren te zoeken om intimiteit te beleven. Laat elkaar duidelijk merken dat je mekaar nog aantrekkelijk vindt. Snelle opwinding kan vervangen worden door traagheid en tederheid. Het is nu ook hét uitgelezen moment om goed voor je gezondheid te zorgen indien je dat nog niet doet. Dit geldt niet alleen voor vrouwen, maar ook voor mannen! Steun je partner als ze haar best doet om gezonder te leven. De overgang is een nieuwe kans om samen voor een gezondere levensstijl te kiezen. Met z’n twee gaat dat veel gemakkelijker.
Blijf ook samen dingen doen en toon interesse in elkaar. Heb geen kritiek op eventuele therapieën, workshops of cursussen die je vrouw wil volgen of op hobby’s die ze wil uitoefenen. Ga samen wandelen, fietsen, dansen of kies voor een sport die je samen kunt beoefenen.

overgang relatie

Andropauze

Sommige mannen beleven rond hun vijftigste een andropauze en ook dit kan voor een identiteitscrisis zorgen. Wees als partner geduldig: samen in een crisis zitten, kan een relatie sterk onder druk zetten. Elke crisis schept echter nieuwe kansen en is een stap naar een transformatie. Na oorlog komt er vrede en na regen komt er zonneschijn.
Het verschil tussen mannen en vrouwen van vijftig is dat deze leeftijd voor mannen voornamelijk een identiteitscrisis is, terwijl het voor vrouwen vooral een afscheid is. Werkende vrouwen staan aan de top van hun carrière, maar tegelijk verlaten hun kinderen het nest. Je eerste kleinkinderen worden geboren en jij moet omgaan met het verlies van je vruchtbaarheid (terwijl mannen zich kunnen voortplanten tot op hoge leeftijd). Voor een vrouw is de overgang dus ook een soort rouwperiode. Voor sommige vrouwen is dit heel moeilijk en verwarrend. Als partner is het belangrijk om dit goed aan te voelen.

Kortom: de overgang en je relatie is geen perfect match. Maar mits de nodige inspanningen kom je er samen uit. Communiceren is nu meer dan ooit belangrijk! Enkel zo kunnen jullie er als koppel sterker uitkomen.

Heb je hier nog vragen over? Of wil je graag iets kwijt? Hieronder kan je delen wat je wilt!

Vond je dit artikel interessant? Misschien vinden jouw vrienden dat ook… Deel het snel!

0

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Uw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

Typ de letters van de captcha over in het invoerveld

Typ hier de letters die je in het kadertje hierboven ziet staan.

Reacties

 • Rita, 2 jaar geleden

  Ze zeggen dat de menopauze vijf jaar duurt ben er in van mijn éénen vijftig nu tien jaar en heb er nog altijd lastvan vaginale droogte met altijd blaasontsteking weet soms niet meer wat te doen dus geen vijf jaar

  • Marina Cluysen, 2 jaar geleden

   Dag Rita. Door het lagere oestrogeengehalte kunnen de slijmvliezen droger worden. Dit is erg vervelend maar je kan dit verbeteren door het juiste vetzuursupplement te nemen: omega 7. Dit zit oa in duindoornolie. Vraag een duindoornoliesupplement bij je apotheker of neem Famosan overgang totaal. Tegen de blaasontsteking helpt een kuur met cranberry. Deze bes heeft de eigenschap microben te verhinderen zich te hechten aan de blaaswand. Doe een kuur met Cranberry monarda tabletten en blijf na de kuur elke dag 1 tablet nemen. Drink vooral ook heel veel water want zo kan je de losgekomen microben wegspoelen naar buiten toe. Om dit te stimuleren kan je Cranberry Monarda combineren met Solidago druppels of tabletjes. Hou dit lang genoeg vol, minstens een maand omdat je toch al lang last hebt van blaasontstekingen. Als extra ondersteuning raden we ook Echinaforce + vitamine C aan. Dit helpt je weerstand tegen microben te verhogen. Al deze middelen kan je vinden bij je apotheker of op http://www.avogel. be We wensen je alvast veel beterschap.

  • Vanderschaeghe Dora, 2 jaar geleden

   Ik ben nu 69 j …levendig en actief…doch die vaginale droogte vind ik echt afschuwelijk! Ik gebruik een glijmiddel en ook massageolie….kan ik dit echt beter maken met duindoornoliesupplement…? Ik zou echt gelukkig zijn moest dit waar zijn..!

 • bongers linda, 2 jaar geleden

  Waarom lukt het mij niet begrijp er niets van

 • Van der Avoort Ingrid, 2 jaar geleden

  Ik ben nu 52 jaar wanneer ik 49 jaar was heb ik een longembolie gehad vanwege de pil. Nu heb ik een spiraaltje maar menstrueer niet meer. Ik wil graag afvallen maar heb een traagwerkende schildklier waarvoor ik medicatie neem, ik ben al bijna 1 jaar bezig met af te vallen in samenwerking met een diëtiste maar niks gaat eraf au contrair er komt bij, mijn emoties springen van de hak op de tak en ook de opvliegers weten me goed te vinden. Mijn vraag is zou ik mijn spiraal niet beter laten verwijderen zodat deze negatieve symptomen kunnen verdwijnen.

  • Marina Cluysen, 2 jaar geleden

   Dag Ingrid, Nu je niet meer menstrueert, kan het zijn dat je in de menopauze bent. Het spiraaltje is dan ook niet meer echt nodig. Vraag aan je huisarts of gynaecoloog of die een bloedonderzoek
   kan doen zodat je zeker bent dat je in de menopauze bent en niet meer zwanger kan worden. Je kan de nare verschijnselen zoals de opvliegers en stemmingswisselingen verbeteren met een product als
   Famosan Overgang Balans. Als je weer meer in evenwicht bent, lukt het afvallen ook beter. Onthoudt één gouden regel: om af te vallen is het nodig om minder en vooral gezonder te eten én meer te bewegen.
   Zo kan je op twee fronten aan die overtollige kilo’s werken. Lukt dat niet al te best? Ga terug naar je endocrinoloog om je schildklierfunctie te laten controleren. Door de menopauze kan het zijn dat de
   medicatie moet aangepast worden.

 • Veronique Merlevede, 1 jaar geleden

  nwiqe

 • […] Meer over de overgang en je relatie. […]