A.Vogel Blog

Taal/Langue

0 artikelen in winkelwagentje

 

Blogster Anntje Peeters over “Bijnieruitputting in de overgang”

door Marina Cluysen, op 4 juli 2016, Lifestyle, Verzorging

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Anntje Peeters-bijnieruitputting

Aan het woord: Anntje Peeters, bekend van de blog ‘Kruidig leven’. Zij vertelt je vandaag waarom gezonde bijnieren van cruciaal belang zijn voor een goede gezondheid. Zéker tijdens de overgang! Waarom dat zo is en wat je kan doen om bijnieruitputting om te keren (met een kruid dat waarschijnlijk in je tuin staat) ontdek je hier!

Het belang van gezonde bijnieren in de overgang

Wanneer we de leeftijd bereiken waarop we in de overgang komen, zijn sterke bijnieren een zegen. Dat komt omdat deze kleine klieren, die net boven je nieren liggen, de hormoonproducerende taak van de eierstokken moeten overnemen als je in de overgang komt.

Als je last hebt van bijnieruitputting (en je nieren dus overwerkt zijn, bv. door te veel stress of een te ‘snelle’ levensstijl tijdens je jonge jaren) dan kunnen ze die bijkomende taak niet goed aan. Bijgevolg kan je erg veel last krijgen van overgangsklachten. Zo erg dat ze je normale dagelijkse functioneren verstoren!

Verzorgde je je bijnieren tijdens je vruchtbare jaren goed, dan zullen je overgangsklachten milder zijn. Pushte je jezelf tijdens je twintiger en dertiger jaren echter steeds voorbij je eigen grenzen en ging je vaak op adrenaline door, dan is de kans groot dat je last krijgt van bijnieruitputting. En dat kan voor meer uitgesproken symptomen zorgen tijdens de overgang.

Bijnieruitputting

Het is daarom – zowel voor als na de overgang – van groot belang om zorg te dragen voor die twee kleine, maar heel belangrijke kliertjes. Het aanpakken van klachten tijdens de overgang dient in de eerste plaats dan ook gericht te zijn op het versterken van je bijnieren. Dat vraagt een gestage aanpak. Voldoende rust, goede voeding en het vermijden van cafeïne zijn hierbij het belangrijkst. Daarnaast kan je ook zogenaamde adaptogene kruiden gebruiken om je bijnieren tijdens deze levensfase goed te verzorgen.

De functie van adaptogene kruiden tijdens de overgang

Adaptogenen zijn kruiden die je aanpassingsvermogen bij alle vormen van stress (zowel fysiek, emotioneel als mentaal) verhogen. Ze ondersteunen en herstellen je bijnieren en vervullen een belangrijke rol in het verminderen van overgangsklachten.

Deze kruiden zijn geen stimulantia (zoals bijvoorbeeld koffie). Ze geven je dus geen instant-energie, maar zorgen er (na een aantal maanden consistent gebruik) voor dat je hormonale systeem, je zenuwstelsel en je immuunsysteem – die onderling met elkaar verbonden zijn en door stress ontregeld raken – opnieuw in evenwicht gebracht worden, beter gaan functioneren en sterker worden.

De adaptogene kruiden waarnaar het meeste onderzoek is geleverd, zijn zo goed als allemaal uitheemse kruiden. Ginseng is wellicht het bekendste en ook het meest onderzochte adaptogeen. Hoewel er veel minder onderzoek gedaan werd naar onze inheemse kruiden, is het erg moeilijk te geloven dat de natuur al die wonderbaarlijke adaptogene planten alleen maar ver weg zou laten groeien.

Bijnieruitputting - adaptogene kruiden

Van brandnetel wordt over het algemeen dan ook aangenomen dat het een adaptogene werking heeft. Dat komt uiteraard doordat hij een krachtig versterkend effect op de bijnieren heeft. Van brandnetel moet je echter geen instant effect verwachten. Je dient het consequent en over een langere periode te gebruiken om er effect van te hebben. Na een tijdje zal je merken dat je symptomen afnemen doordat de brandnetel je volledige zenuw- en hormoonstelsel hersteld en versterkt heeft. Het heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat je lichaam opnieuw de switch kan maken van het draaien op stresshormonen (wat je bijnieruitputting steeds erger maakt ) naar het draaien op de normale energievoorziening via je metabolisme. Een goeie zaak, want als je lichaam continu op stresshormonen draait, dan lijdt je metabolisme daaronder met als gevolg een slechtere spijsvertering, slechtere ontgifting en eliminatie (lees: constipatie), slechtere bloedsomloop en vaak ook gewichtstoename. De brandnetel geeft je metabolisme weer een duwtje en verhelpt daardoor ook deze kwaaltjes.

Een extra pluspunt: brandnetel bevat maar liefst honderd keer meer calcium als éénzelfde hoeveelheid broccoli. Vandaar ook dat Alfred Vogel uit de brandnetel Urticalcin ontwikkelde. En daarvan kunnen je botten tijdens de overgang uiteraard dankbaar gebruik maken.

Hoe kan je brandnetel gebruiken?

Van de brandnetel kan je zowel de bladeren als de zaadjes gebruiken.  De bladeren leveren je vooral extra veel voedingsstoffen en mineralen op. Het is het gemakkelijkst als je er een sterke thee van maakt op de volgende manier:

Doe tien gram gedroogde brandnetelbladeren in een glazen pot en overgiet met een liter heet water. Stop er een schijfje citroen bij. Laat de thee een hele nacht trekken en laat ’s ochtends door een zeef lopen. Hij is het lekkerst als je hem goed gekoeld drinkt. Dan lijkt de smaak een beetje op ice tea.

Bijnieruitputting brandnetelthee

Tijdens de zomer kan je ook het rijpe, groene brandnetelzaad, dat je in kleine trosjes aan de top van elke brandnetel ziet hangen, verzamelen. De adaptogene eigenschappen van het brandnetelzaad werden ontdekt door een herborist die opmerkte dat het zaad een eeuw geleden gebruikt werd om renpaarden beter te doen presteren. Hij probeerde het uit bij zijn cliënten die getroffen waren door een burn-out en zag tot zijn grote verbazing dat het erg goed werkte!

Je kan heel makkelijk zelf een herstellende brandnetelzaadtinctuur maken voor je overwerkte bijnieren:

Verzamel genoeg rijpe netelzaadjes om een potje mee te vullen. Overgiet de zaadjes met wodka of een andere neutrale sterkedrank van minstens 40% alcohol. Schud af en toe met het potje en laat de zaadjes minstens zes weken (langer mag) trekken in de sterkedrank. Filter ze er daarna uit en doe het kruidenaftreksel in bruine druppelflesjes met pipet. Je kan de tinctuur bewaren op je aanrecht of in je voorraadkast.

Bouw de dosis langzaam op tot je drie keer per dag 20 druppels neemt in wat water. Het zou kunnen dat deze dosis te klein is voor jou. Bouw dan gerust verder op tot je vier keer per dag 40 druppels neemt. De werkzame dosis is voor iedereen wat verschillend.

Netelzaadtinctuur is geen pepmiddel of geneesmiddel. Verwacht dus geen onmiddellijke werking. Meestal voel je geleidelijk aan verbetering. De meeste vrouwen voelen een sterke verbetering van de klachten na een drietal weken.

Winnen! Het nieuwste boek van Anntje Peeters: Puur natuurlijk vrouw

Vond je deze blogpost interessant? Dan zal het nieuwste boek van Anntje zeker in de smaak vallen! Wij mogen 3 exemplaren weggeven onder onze lezeressen! Winnen? Laat hieronder in de reacties jouw allerbeste anti-stresstip achter en wie weet ben jij één van de gelukkigen :). De winnaars worden bekendgemaakt op dinsdag 12 juli om 12u!

Deze wedstrijd is afgelopen. De gelukkige winnaars* zijn: Tine, Griet Vandenbroeck en An! Een dikke proficiat! We nemen persoonlijk contact op met jou via mail. Zodra we jouw adresgegevens ontvangen hebben, sturen we het boek op!

*Onder de inzending van de winnaars staat expliciet vermeld dat zij de winnaar zijn.

Korte inhoud: Puur natuurlijk vrouw
Niet zelden hebben we als drukbezette vrouwen last van allerlei klachten: vermoeidheid, PMS, menstruatiestoornissen, menopauzekwaaltjes, stemmingswisselingen en een gebrek aan joie de vivre. Meestal worden dan hormonale medicatie of antidepressiva voorgeschreven, terwijl veel kwaaltjes vaak eenvoudig kunnen worden opgelost door een aanpassing van de levensstijl en een andere mindset. Kruiden spelen daarin een belangrijke rol. Hoewel het gebruik van kruiden supersimpel, doeltreffend en (bijna) gratis is, aarzelen velen om er zelf mee aan de slag te gaan. Dit boek helpt je over deze drempel!

Anntje Peeters-Kruidig levenAnntje Peeters is bekend van de blog ‘Kruidig leven’. Daar inspireert ze je om je aangeboren levenslust en energie te hervinden met de kracht van kruiden en een natuurlijke levensstijl.

Ze is ervan overtuigd dat gezond leven eenvoudig is en wilt graag zoveel mogelijk mensen de switch doen maken naar een gezonde, kruidige levensstijl. Een perfecte match met A.Vogel dus :)!

Vond je dit artikel interessant? Misschien vinden jouw vrienden dat ook… Deel het snel!

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Uw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

Typ de letters van de captcha over in het invoerveld

Typ hier de letters die je in het kadertje hierboven ziet staan.

Reacties

 • Judit, 2 jaar geleden

  valeriaan thee

 • Doetie, 2 jaar geleden

  Op een stoeltje in mijn groententuin zitten en genieten van alles wat leeft !

 • Annelies, 2 jaar geleden

  Mijn ontstress middel is beweging en meditatie (yoga, chi kong en zwemmen).als voeding gebruik ik graag verse kruiden, eelke ik ook kweek in mijn kleine tuintje!.

 • Cint, 2 jaar geleden

  Vaak is het bij stress zo dat je het pas door hebt als je al teveel stress hebt opgelopen.. Wat dan werkt is aarden, met je voeten in de aarde, handen er bij en woelen maar, voel weer, ga terug naar je lichaam en uit je gedachten, want in stilte komen de oplossingen, niet in drukte. Succes met woelen!

 • Marja, 2 jaar geleden

  Wandelen in de natuur!

 • Joke, 2 jaar geleden

  blootvoets door de natuur met daarna een lekkere tas kruidenthee en knuffels van de allerbeste anti-stress viervoeters : mijn katten!

 • belle, 2 jaar geleden

  Ik maak graag een eigen kruidenthee om stress in het lijf tegen te gaan. Momenteel is het elke dag een liter thee van engelwortelzaad, zwartebessenblad, guldenroede en munt. In een pannetje breng ik de kruiden net aan de kook en laat 10 minuten trekken. Hier drink ik dan de hele dag van, warm of koud, met of zonder honing. Het doet mij ontzettend goed! Overigens groeit al dit spul gewoon in eigen tuin en laat ik het drogen in oude schoenendozen voor de wintervoorraad.

 • Elisa, 2 jaar geleden

  Kruidenthee (kamille, valeriaan, ginseng, meidooorn).
  Maar ook: ‘slaapyoga’!
  Via ademhaling en je gedachten tot diepe ontspanning komen in enkele minuten 🙂

 • Marjolein, 2 jaar geleden

  Het kruid Rhodiola en een kopje kamille thee met lavendel…

 • Tine, 2 jaar geleden

  Mijn leukste anti stress momentje is een lekkere kruidenthee nemen en een stoeltje, en mij een half uurtje in de tuin zetten, luisteren naar de natuur. En rondkijken naar al het leven rondom mij.. Zelfs in de regen onder het afdak kan dit hemels ontstressend zijn. probeer het eens!

  • Marina Cluysen, 2 jaar geleden

   Proficiat Tine! Jij bent één van de gelukkige winnaars. Houd je mailbox in de gaten :)!

 • Carla, 2 jaar geleden

  Een zalig warm bad met vijgenmelk en arganolie, rustgevende achtergrondmuziek en een heerlijk drankje ……..

 • siegried, 2 jaar geleden

  De muziek eens goed luid en dansen als een gek! Na vijf minuten kan je er weer tegen 😉

 • wilmsen anita, 2 jaar geleden

  mijn beste anti-stress-tip is in mijn jacuzzi gaan

 • Micheline Drion, 2 jaar geleden

  De natuur intrekken tussen de bossen, bloemen, velden “met of zonder regen” en na een goede maar toch rustige wandeling, hopen dat je een vijver of beekje tegenkomt om daar eventjes weg te mijmeren, want water is leven.

  • Hilde, 2 jaar geleden

   Gewoon de natuur in en uren wandelen

 • thea beldé, 2 jaar geleden

  ik heb sedert 4jaar elke maand een blaasontsteking alles is nagekeken en vonden niets tot er op een ct-scan een nodule ontdekt werd op de bijnier van 1cm …kan het daardoor zijn ik elke maand met dit lastig gevoel zit van blaasontsteking soms een bacteir en soms niets gevonden van bacterie maar toch het gevoel heb ik van een ontsteking aan de blaas ..kan ook moeilijk medicatie innemen omdat ik op alles en nog wat reageer en niet in positieve zin wat kan ik er aan doen om dit op te lossen want 4jaar is niet niks ,ik geraak er depri van mvg

  • Marina, 2 jaar geleden

   Dag Théa, de nodule op de bijnier heeft waarschijnlijk niets te maken met je blaasklachten. Je kan deze laatste wel bestrijden met natuurlijke middelen en enkele supplementen. Wil je juist weten hoe, stuur dan een mailtje naar avogel@biohorma.be voor een uitgebreid antwoord van de A.Vogel consulente.

 • Omloop Christiane, 2 jaar geleden

  Lezen in mijn bloemenmagazines,tuinklusjes en s’avonds genieten op men tuinterras kijkend
  naar de bloemenpracht (potten) die ik tot stand heb gebracht;

 • Isis, 2 jaar geleden

  lezen, lezen, lezen…en dat mag ook een thriller zijn 🙂

 • marleen boydens, 2 jaar geleden

  een lekker warm bad met een zacht muziekje op de achtergrond

 • kathleen baekelandt, 2 jaar geleden

  3 keer per dag met mijn hondje wandelen,hondje blij en ik ontspannen 🙂

 • Gwenna, 2 jaar geleden

  Met de vriendinnen een avond meditatie. Je komt rustig en toch terug opgeladen thuis.

 • Top katrien, 2 jaar geleden

  Mijn remedie tegen stress:Ramen groot open uitgevend op de natuur en luisteren naar de vogels en de geuren opsnuiven van de natuur (nu de overheerlijke lindebloesem…)

 • Werrens Ria, 2 jaar geleden

  Drink dagelijks mijn salie thee, 3 tassen per dag helpt goed tegen opvliegers. Zit sinds januari in mijn overgang, en ben sindsdien al 10 kg bij gekomen. Ook al let ik zo op mijn eten, eet niet meer als voordien.Maar krijg het er niet af, en ben altijd zo slank geweest woog altijd 52 kg, nu al 62,50 kg en daar ben ik niet goed van. Moet alles nieuw kopen, het zit vooral op mijn buik. Daar erger ik me veel aan, nooit een buikje gehad. Durf zelfs niet meer gaan zwemmen, als ik mezelf zie in bikini, ik word er gewoon depressief van.

  • Marina, 2 jaar geleden

   Dag Ria, het klopt dat tijdens de menopauze de kilo’s er zo aanvliegen. En dat is niet leuk. Je kan dit verminderen door inderdaad op je eten te letten. Maar dat is niet voldoende. Je moet ook ervoor zorgen dat je verbranding weer op volle toeren gaat draaien en dat je spijsvertering vlot verloopt. Dat kan je oa doen door meer te bewegen, liefst in de frisse buitenlucht. Voor een plattere buik zijn buikspieroefeningen doen zeker een goed idee. Het leukste en het gemakkelijkste om vol te houden is als je dit kan doen samen met enkele vriendinnen. Gewoon twee keer per week naar de fitness en daarbij elke dag een half uurtje flink doorwandelen of fietsen en je conditie en figuur zullen na enkele maanden zeker flink verbeterd zijn. Bovendien stijgt hierdoor je energiepeil. Probeer het maar!

 • wendy, 2 jaar geleden

  In de auto met loeiharde muziek meezingen en armbewegingen maken en dan zo een lach op het gezicht van de andere chauffeurs toveren….

 • Nathalie Decorte, 2 jaar geleden

  Shoppen, lekker gaan eten en een strandwandeling!!!

 • Roos, 2 jaar geleden

  Een heerlijk warm bad met lavendel en ylangylang olie. Omgeven door deze knusse cocon valt stress zo van me af.

 • sonja, 2 jaar geleden

  Mijn anti stress tip: diep ademhalen en bedenken dat wat nu stress bezorgt over 100 jaar zijn bestaansreden al lang verloren heeft

 • Hannelore, 2 jaar geleden

  Een zalig warm bad!

 • Els, 2 jaar geleden

  Net terug van citytrip London met mijn volwassen kinderen zonder partners. Meedoen, zotdoen, slappe lach, het kind in jezelf naar boven halen….4 volle dagen lang…fysiek doodmoe maar mentaal en emotioneel alles losgelaten . Fantastische anti stress kuur!

 • Anja Doumen, 2 jaar geleden

  naggg

 • Anja Doumen, 2 jaar geleden

  Wandelen in de natuurSmartphone uitReisje maken met een vriendin,dingen doen die je altijd al wou doen Fitness
  Lekker theetje drinken
  Lachen

 • Sonja, 2 jaar geleden

  Een heerlijk bad,lekker muziekje op de achtergrond en genieten maar. Echt ontstressend!

 • Hilde versin, 2 jaar geleden

  Wanneer ik een stress situatie heb probeer ik me in te beelden hoe ik hier over babbelen enkele maanden later op zou terugkijken, waarschijnlijk is het dan een onbenullig ding waar ik mij om niets voor zou hebben opgejaagd. Als ik thuis ben doe ik een wierrookstokje aan en drink een kop thee.

 • maes alexandra, 2 jaar geleden

  ik drink alle dagen ginsengthee met honing en citroen

 • martine, 2 jaar geleden

  toen ik in de overgang kwam, werd ik wat agressiever in het verkeer, ik werd boos wanneer iemand zijn voorrang nam als hij die niet had, ik werd boos als iemand zijn voorrang niet nam terwijl hij die wel had…. ook mijn bloeddruk was gestegen door stress op het werk… tot ik een tip kreeg om een cd van mozart te spelen in de auto…. mijn boosheid werd minder, ik werd terug wat rustiger …. ik heb ook een kunststof roze roos op mijn dashbord nu, bijna niet te onderscheiden van een echte en wanneer er file is gaat mijn blik naar die roos zoals ik zou kijken naar een echte en dan daalt mijn ongeduld of ergernis ook. dit zijn mijn beste anti stress tips van dit moment

 • Brigit, 2 jaar geleden

  Een keer goed zweten tijdens een les Vooral Yoga en ik er weer tegen voor een tijd ?

 • Lisbet Knockaert, 2 jaar geleden

  Mijn chi machine.

 • Bea, 2 jaar geleden

  Maak een takenlijstje. Sorteer je taken van meer naar minder dringend en splits je taken op in kleinere deeltaken, dat zorgt ervoor dat je vaker kunt schrappen. Gun jezelf een pauze na het afwerken van een taak met een tasje kruideninfusie. Heerlijk!

 • Maria, 2 jaar geleden

  Ga terug naar de tijd dat er geen of weinig stress was , dus maak een wandeling geniet van het uitzicht luister naar de vogeltjes adem goed in en vooral uit !!! geniet van de stilte… maak je helemaal zenn 🙂 .

 • lutgarde van hulle, 2 jaar geleden

  Minder stress door op “tijd en stond” (als je luistert naar je lichaam voel je dat) FOERT te zeggen, ik heb dat geleerd en ECHT, het WERKT.Vroeger was ik een stresskip als niet alles pikfijn en perfect in orde was. Nu zeg ik; het stof op de kast zal daar morgen óók nog liggen dus veeg ik dat morgen weg…en je man kan ook wel eens de vaat doen of met een dweiltje door het huis vliegen. DOEN…ga er even bij zitten als het te veel wordt, verwen jezelf eens.Een boek lezen met een tasje thee erbij doet wonderen, of gewoon je ogen een tijdje sluiten en genieten van de rust.

 • Proot Hildel, 2 jaar geleden

  Als ik ga stressen of voel dat ik over mn limiet ga dan probeer ik me te focussen op de goede dingen en mensen in het leven. De stress verdwijnt dan vanzelf bij een kopje thee .

 • Nadia Reenaers, 2 jaar geleden

  Na een lange stress dag met onze honden wandelen gaan en dan rustig thuis op het terras zitten en genieten van de geluiden van de natuur

 • machteld, 2 jaar geleden

  Tuinkleren aantrekken en buiten met de handen in de aarde en tussen de planten,gaan lopen in de natuur met de muziek van vogeltjes en koeien die loeien.
  Aarden en alle stress vloeit weg en het energiepeil stijgt?

 • Tina, 2 jaar geleden

  Ik hou er van om te gaan uitwaaien aan zee, eventjes weg van alles en 1 zijn met de natuur. Het geluid van eb en vloed, de zee in haar volle glorie. De duinen en zijn natuur.. batterijtjes opladen! Dit is altijd nog beter in Frankrijk in de bergen, maar naar de zee kan je al makkelijker een dagje afzakken! Indien ik het zo druk heb dat dat niet lukt.. dan hou ik er van om eens thuis languit in de zetel te gaan liggen met een camille thee of gember thee die mijn maag ontspannen en dan met een feel good-movie waar ik niet hoef bij na te denken en volledig kan ontspannen en wegdromen en niet meer aan andere dingen denk. En als ik echt te gestressed geraak dat het een emotionele aard krijgt, dan kan sporten of het eens goed uitschreeuwen ook helpen ontspannen. Alles er uit smijten om daarna rust te vinden! 🙂

 • belle, 2 jaar geleden

  okee, hier komt ie dan, mijn geheime supertip: Zorg goed voor je vagina. Zeker in de overgang.In een artikel van Beatrijs S. ,een vroedvrouw, las ik dat ze de laatste jaren zo veel chagrijnige kutten (excuse-moi pour le mot) tegenkomt bij de bevallingen, meer dan pakweg 20 jaar geleden. Samengeknepen, gespannen, chagrijnig. Ze vroeg zich af hoe dat kwam.Het heeft mij i.i.g. aan het denken gezet over mijn eigen \’downunder \’. Chagrijnig??? Huh? Sinds ik dat las, geef ik mijn eigen vagina meer liefdevolle aandacht, de aandacht die het verdient. Uitgebreid het hele gebied wassen met een goede douchecreme kan al veel helpen en de opgebouwde spanning vloeit weg, vooral dat zware gevoel in het bekkengebied door ook de liesplooien goed te masseren. Zorg goed voor jezelf!

 • De Beul hilde, 2 jaar geleden

  Op blote voeten lopen, in mijn tuinzetel genietend van het zonnetje en de mooie natuur, met een bakje aardbeien naast mij, meer hoeft dat niet te zijn.

 • Christine Vankersschaever, 2 jaar geleden

  De HUIDIGE beste anti-stresstip is aan TAI JI doen. Dan de bloedsomloop, de ademhaling, de rust, het in het ‘hier en nu’-moment in actie. Maar die bijnieren ….die moeten nog verder op hun effen komen. Hopelijk lukt het nog.

  • Christine Vankersschaever, 2 jaar geleden

   bxokr

 • Nadine Smet, 2 jaar geleden

  Wat mij enorm helpt om te ontstressen, is yoga. Ik volg twee maal per week les en probeer ook thuis de oefeningen te doen. Als ik mijn yogamatje thuis open leg, komt meteen één van onze drie poezen mee genieten 🙂

 • Greta, 2 jaar geleden

  anti-stress ? Gewoon proberen door het leven te gaan met een lach, want een lach is het bewijs dat de beste dingen in het leven GRATIS zijn !

 • Nadine Schroeders, 2 jaar geleden

  Het krenten van de druiven in de serre. Spijtig, is maar 1 maal per jaar mogelijk.
  Maar ook genieten van mijn eigen gekweekte rijpe druiven.

 • Monique Van Dyck, 2 jaar geleden

  Even alles leegmaken in het hoofd en aan niets de denken. Genieten van de kleine dingen… een mooie tuin, de vogeltjes, de katjes, het zalig en rustig weer…

 • colette ponsard, 2 jaar geleden

  mijn “ontstress” moment is als ik iets kan creeeren, liefst in de natuur…. afgeleid met een vers gezette kruidenthee…het kan een thee zijn, een olie, een schilderij, een massage….

 • Vanhee Jo, 2 jaar geleden

  Elke dag een flinke wandeling met mijn honden ! Stress weg !

 • Vandenbroeck Griet, 2 jaar geleden

  Teveel stress, dan ga ik gewoon even letten op mijn ademhaling : inademen tot 6 tellen, vasthouden en tot 6 tellen, uitademen terwijl je tot 6 telt en vasthouden en tot 6 tellen (dit zeker een 10tal keer). Dit helpt bij mij wonderwel als het allemaal even teveel wordt…

  • Marina Cluysen, 2 jaar geleden

   Proficiat Griet! Jij bent één van de gelukkige winnaars. Houd je mailbox in de gaten :)!

 • Chantal, 2 jaar geleden

  Lachyoga! Lachen verlaagt effectief de hoeveelheid stresshormonen (cortisol en adrenaline) in het bloed en in de hersenen worden bovendien endorfine (geluksgevoel) en dopamine (goed voor het geheugen) vrijgegeven, wat wil je nog meer?? Of je nu fake lacht of echt lacht, de effecten voor je lichaam zijn dezelfde! Let’s have fun! Lachende groeten Chantal http://www.deomwentelaar.be
  Let’s have fun! http://www.deomwentelaar.be

 • Bianca van Zon, 2 jaar geleden

  Ik woon vlakbij de duinen en daar ben ik regelmatig te vinden. Om te ontspannen van de drukte, mijn fulltime werk, gezin, sociaal leven, zoek ik het gezelschap van de meidoorn, ik nestel mij ertegenaan en verbind me met de boom. Al naar gelang mijn behoefte neem ik mijn drum mee , het geluid van de drum brengt mij bij mezelf en laat mij goed aarden. De meidoorn geeft mij nieuwe kracht op een liefdevolle manier. Heb ik echt geen tijd om de natuur in te gaan dan maak ik op mijn werk een pot thee van citroenmelisse waar ik tussendoor van zip en geniet.

 • Nicole, 2 jaar geleden

  Mijn anti stress tip: na mijn werk neem ik een kruidenthee en ga in mijn tuin zitten en geniet bewust van de vogels en de bloemen om me heen.

 • Vande Wiele Yvette, 2 jaar geleden

  In het bos gaan fietsen en brandnetel, kleefkruid … meebrengen om thee of soep van te maken

 • ann, 2 jaar geleden

  Rustig in mijn tuin wat lezen met een lekkere kop thee. Als ik echt geen rust vind, dan is voor mij de beste manier om te ontspannen gewoon met mijn handen en knieën op de grond onkruid wieden.

 • An, 2 jaar geleden

  Aan zee wandelen doet de stress verdwijnen. Ik moet mezelf er altijd wat toe aanporren om te vertrekken, maar ik weet dat het ‘werkt’, niet meteen, maar stappen met de blote voeten in het water met het geluid van de golven en het aankomende en weer wegtrekkende water doet geleidelijk aan de rust komen. Nog wat zon op de huid en een lichte bries en de remedie is compleet.

  • Marina Cluysen, 2 jaar geleden

   Proficiat An! Jij bent één van de gelukkige winnaars. Houd je mailbox in de gaten :)!