A.Vogel Blog

Taal/Langue

home / gezondheid / overgang / symptomen overgang

Symptomen en klachten tijdens de overgang

De overgang is een ingrijpende periode, die doorgaans gepaard gaat met typische symptomen en klachten. De oorzaak is een stilvallende hormoonproductie. Je lichaam houdt namelijk geleidelijk aan op met oestrogeen aan te maken. Naast de bekende opvliegers zijn er nog meer ongemakken waarvan je last kunt ondervinden.

In de aanloop naar de menopauze wordt je menstruatie onregelmatiger. Daarnaast kan vaginale droogheid optreden en kun je last krijgen van hartkloppingen. Ook overmatig zweten – vaak ’s nachts – behoort tot de typische symptomen van de overgang. Daarnaast is het aangeraden om op je voeding te letten en regelmatig te bewegen, want ook gewichtstoename komt vaak voor.

Hieronder een lijstje met de meest voorkomende overgangsklachten. Door op één van de klachten uit het lijstje te klikken, kom je op een pagina uit met meer informatie en tips.

 1. Onregelmatige menstruatie
 2. Vapeurs of opvliegers
 3. Overmatig zweten
 4. Hartkloppingen
 5. Schildklierklachten
 6. Gewichtstoename
 7. Vaginale droogheid
 8. Osteoporose

Overgangsklachten verzachten

Heb jij last van overgangsklachten en wil je jouw overgangsperiode graag wat verlichten? Dan is er Famosan Overgang Totaal Deze bevat een combinatie van plantenextracten en mineralen die een brede ondersteuning geven bij overgangsklachten. Cimicifuga helpt je lichaam te ondersteunen en in balans te blijven en gaat opvliegers tegen. Zink draagt bij aan een normale hormoonhuishouding en (vet)stofwisseling en een gezonde huid, haar en nagels. Dankzij de Magnesium blijf je je prettig en energiek voelen tijdens overgang. Tenslotte helpt duindoornbes bij een droge huid, ogen, vagina en mond.

Gratis tips en advies

Alles weten over de overgang? Schrijf je dan nu in voor de MenoVitaal-nieuwsbrief en ontvang GRATIS ons nieuwe e-book met lekkere, gezonde recepten specifiek voor vrouwen in de overgang (en nog veel meer)!

Jouw mening telt

Vond je de informatie op deze pagina interessant? Laat van je horen in de reacties onder dit bericht. Bedankt, Marina Cluysen.

Last van overgangsklachten? Lees er alles over in onze artikels, en raadpleeg je huisarts voor advies.

De overgang infographic

Lees ook:

 • In de overgang? Wat te doen bij opvliegers tijdens de overgang
 • Overgang | Overgang en gewichtstoename
 • Overgang | Hormonale behandeling of natuurlijke alternatieven?
 • Overgang | Hoe lang duurt de overgang?
 • Overgang | Overgang en vaginale droogheid

 • Laatste wijziging op deze pagina: 12-04-2016

   

  0 artikelen in winkelwagentje