A.Vogel Blog

Taal/Langue

home / gezondheid / overgang / leeftijd overgang

Leeftijd overgang

De overgang, ook wel menopauze of het keren van de jaren genoemd, is een periode in het leven van een vrouw waarbij een einde komt aan de vruchtbaarheid. De vruchtbare periode start tussen 11 en 15 jaar en stopt tussen 45 en 56 jaar.

Premenopauze

De premenopauze start ongeveer vanaf het 45e levensjaar. In die periode wordt de menstruatie soms al onregelmatiger, heviger of juist minder hevig. Ook kan een vrouw in de premenopauze al veel last hebben van overmatig nachtelijk transpireren. Vanaf 50-52 jaar treedt de overgang in met overdag opvliegers en stemmingswisselingen en ’s nachts overmatige transpiratie. De menstruatie blijft al eens een paar maanden uit. Tussen 54 en 56 jaar komt de allerlaatste menstruatie (deze wordt menopauze genoemd). Daarna start de postmenopauze.

Tijdens de vruchtbare periode menstrueert de vrouw elke maand. Tijdens de overgang vermindert het aantal menstruaties en blijft de menstruatie uiteindelijk weg. Dit komt door hormonale veranderingen: de vrouwelijke hormonen (vooral oestrogeen) nemen in aantal af. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de menstruatie maar ook voor de kalkspiegel in de botten, de conditie van de huid, de haren, de urinewegen en de bloedvaten alsook voor de doorbloeding in de vagina. Dit is een normale fase in het vrouwenleven en wijst op een gezond en goed functionerend lichaam.

Eigenlijk is het de omgekeerde puberteit. Zoals er in de puberteit grote hormonale veranderingen plaatsvinden die zich geestelijk en lichamelijk uiten, is dat voor een vrouw in de overgang hetzelfde.

De laatste menstruatie wordt de menopauze genoemd. Die kan je dus pas achteraf bepalen.

Alle vrouwen merken wel dat ze in de overgang zijn maar niet alle vrouwen hebben evenveel last van stemmingswisselingen of opvliegers. Vaak voelen vrouwen zich veel beter in de menopauze omdat ze verlost zijn van menstruatieklachten, vruchtbaarheidsproblemen, anticonceptie, ijzertekort, hormoonschommelingen met alle nare gevolgen ervan enz.

Video overgang

Bekijk hier de video rond overgangsverschijnselen, met o.a. Martine Prenen in de hoofdrol:


Natuurlijke hulp tijdens de menopauze

A.Vogel Famosan Salvia tabletten
Sommige planten en kruiden hebben een gunstige invloed op de problemen die opduiken tijdens de menopauze. Salvia is zo‘n plant. Het vermindert de overmatige transpiratie, ook tijdens opvliegers en tegen nachtelijke overmatige transpiratie bij de menopauze.

Vergroot uw kennis, doe de kennisquiz

Gratis tips en advies

Alles weten over de overgang? Schrijf je dan nu in voor de MenoVitaal-nieuwsbrief en ontvang GRATIS ons nieuwe e-book met lekkere, gezonde recepten specifiek voor vrouwen in de overgang (en nog veel meer)!

Jouw mening telt

Vond je de informatie op deze pagina interessant? Laat van je horen in de reacties onder dit bericht. Bedankt, Marina Cluysen.

Laatste wijziging op deze pagina: 10-05-2017

Vragen?

Zit je nog met vragen? Stel ze gerust aan ons!

Send your question

0 artikelen in winkelwagentje