A.Vogel Blog

Taal/Langue

home / gezondheid / overgang / Fases Menopauze

Perimenopauze, menopauze en postmenopauze: wat is het verschil?

Elke vrouw wordt ooit geconfronteerd met de menopauze: het moment waarop de laatste menstruatie plaatsvindt. De periode rond de menopauze heet de overgang en wordt gekenmerkt door drie fases: de premenopauze oftewel de perimenopauze, de menopauze en de postmenopauze. De start, duur en het verloop van die fases verschilt van vrouw tot vrouw. Sommige vrouwen hebben er bovendien meer last van dan anderen. We vatten de belangrijkste kenmerken van elke fase samen.

Kenmerken van de perimenopauze

De perimenopauze begint ongeveer zes jaar voor de menopauze, zo ongeveer rond de leeftijd van 45 jaar. Soms begint ze zelfs vroeger. In deze eerste fase neemt de hoeveelheid vrouwelijke hormonen, vooral oestrogeen, langzaam af omdat de eierstokken ze almaar minder aanmaken.

Het gevolg? Door de veranderende hormonen krijg je te maken met fysieke en psychologische veranderingen. De ene vrouw heeft al meer last van die overgangsklachten dan de andere. Zo verandert bij veel vrouwen de menstruatie. Soms wordt die heviger, onregelmatiger of juist minder hevig. Deze hormonale verandering heeft ook gevolgen voor het kalkgehalte in je botten. Je botten krijgen minder steun en er kan versnelde botontkalking (osteoporose) ontstaan. Andere mogelijke veranderingen:

 • De conditie van je huid, haar, urinewegen, bloedvaten en de doorbloeding in de vagina verandert.
 • In de perimenopauze is het mogelijk dat je ’s nachts overmatig transpireert.
 • Overdag krijgen sommige vrouwen te maken met opvliegers of stemmingswisselingen. Veelal voelen vrouwen zich in deze fase kwetsbaar en gevoelig.

In deze infographic vind je nog meer gevolgen van de dalende oestrogeenlevels in de overgang.

(Klikken om te vergroten)

Kenmerken van de menopauze

Uiteindelijk worden de periodes tussen je menstruaties almaar langer. Tot je menstruatie volledig wegblijft. Blijft je menstruatie al een jaar uit? Dan kun je met zekerheid zeggen dat de menopauze gepasseerd is. Je menopauze duurt eigenlijk maar één dag: het is de dag van je laatste menstruatie. Deze dag is uiteraard enkel achteraf te bepalen.

Kenmerken van de postmenopauze

Wanneer je menstruatie langer dan een jaar uitblijft, is de postmenopauze gestart. Gemiddeld duurt deze fase vier jaar. In die fase is de werking van je eierstokken volledig gestopt. Je eierstokken hebben op dat moment geen vruchtbare eitjes meer. Dit wil zeggen dat je op dit moment niet meer vruchtbaar bent. Je lichaam produceert daarnaast bijna geen oestrogeen en progesteron meer. Andere organen nemen deze taak nu over. Je lichaam moet zich nu aanpassen aan de hormonale veranderingen en zoekt naar een nieuw evenwicht. Tot je lichaam dit evenwicht gevonden heeft, kunnen de fysieke ongemakken die de overgang kenmerken, zich blijven voordoen.

De kunstmatige menopauze

Ten laatste is er ook nog de kunstmatige menopauze. Hoewel de meeste vrouwen op natuurlijke wijze in de overgang gaan, zijn er ook vrouwen waarbij dit niet het geval is. Dit kan gebeuren door een operatie (bv. het verwijderen van de eierstokken), het ondergaan van chemotherapie of bestraling. In dat geval spreken we van een ‘kunstmatige’ menopauze  die vaak gepaard gaat met hevige klachten.

Wanneer een vrouw op jonge leeftijd door de menopauze gaat, kan het risico op hartziekten en osteoporose toenemen doordat ze minder lang oestrogeen hebben geproduceerd.

Algemene overgangsklachten doeltreffend behandelen

Voor vrouwen die last hebben van algemene overgangsklachten, is er Famosan Overgang Totaal Deze bevat een combinatie van plantenextracten en mineralen die een brede ondersteuning geven bij overgangsklachten. Cimicifuga helpt je lichaam te ondersteunen en in balans te blijven en gaat opvliegers tegen. Zink draagt bij aan een normale hormoonhuishouding en (vet)stofwisseling en een gezonde huid, haar en nagels. Dankzij de Magnesium blijf je je prettig en energiek voelen tijdens overgang. Tenslotte helpt duindoornbes bij een droge huid, ogen, vagina en mond.

Gratis tips en advies

Alles weten over de overgang? Schrijf je dan nu in voor de MenoVitaal-nieuwsbrief en ontvang GRATIS ons nieuwe e-book met lekkere, gezonde recepten specifiek voor vrouwen in de overgang (en nog veel meer)!

Jouw mening telt

Vond je de informatie op deze pagina interessant? Laat van je horen in de reacties onder dit bericht. Bedankt, Marina Cluysen.

De overgang infographic

Lees ook:

 • In de overgang? Wat te doen bij opvliegers tijdens de overgang
 • Overgang | Overgang en gewichtstoename
 • Overgang | Hormonale behandeling of natuurlijke alternatieven?
 • Overgang | Hoe lang duurt de overgang?
 • Overgang | Overgang en vaginale droogheid
 • Laatste wijziging op deze pagina: 13-10-2016

  0 artikelen in winkelwagentje