A.Vogel Blog

Taal/Langue

Dossier vaginale klachten
Vaginale pijn

Persoonlijk advies van A.Vogel
 • Welk product voor jouw klachten?

  Vul onze korte vragenlijst in en ontdek meteen welk product het beste past bij jouw vaginale klachten. Productadvies>

 • Multi-Gyn Actigel

  Multi-Gyn Actigel behandelt bacteriële vaginale ongemakken en vermindert onaangename geur en afscheiding. Klik hier!

 • Persoonlijke hulp

  Onze specialisten helpen je bij al jouw vragen over vaginale klachten. Klik hier voor contact en meer informatie.

Home / Klachten / Dossier vaginale klachten / vaginale pijn

Vaginale pijn? Alles over een pijnlijke vagina en schaamlippen

Een schrijnend gevoel van onderen, steken in de vagina en pijnlijke schaamlippen: allemaal voorbeelden van vaginale pijn. De vagina is één van de meest gevoelige en intieme zones van de vrouw. Vooral de binnenkant van de vagina en grote en kleine schaamlippen kunnen gevoelig zijn. Door verschillende oorzaken en met verschillende symptomen...

vaginale pijn

Wat is vaginale pijn?

Vaginale pijn is een breed begrip voor een scala aan klachten in de meest intieme zone van de vrouw. Vaginale pijn is ongemakkelijk, vervelend en kan een negatieve invloed hebben op het leven van de vrouw. De meest voorkomende symptomen van vaginale pijn zijn:

 Wat is de oorzaak van vaginale pijn en pijnlijke schaamlippen?

Wat is de oorzaak van vaginale pijn en pijnlijke schaamlippen?

In de meeste gevallen is een vaginale schimmelinfectie of vaginale droogte de boosdoener van een pijnlijke vagina.

Bij een vaginale schimmelinfectie worden de klachten veroorzaakt door de schimmel Candida albicans. Deze schimmel krijgt de overhand als de vaginale flora verstoord is. Denk aan het verkeerd wassen van de vagina, medicijngebruik, hormoonwisselingen tijdens een zwangerschap of de overgang. Bij een vaginale schimmelinfectie treden ook de volgende symptomen op:

Vaginale droogte en pijn

Vaginale droogte en pijn

Vaginale pijn wordt ook vaak veroorzaakt door vaginale droogheid. Een vagina hoort van nature vochtig te zijn. Afscheiding is daarom ook heel normaal. Bij vaginale droogheid maken de slijmvliezen te weinig vaginaal vocht aan. Hierdoor raakt het weefsel in de vagina geïrriteerd en kunnen vrouwen pijn krijgen, vooral bij het vrijen of plassen. Vaginale droogte komt ook vaak tijdens en na de overgang voor, doordat er minder oestrogeen wordt aangemaakt.
Bij vaginale droogheid treden ook de volgende symptomen op:

 • pijn bij het plassen
 • jeuk
 • branderig gevoel bij het begin van de vagina
 • pijn bij het vrijen
 • stinkende geur door veranderende zuurgraad en verstoorde vaginale flora
Andere oorzaken van vaginale pijn

Andere oorzaken van vaginale pijn

Andere voorkomende oorzaken van vaginale pijn zijn:

 • SOA
 • Ontsteking van het uitwendige gebied
 • Cysten en poliepen

Bij veel SOA’s (seksueel overdraagbare aandoeningen) merken mensen weinig symptomen. In een later stadium kan een SOA echter pijn veroorzaken bij de geslachtsdelen. Een andere oorzaak van vaginale pijn kunnen cysten, poliepen in en rond de vagina zijn of een ontsteking van het uitwendige gebied.

Vertrouw je het niet? Dan is dat altijd een reden om naar de dokter te gaan.

Behandeling vaginale pijn

Behandeling vaginale pijn

Uitwendige vaginale pijn of irritatie bij de schaamlippen kan worden verzacht met Multi-Gyn IntiSkin. Deze lichte spray verzacht irritatie en jeuk en werkt verkoelend.

Worden de klachten veroorzaakt door een vaginale schimmelinfectie (Candida), dan is Multi-Gyn FloraPlus het juiste product. Deze gel behandelt de infectie op natuurlijke wijze. Het verzacht de symptomen, waaronder jeuk, branderigheid en afwijkende afscheiding.

Tips en advies bij pijn in en om de vagina

Tips en advies bij pijn in en om de vagina

De beste manier om de kans op vaginale pijn te voorkomen is de vaginale flora in balans te houden. Als deze flora stabiel is, hebben schimmels en bacteriën minder kans om het evenwicht te verstoren. Hoe houd je de vaginale flora in balans? Hieronder enkele tips:

 • Gebruik geen zeep en agressieve wasemulsies tijdens het wassen.
 • Was de vagina met lauwwarm water. Wil je toch de vagina reinigen met een middel? Gebruik dan een milde, zeepvrije wash.
 • Verschoon regelmatig tampons, maandverband en inlegkruisjes. Gebruik geen geparfumeerde inlegkruisjes en kies voor een basis dat ademt.
 • Te strakke broeken zijn af te raden, omdat dit wrijving kan veroorzaken
 • Draag geen synthetisch ondergoed, maar ondergoed van katoen.
 • Kies liever voor een onderbroek dan voor een string.
 • Veeg na toiletbezoek van voor naar achteren om te voorkomen dat bacteriën vanuit de anus in de vagina terecht komen.
 • Vermijd wrijving en grote druk op de vagina, zoals bij fietsen gebeurt. 
Pijn in vagina bij het vrijen

Vaginisme en pijn in vagina bij het vrijen

Is vrijen pijnlijk? Niet omdat de vagina droog is of branderig aanvoelt, maar omdat de opening te klein lijkt voor het inbrengen van de penis of een tampon? Dan kan dit duiden op vaginisme. Bij vaginisme worden de bekkenbodemspieren rond de vagina (onbewust) sterk aangespannen. Hierdoor lukt het niet om geslachtsgemeenschap te hebben of een tampon in te brengen.  Vaginisme heeft in veel gevallen een psychische oorzaak (onzekerheden en angsten). De opening is in de meeste gevallen niet te nauw, maar doordat de spieren zo strak zijn aangetrokken lijkt dit zo.

Zwanger en vaginale pijn en pijnlijke schaamlippen

Zwanger en vaginale pijn en pijnlijke schaamlippen

Tijdens de zwangerschap is je weerstand lager en verandert de zuurgraad van je vagina. Hierdoor hebben vrouwen meer kans op een schimmelinfectie, die klachten geeft als pijn, jeuk en brokkelige afscheiding. Een schimmelinfectie is voor de ongeboren baby niet schadelijk. Wel is het voor jezelf een stuk prettiger om de schimmelinfectie te behandelen.

Vaginale pijn tijdens de zwangerschap kan ook een gevolg zijn van bandenpijn. Dit komt omdat de baarmoeder vasthangt met banden aan het bekken. Deze banden rekken op als de baarmoeder groeit. Dit kan pijn veroorzaken dat zelfs tot in de schaamlippen kan doortrekken. Bij onverwachte bewegingen, niezen en hoesten kan de pijn erger worden. Soms voelt bandenpijn als steken in de liezen.

Moet ik naar de dokter met vaginale pijn?

Moet ik naar de dokter met vaginale pijn?

Vaginale pijn komt veel voor bij vrouwen. Vaak is er geen reden om de huisarts te bezoeken. Met een goede verzorging en de juiste middelen kan je de pijn zelf verzachten en het herstel ondersteunen. Twijfel je? Dan is dat altijd een reden om een afspraak te maken met de huisarts. Ook in deze gevallen is het raadzaam een arts te raadplegen:

 • Bij steeds terugkerende (schimmel)infecties
 • Bij plotse en felle pijn in en om de vagina
 • Als plassen niet mogelijk is en pijn doet
 • Als de pijn gepaard gaat met koorts
 • Als je een knobbeltje voelt
 • Bij een mogelijke SOA

Laatste wijziging op deze pagina: 21-12-2017

0 artikelen in winkelwagentje