A.Vogel Blog

Taal/Langue

Home / Klachten / Gezond afvallen: de beste methode volgens A.Vogel

Gezond afvallen: de beste methode volgens A.Vogel

0

De meeste mensen die proberen te vermageren doen dat vooral om er goed uit te zien. Met een slank figuur voelen ze zich aantrekkelijker. Nochtans zou de motivatie elders moeten liggen. Namelijk op vlak van gezondheid: door naar een gezond gewicht te streven blijf je immers in goede conditie.

Het ligt voor de hand dat succesvol afvallen alleen lukt als je de werkelijke oorzaak aanpakt. Sommigen volgen een rigoureus dieet en raken inderdaad in recordtijd enkele kilo's kwijt. Het resultaat is echter meestal van korte duur: zodra ze stoppen met het dieet, komen ze weer snel terug op hun oude gewicht.

Geleidelijk afvallen is het beste - vermijd het jojo-effect

Geleidelijk afvallen is het beste. Niet alleen voor je gezondheid, maar ook om het jojo-effect te vermijden. Daarmee bedoelen we het verschijnsel dat iemand na een dieet al snel weer terugkomt op het oude gewicht (of zelfs meer!). Een goed tempo van afvallen is ongeveer 0,5 tot 1 kg per week. Voor ouderen of voor mensen met een zwakke gezondheid, is een rustiger tempo zelfs nog beter.

Werken aan een (blijvend) gezond gewicht

Om niet meteen terug bij te komen na een dieet, is het belangrijk dat je je levensstijl blijvend verandert. Daarom helpen strenge diëten niet op lange termijn, omdat het moeilijk is om deze gewoontes vol te houden.

Streefgewicht?

Miskijk je ook niet op je streefgewicht. Je wilt misschien heel graag 59 kg wegen omdat je dan die gevreesde '6' niet meer op de weegschaal moet zien. Maar je lichaam is het daar misschien helemaal niet mee akkoord. Merk je dat je steeds opnieuw richting de 60 kg gaat zodra je de teugels een beetje laat vieren? Dan is de kans groot dat dat gewicht gewoon veel beter bij je past. Niet iedereen is hetzelfde gebouwd. Aanvaard dat!

Ondersteun je spijsverteringsstelsel

Naast het aanpassen van je voedingsgewoonten geef je best ook wat extra ondersteuning aan je darmflora en spijsvertering. In het spijsverteringsstelsel wordt het voedsel in kleine brokjes verdeeld, gekneed en bewerkt met sappen. Onderweg neemt het lichaam de waardevolle stoffen uit het eten op en verdwijnen de onverteerbare resten via de ontlasting. Een prachtig systeem dat dag in dag uit zijn werk doet. Een goede spijsvertering is de basis voor je gezondheid en een gezond gewicht. Zelfs als je voeding de optimale hoeveelheid koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen bevat, heb je daar weinig aan als jouw spijsvertering niet goed verloopt.

Lees meer over goede bronnen van vitaminen.

A.Vogel voedingswijzer

De laatste jaren is het voedingslandschap hevig door elkaar geschud. Dingen waarvan we altijd geloofden dat ze gezond waren, blijken dat toch niet te zijn. En visa versa. Kan jij er niet meer aan uit? Bekijk dan zeker onze A.Vogel Voedingswijzer, opgesteld door onze voedingsdeskundige Hetty Crèvecoeur. Daarin zie je in één oogopslag hoe het nu echt zit.

>> Naar de A.Vogel Voedingswijzer

Laatste wijziging op deze pagina: 30-11-2017

Volg A.Vogel op Facebook

Contact

Schrijf ons:

Of bel onze gezondheidslijn:
Maandag - vrijdag 09:00-17:00u
        

0 artikelen in winkelwagentje