A.Vogel Blog

Taal/Langue

Home / Klachten / Winterhanden en wintervoeten

Winterhanden en wintervoeten

0

Bij hevige koude kan je last krijgen van rode, jeukende plekken op handen en voeten. De huid is dan droog en er zijn vaak kleine sneetjes en kloofjes. Dit noemen we winterhanden en wintervoeten.

Winterhanden en wintervoeten: wat te doen?

Wisselbaden helpen goed bij winterhanden en wintervoeten. Je houdt je voeten twee tot drie minuten in een warm voetbad, daarna twee tot drie seconden in koud water, vervolgens weer in warm water, enzovoort. Dit kunt je zo'n zes tot acht keer herhalen. Wat voor de voeten geldt, geldt natuurlijk ook voor de handen.

De handen of voeten masseren als ze warm zijn, is eveneens een goede methode. Wrijf nadien je handen en voeten nog eens in met Johannesolie om de droge en schrale huid te verzorgen.

Ook ginkgo biloba kan helpen bij winterhanden en wintervoeten. Hiermee kan je namelijk de circulatie bevorderen in de handen en de voeten en dat is juist nodig bij winterhanden en wintertenen.

Voedingsadvies

  • Gebruik gevarieerde voeding die rijk is aan vitaminen en mineralen, zoals verse groenten en fruit en volkorenproducten.
  • Vermijd verzadigde vetten, die vooral in dierlijke vetten voorkomen. Gebruik in plaats daarvan producten met veel onverzadigde vetten zoals oliën van zonnebloem, saffloer, tarwekiemen of olijven.
  • Ook vette vis is een goede bron van meervoudig onverzadigde vetten.
  • Wees spaarzaam met zout, breng gerechten liever op smaak met kruiden en specerijen of met Herbamare Natriumarm.
  • Drink kruidenthee met onder andere berkenblad, peterselie, rozemarijn en guldenroede.

Tip: niet bij de kachel

Vermijd extreme warmte. Ga dus niet de handen of voeten vlak bij de kachel of open haard opwarmen als je last hebt van winterhanden of wintervoeten.

Laatste wijziging op deze pagina: 07-11-2017

Volg A.Vogel op Facebook

Meer over

Contact

Schrijf ons:

Of bel onze gezondheidslijn:
Maandag - vrijdag 09:00-17:00u
        

0 artikelen in winkelwagentje