A.Vogel Blog

Taal/Langue

Home / Dossiers / Natuurlijke slaap: de slaapcyclus

Natuurlijke slaap: de slaapcyclus

0

De slaap bestaat uit verschillende fases, dit wordt de slaapcyclus genoemd. Er zijn fases waarin we licht slapen maar er zijn ook fases waarin we juist heel diep slapen. De slaap is dan zo diep dat we nauwelijks zijn wakker te krijgen. Tijdens de diepe slaap herstelt het lichaam het meest. De hersenen en het lichaam rusten uit en bouwen reserves op voor de volgende dag.

Er is ook een fase waarin we veel dromen: de REM-slaap. De dromen bestaan uit intense, ingewikkelde beelden en verhalen. Tijdens de droomfase zijn de hersenen zeer actief en schieten de ogen heen en weer (Rapid Eye Movement). Het lichaam is echter helemaal ontspannen en slap.

De cyclus van lichte slaap, diepe slaap en REM-slaap herhaalt zich. Wie acht uur slaapt, doorloopt gemiddeld vijf slaapcycli.

De slaapcycli worden minder lang naarmate de nacht vordert. De diepe slaap kan bij de eerste cyclus wel een halfuur duren, maar is bij de tweede cyclus hooguit een kwartier. De REM-stadia worden wel steeds langer. In de laatste slaapcyclus (die in totaal negentig minuten duurt), zit meer dan zestig minuten REM-slaap. Omdat we tijdens de REM-slaap veel dromen, dromen we gemiddeld aan het einde van de nachtrust meer.

Meer over

Slapeloosheid
10 gouden tips bij slapeloosheid
Wanneer is er sprake van slapeloosheid?


Laatste wijziging op deze pagina: 07-11-2017

Volg A.Vogel op Facebook

0 artikelen in winkelwagentje