A.Vogel Blog

Taal/Langue

Home / Indicaties / Zware benen: oorzaken van zware benen + tips

Zware benen: oorzaken van zware benen + tips

6

Heb je last van een zwaar, vermoeid gevoel in je benen? Dan vraag je je misschien af hoe dat komt. En vooral: wat kan je doen tegen zware benen? Zo leggen we je hieronder bijvoorbeeld uit waarom voornamelijk vrouwen last hebben van zware benen.

Hoe ontstaan zware benen?

In je benen zitten aders waar je bloed door stroomt. Deze aders verschillen van grootte en dikte. Het bloed vertrekt vanuit het hart, waarna het doorheen je hele lichaam rondgepompt wordt. De aders pompen het bloed vervolgens terug richting je hart. Om te voorkomen dat het bloed naar beneden stroomt, zijn je aders voorzien van kleppen. Deze sluiten je aders na elke pompbeweging af.

Wanneer er te veel druk op een klep ontstaan of wanneer de aderwanden verwijd zijn, kan de klep gaan lekken. Het bloed kan dan (deels) terug omlaag stromen. Hierdoor komen je aders nog meer onder druk te staan en zullen ze wijder worden en uitzetten. Dit kan uiteindelijk leiden tot duidelijk zichtbare spataders.

Bij zware benen gaat het dus in principe om aders die verzwakt en uitgezet zijn.

Zware benen symptomen

Zware, vermoeide benen zijn te herkennen aan kleine ontsierende blauwe lijntjes. Verder merk je er weinig van in het beginstadium.

Omdat de circulatie verstoord raakt, worden met het vocht ook de afvalstoffen minder goed afgevoerd. In een latere fase kun je hierdoor problemen krijgen zoals:

 • zware benen of vermoeide benen
 • drukkend gevoel in de benen
 • blauwe verkleuringen
 • vochtophopingen/vocht vasthouden rond de enkels
 • onderhuids vochtverlies
 • gezwollen gevoel in de benen en prikkend gevoel in de benen
 • rusteloze benen

Zware benen oorzaken

Er zijn meerdere oorzaken van zware benen. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken:

 • Zware benen door langdurig rechtstaan

De zwaartekracht werkt dan voortdurend in op de kleppen waardoor deze sneller beschadigd raken. Mensen met een bestaand beroep, zoals leerkrachten, lopen dan ook meer risico op zware, vermoeide benen.

 • Zware benen bij vrouwen

Vrouwen hebben vaker last van zware benen dan mannen. Een bepaalde stof in hun bloed verzwakt het bindweefsel in de kanaalwanden waardoor deze kwetsbaarder zijn en vatbaarder voor beschadiging.

 • Erfelijke aanleg en zware benen

Sommige mensen worden geboren met defecte of onvoldoende werkende kleppen.

 • Zware benen door overgewicht

Door overgewicht kunnen je aders extra onder druk komen te staan.

 • Zware benen bij zwangerschap

De lichamelijke veranderingen tijdens een zwangerschap werken zware benen in de hand. De groeiende baarmoeder belet het bloed bv. om vlot terug te stromen van de benen naar boven toe, waardoor de druk op de aders toeneemt.

 • Zware benen bij menstruatie

Ook tijdens de menstruatie ben je vatbaarder voor zware en vermoeide benen. Tijdens de menstruatie houd je meer vocht vast, waardoor de kleppen onder druk komen te staan en de  interne circulatie minder vlot verloopt.

 • Zware benen bij warm weer

Ook warm weer werkt vocht vasthouden in de hand, met bovenstaande gevolgen.

 • Leeftijd

Hoe hoger de leeftijd, des te slapper de kanaalwanden en hoe vatbaarder je bent voor zware benen.

Tips bij zware benen

Om zware benen te behandelene en te voorkomen is het vooral belangrijk de interne circulatie te stimuleren. In het artikel 'Tips bij zware benen' lijstten we de meest doeltreffende, natuurlijke tips op.

Wat doen tegen zware benen?

Aesculaforce forte is een krachtig, natuurlijk middel dat helpt bij de behandeling van zware benen. Het zorgt voor het behoud van een goede circulatie in de benen, waardoor het ondersteuning biedt bij (zichtbaar) ontsierde boven- en onderbenen.

Aesculaforce forte helpt ook bij het voorkomen van zware, vermoeide benen.

Laatste wijziging op deze pagina: 16-11-2017

Volg A.Vogel op Facebook

0 artikelen in winkelwagentje