A.Vogel Blog

Taal/Langue

Home / Klachten / Lusteloosheid

Lusteloosheid

0

Iedereen voelt zich wel eens lusteloos of neerslachtig, maar soms wordt de toestand erger. Dan spreekt men van een serieuze stoornis in het gevoelsleven die gekenmerkt wordt door zorgen of verdriet of andere psychische problemen. Men ziet geen uitweg meer. De gedachten blijven in een kringetje ronddraaien en zijn op het eigen ik gericht. Men heeft snel last van schuldgevoelens, heeft nergens meer zin in en vrolijke of blije gedachten zijn ver te zoeken.

Soms is er een lichamelijke oorzaak, bijvoorbeeld een probleem met de lever of een stoornis in de hormoonbalans (bijvoorbeeld rond de menstruatie of in de overgang). Maar ook invloeden van het seizoen (de beruchte winterdip), erfelijkheid of iemands mentale instelling (faalangst of een minderwaardigheidscomplex) kunnen tot neerslachtigheid leiden. Om deze toestand te verbeteren heeft men de meeste kans op succes als de werkelijke oorzaak wordt aangepakt.

Een interessant gegeven is dat er in onze hersenen bepaalde stofjes actief zijn die zorgen voor de overdracht van prikkels. Dit zijn de zogeheten neurotransmitters. Een van deze stofjes, serotonine, blijkt een grote invloed op onze stemming te hebben. Als het serotoninegehalte in de hersenen te laag wordt, voelen we ons lusteloos, de eetlust neemt af en we slapen ook slecht. De werking van anti-depri-middelen is gebaseerd op het beïnvloeden van deze serotonine-huishouding.

Dit probleem is niet geschikt voor zelfmedicatie. Raadpleeg dus altijd een arts.

Wat kan je doen bij lusteloosheid?

Ernstige neerslachtigheid vereist deskundige begeleiding, waarbij zo mogelijk de werkelijke oorzaak moet worden aangepakt.

Zorg ervoor dat een lusteloos persoon zich niet afzondert, maar onder de mensen komt. Gezelschap van goede vrienden kan iemand goed doen. Dagelijks een portie frisse lucht is heel belangrijk. En vermijd het roken. Let op de ademhaling en zeker ook op de houding. ‘Schouders recht en de wereld recht aankijken’, klinkt eenvoudig, maar is voor een lusteloos  persoon al een hele stap. Psychotherapie kan nodig zijn.

Af en toe een warm bad nemen met daarin citroenmelisse, lavendel en rozemarijn werkt heel rustgevend. Evenals een ontspannende massage.

Voedingsadvies bij neerslachtigheid

Eenzijdige of onvolwaardige voeding kan leiden tot tekorten aan essentiële voedingsstoffen en dit kan leiden tot een te laag gehalte aan serotonine in de hersenen. Ook de weerstand neemt hierdoor af, met als gevolg vermoeidheid en lusteloosheid. Zorg daarom voor goede, gevarieerde voeding, met volop verse groenten en fruit en volkorenproducten. Liefst biologisch geteeld. Het is aan te raden om het drinken van koffie drastisch te minderen of zelfs te vermijden. De ervaring leert dat veel koffie drinken zorgt voor verergering van de problemen.

Natuurlijke hulp bij lusteloosheid

Sint-Janskruid is een natuurlijk middel dat helpt tegen neerslachtigheid en bovendien een kalmerende werking heeft.

A.Vogel Hyperiforce forte tabletten
Ingeval van lichte tot matige lusteloosheid, kan Sint-Janskruid verlichting brengen. Met Hyperiforce forte tabletten van A.Vogel verdwijnen sombere gevoelens als sneeuw voor de zon!

Laatste wijziging op deze pagina: 07-11-2017

Volg A.Vogel op Facebook

Contact

Schrijf ons:

Of bel onze gezondheidslijn:
Maandag - vrijdag 09:00-17:00u
        

0 artikelen in winkelwagentje