A.Vogel Blog

Taal/Langue

Home / Klachten / Mannelijke klier

De mannelijke klier

0

De mannelijke klier is een walnootvormige klier die bij mannen om de urinebuis heen ligt. De mannelijke klier produceert een alkalisch en melkachtig gekleurd vocht, dat zorgt dat zaadcellen na een zaadlozing buiten het lichaam langer actief en in leven blijven.

Deze klier heeft de eigenaardige eigenschap om te groeien. Dit gebeurt onder invloed van bepaalde stoffen. Het is een normaal verschijnsel dat bij het ouder worden hoort. Maar omdat de mannelijke klier om de urinebuis heen ligt, kan die natuurlijke groei het plassen gaan beïnvloeden. Dit kan zich onder meer uiten in veel plassen en zodoende meer effect hebben op de nachtrust.

Advies bij overmatig plassen

Om goed te kunnen blijven plassen, ook met een groter wordende mannelijke klier, kunnen mannen een aantal zaken in acht nemen.

  • Zo is het beter het plassen niet uit te stellen als er aandrang is en heeft zittend plassen de voorkeur.
  • Verder is het belangrijk de tijd te nemen om ontspannen en zonder te persen te plassen, waarbij er zo goed mogelijk leeggeplast moet worden.
  • Ook voldoende drinken, gezond en gevarieerd eten en regelmatige lichaamsbeweging houden lichaam en mannelijke klier in goede conditie.

Voedingsadvies

De mannelijke klier van mannen uit het Middellandse Zeegebied en Oost-Aziatische mannen blijkt over het algemeen in betere conditie te verkeren dan van mannen uit West-Europa en Noord-Amerika. Verschillen in voedingsgewoonten vormen mede de verklaring voor dit verschijnsel.

In onze westerse voeding ontbreken bepaalde, beschermende stoffen die wel volop aanwezig zijn in de Mediterrane en Oost-Aziatische (vooral de Japanse) keuken. Daar eet men bijvoorbeeld volop sojabonen en al hun bereidingen (tofu, sojasaus, sojaolie), olijfolie, verse vruchten en verse groenten, vis, schaal- en schelpdieren. Van sojaproducten is bekend dat ze rijk zijn aan bepaalde stoffen die een remmend effect hebben op bepaalde processen die problemen met de mannelijke klier kunnen veroorzaken. Ook in de reguliere geneeskunde staan deze stoffen volop in de belangstelling. Zet dus een of twee keer per week sojaproducten (bijvoorbeeld sojakiemen, tofu, tempeh) op het menu.

Verder bevat het Oosterse menu flink wat zink, onder meer door de consumptie van vis en schaal- en schelpdieren. Zink is belangrijk voor de mannelijke klier want in deze klier en in de zaadvloeistof is de hoogste concentratie van dit mineraal te vinden. Dit mineraal komt onder meer voor in volkorenproducten, schaal- en schelpdieren, noten en zaden.

Volg ook wat de keuze van vetten betreft het voorbeeld van de zuidelijke en oosterse volken: (roer)bak- en braad in olijfolie. Vermijd dierlijke, verzadigde vetten, geef de voorkeur aan liefst koudgeperste, plantaardige oliën.

Vermijd voedingsmiddelen die de mannelijke klier kunnen prikkelen. Wees matig met koffie, zwarte thee, koolzuurhoudende dranken en alcoholhoudende dranken (koud bier!) en vermijd scherpe specerijen.

Laatste wijziging op deze pagina: 11-02-2016

Volg A.Vogel op Facebook

Contact

Schrijf ons:

Of bel onze gezondheidslijn:
Maandag - vrijdag 09:00-17:00u
        

0 artikelen in winkelwagentje