A.Vogel Blog

Taal/Langue

Home / Klachten / Calciumtekort: hoe kan je een calciumtekort voorkomen?

Calciumtekort: hoe kan je een calciumtekort voorkomen?

0

Als we denken aan calcium denken we doorgaans automatisch aan onze botten. Of soms ook aan onze tanden. Calcium is echter goed voor zoveel meer dan dat. Voor sterke botten is voldoende calcium (kalk) en vitamine D nodig. Ontdek nu hoe je een calciumtekort kan herkennen en hoe je een calciumtekort voorkomt.

Wat doet calcium?

Calcium kan je vergelijken met een koeriertje dat boodschappen rondbrengt in je hele lichaam. Van de zenuwen in je zenuwstelsel tot je spieren. Het helpt je dus bewegen. Bovendien reguleert calcium je hart. Calcium zorgt voor daarnaast voor stevigheid. Denk maar aan stevige botten en tanden.

Calcium is ook bij veel stofwisselingsprocessen betrokken en van belang voor een goede weerstand.

Calciumtekort oorzaken

Gezonde, gevarieerde voeding en vitamine D zijn twee belangrijke spelers als het gaat over oorzaken van calciumtekort. Vitamine D speelt namelijk een belangrijke rol bij de opname van kalk uit je voedsel. Wie gezond en gevarieerd uit, levert voldoende calcium aan die opgenomen kan worden door je lichaam dankzij vitamine D. 

Ook je leeftijd speelt een rol. Met het ouder worden kan de hoeveelheid calcium in het bot langzaam veranderen. Met name tijdens de overgang kan tekort aan calcium optreden. Ook tijdens een zwangerschap kan kalktekort voorkomen.

Bij veel mensen verloopt de mineraalhuishouding van de cellen niet optimaal. Ze eten wel voldoende calciumrijke voeding, maar het lichaam is niet in staat de in het voedsel aanwezige mineralen op te nemen.

Calciumtekort symptomen

Als je een tekort aan calcium hebt kan je last krijgen van angstaanvallen, stemmingswisselingen, stress en depressieve gevoelens. Zelfs je slaap kan er onder lijden!

Als je onvoldoende calcium opneemt, zal je lichaam uiteindelijk calcium uit je botten gaan halen om toch te kunnen functioneren. Maar dat wil je uiteraard vermijden, want je botten hebben die calcium natuurlijk zelf nodig. Een tekort aan calcium in de botten kan lijden tot osteoporose.

Witte vlekjes op nagels door calciumtekort?

Sommige mensen hebben wel eens last van witte vlekjes of streepjes op hun nagels. Velen geloven dat dit een symptoom van calciumtekort is. Dat is echter niet het geval!

Doorgaans wijzen witte vlekjs op je nagels erop dat je je vinger gestoten hebt. In eerste instantie zie je daar niks van omdat je nagel nog onderhuids aan het groeien is. Na verloop van tijd verschijnt het witte vlekje. Omdat er een tijdje tussen het stoten van je vinger zit en het verschijnen van het witte vlekje, leggen de meesten de link niet. Het vlekje groeit er gewoon uit.

Verband tussen calciumtekort en spierkramp

Ook je spieren hebben calcium nodig om optimaal te functioneren. Door een calciumtekort kan je last krijgen van spierkrampen.

Calciumtekort voorkomen

Allereerst is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende vitamine D 'binnenkrijgt' en dat je gezond en evenwicht eet om een kalktekor te vermijden.

Daarnaast kan je een calciumtekort voorkomen door een voedingssupplement te gebruiken zoals Urticalcin van A.Vogel. Dit verbetert de opname van kalk en andere noodzakelijke mineralen uit voedsel.

De brandnetel - in het latijn Urtica dioica - is een belangrijk bestanddeel van Urticalcin. De plant is rijk aan mineralen en bevat o.a. kalium, calcium, ijzer en kiezelzuur. Alfred Vogel ontdekte dat vooral de jonge scheuten van de plant veel werkzame stoffen bevatten. Daarom worden voor Urticalcin alleen de jonge toppen van de plant gebruikt. Samen met natuurlijke mineralen en oesterschelpen vormen ze de basis voor het bijzondere Urticalcin.

Urticalcin vergemakkelijkt de opname van kalk en andere mineralen uit je voeding.

Laatste wijziging op deze pagina: 17-11-2017

Volg A.Vogel op Facebook

Meer over

Contact

Schrijf ons:

Of bel onze gezondheidslijn:
Maandag - vrijdag 09:00-17:00u
        

0 artikelen in winkelwagentje