A.Vogel Blog

Taal/Langue

Home / Klachten / Stoelgangproblemen: oorzaken en tips

Stoelgangproblemen: oorzaken en tips!

10

De meest voorkomende stoelgangproblemen zijn diarree, krampen, winderigheid, een opgeblazen gevoel, constipatie of obstipatie en buikpijn. Stuk voor stuk met hun eigen oorzaken en oplossingen. Hier lees je meer over de meest voorkomende oorzaken van stoelgangproblemen en krijg je tips om jouw stoelgangproblemen doeltreffend aan te pakken.

Stoelgangproblemen oorzaak

In je darmen leven zo'n 100.000.000.000.000 micro-organismen, verdeeld in driehonderd tot vijfhonderd bevolkingsgroepen! Samen vormen zij jouw spijsverteringssysteem. Wanneer je spijsverteringssysteem goed zit, verloopt je stoelgang vlot. Maar af en toe raakt het evenwicht tussen de micro-organismen verstoord, met stoelgangproblemen tot gevolg. De meest voorkomende oorzaken van stoelgangproblemen zijn:

 • Gebrek aan voedingsvezels: bestaat jouw dieet grotendeels uit zwaar bewerkte voedingsmiddelen, suikers en ongezonde tussendoortjes? Dan is de kans groot dat je niet voldoende voedingsvezels binnenkrijgt. Nochtans zijn voedingsvezels van levensbelang voor de goede werking van je spijsverteringsstelsel. Ze houden je darmen namelijk in beweging, waardoor je ontlasting vlot verloopt. Je vindt ze in groenten, fruit en volkorenproducten.
 • Niet genoeg drinken: eet je wel veel vezels, maar loopt je stoelgang toch niet zoals het moet? Dan is de kans groot dat je te weinig water drinkt. Vezels onttrekken immers vocht aan je ontlasting. Als je weinig water drinkt en veel vezels eet, krijg je bijgevolg last van een moeilijkere ontlasting (constipatie).
 • Gebrek aan beweging: Beweging stimuleert de werking van je darmen. Wie te weinig beweegt, krijgt bijgevolg last van constipatie of opstopping.
 • Stoelgangproblemen door stress: Stress heeft een negatieve impact op je spijsvertering. Wanneer je lange tijd onder grote druk staat, focust je lichaam zich namelijk op het wegwerken van die spanning. Alle andere lichaamsfunctie worden op dat moment een beetje verwaarloosd. Stress kan op die manier leiden tot diarree of net tot constipatie.

Spijsverteringsproblemen door verstoorde darmflora

De balans in je darmflora wordt gegarandeerd door de juiste zuurtegraad in je darmen. Wanneer die zuurtegraad verandert (bv. door stress, infecties, antibioticagebruik, …), raakt je darmflora verstoord en kunnen slechte bacteriën de overhand krijgen.

De meest voorkomende symptomen van een verstoorde darmflora zijn stoelgangproblemen zoals:

 • Winderigheid;
 • Opgeblazen gevoel;
 • Constipatie/obstipatie;
 • Slechte stoelgang;

Een verstoorde darmflora kan zelfs leiden tot een vitaminetekort en verminderde stofwisseling.

>> Ontdek hoe je je darmflora kan herstellen op natuurlijke wijze

Hoe stoelgang verbeteren? Tips!

Afhankelijk van het probleem, hebben we een oplossing op maat voor jouw stoelgangproblemen:

 • Diarree:

Tormentavena heeft een positieve invloed op de darmwerking en helpt de ontlasting dikker maken. Daarmee draagt het bij aan een goede spijsvertering en stoelgang.

 • Verstoorde darmflora:

Aciforce is een supplement dat voor de mens nuttige micro-organismen bevat. De drie miljard actieve micro-organismen die Aciforce per dosering bevat,vullen je darmflora aan en brengen hem terug in evenwicht. Zo pak je algemene stoelgangproblemen doeltreffend aan.

 • Constipatie/obstipatie/verstopping:

Linoforce helpt de ontlasting zachter te maken. Het belangrijkste ingrediënt is lijnzaad. Daarnaast bevat Linoforce nog twee natuurlijke bestanddelen die de darmwerking ondersteunen zodat je stoelgang regelmatiger en vlotter verloopt.

 • Opgeblazen gevoel:

Boldocynara forte ondersteunt de functie van lever en gal. Het product heeft een goede invloed op de vertering van vetten en helpt bij een opgeblazen gevoel na het eten. Dat komt doordat Boldocynara forte een krachtige concentratie artisjok (Cynara scolymus) bevat: een plant die erom bekend staat je lever en gal te stimuleren en zo je spijsvertering goed te ondersteunen.

 • Spijsvertering ondersteunen:

Molkosan is een 100% natuurlijke dorstlesser die de spijsvertering ondersteunt. Het is bereid uit gezuiverde en geconcentreerde melkwei van verse Zwitserse alpenmelk. Deze caloriearme drank bevat een hoog gehalte rechtsdraaiend (L+) melkzuur, is lactosevrij en bevat geen suiker. Voor een vlotte en regelmatige stoelgang!

Laatste wijziging op deze pagina: 16-11-2017

Volg A.Vogel op Facebook

Contact

Schrijf ons:

Of bel onze gezondheidslijn:
Maandag - vrijdag 09:00-17:00u
        

0 artikelen in winkelwagentje