A.Vogel Blog

Taal/Langue

Home / Klachten / Lactoseintolerantie

Overgevoeligheid voor melk en het niet verdragen van lactose

0

Deze problemen worden vaak met elkaar verward. Op zich is dat ook niet zo vreemd want ze hebben allebei iets te maken met het (deels) vermijden van melk. Maar wat zijn nu de gemeenschappelijke kenmerken en wat is juist het verschil?

Wat is het niet verdragen van lactose?

Wanneer iemand lactose niet verdraagt, lukt het deze persoon niet om lactose te verteren. Dat komt door een tekort aan bepaalde enzymen - de lactasen - in het proces van de spijsvertering.

Lactose is een suikersoort die alleen voorkomt in de melk van zoogdieren. In het lichaampje van baby's zijn lactasen talrijk aanwezig zodat ze hun eerste voeding (nl de melk van de moeder) kunnen verteren. Wanneer de moedermelk langzaamaan wordt vervangen door andere voeding, worden de lactasen minder actief. Ze blijven alleen wél bestaan omdat vele mensen hun hele leven lang blijven melkproducten eten of melk drinken. De lactasen blijven er op die manier voor zorgen dat we ons hele leven melkproducten kunnen verteren.

Bij sommige mensen echter is de werking van de lactasen onvoldoende. En dat zorgt ervoor dat de vertering van lactose moeilijk verloopt. Het gevolg is dat de lactose zich gaat ophopen in de darmen en dat de darmflora geprikkeld wordt. Met problemen zoals dunne ontlasting,  oprispingen en opgeblazen gevoel als gevolg.

Wat te doen bij lactose-onverdraagzaamheid?

Wanneer iemand hier last van heeft, is het noodzaak om de lactose-inname te verminderen en te spreiden. Het compleet vermijden van melkproducten is in de meeste gevallen niet nodig. Het advies is in de meeste gevallen om volle melk te verkiezen boven magere melk, omdat de transit dan trager verloopt. Ook is het daarom verstandiger om melk te gebruiken samen met vezelrijke producten zoals volkorenbrood.

Wat is gevoeligheid voor melk?

De verschijnselen bij mensen met een overgevoeligheid aan koemelk komen overeen met die van mensen die lactose niet goed verdragen. Maar bij overgevoeligheid voor koemelk is er sprake van een extra opvallend kenmerk namelijk een sterk merkbaar trage stoelgang. Dat is dan ook het punt waarop beide problemen van elkaar verschillen. Maar het is ook zeer goed mogelijk dat één persoon last heeft van beide problemen. Wanneer men overgevoelig is voor koemelkeiwitten is het drinken en eten van deze melk en alle afgeleide producten zoals pudding, yoghurt, kwark, kaas enz verboden.

Lactose in A.Vogel-producten

Ben je lactose-intolerant? Dan is het nuttig om te weten welke producten van A.Vogel je wel en niet mag gebruiken. Op al onze productpagina's staan icoontjes. Staat onderstaand icoontje ertussen? Dan kan je dit product zonder problemen gebruiken: het bevat geen lactose.

Ook in onze assortimentsbrochure kan je per product terugvinden of het geschikt is voor mensen met lactosevrij dieet.

Bekijk hier de volledige brochure.

Staat het product dat jij wil nemen er niet bij of heb je nog een vraag? Neem dan contact op met onze gezondheidsconsulente via het nummer 013/35 89 40 of stuur een mail naar avogel@biohorma.be.

Laatste wijziging op deze pagina: 11-02-2016

Volg A.Vogel op Facebook

Contact

Schrijf ons:

Of bel onze gezondheidslijn:
Maandag - vrijdag 09:00-17:00u
        

0 artikelen in winkelwagentje