background

Hyaluronzuur

Het woord hyaluronzuur is afkomstig van het Griekse woord "hyalos" (Grieks voor glas) en “uronzuur” omdat het voor het eerst geïsoleerd is uit het glasvocht (van het glasachtig lichaam in het oog) en het een hoog gehalte aan uronzuur bevat. Een ander woord voor hyaluronzuur is hyaluronan.

Functie van hyaluronzuur

Hyaluronzuur vervult in het lichaam diverse functies, waarbij de talrijke verschillende chemische en fysische eigenschappen ervan worden benut:

  • Hyaluronzuur kan water opslaan dwz hyaluronzuur kan, in verhouding tot haar massa, zeer grote hoeveelheden water aan zich binden (tot zes liter water per gram!). Zo bestaat het glasachtig lichaam van het oog voor 98 % uit water dat aan slechts 2 % hyaluronan gebonden is.
  • Hyaluronzuur is drukbestendig dwz water is slechts weinig comprimeerbaar en geeft deze eigenschap ook aan hyaluronan-rijk weefsel door, waarin (zoals boven al genoemd) zeer veel water kan worden gebonden. Dat geldt in het algemeen voor grote delen van het bindweefsel.

Gebruik van hyaluronzuur

Hyaluronzuurproducten werden vroeger uit hanekammen geproduceerd en bevatten daardoor sporen van kippenproteïnen. Sinds hyaluronzuurproducten met behulp van biotechnologie gemaakt worden, treden allergische reacties nauwelijks meer op en worden ze voor de volgende doeleinden gebruikt:

  • ter behandeling van droge ogen. De visco-elastische eigenschap van hyaluronzuur zorgt voor een stabiele en lang aanhoudende tranenfilm, zonder vermindering van het gezichtsvermogen.
  • Hyaluronzuur wordt verder nog gebruikt voor gewrichtsklachten en heeft daar de werking van een stootkussentje.
  • Voor de behandeling van tandvleesproblemen wordt eveneens hyaluronzuur gebruikt.
  • Voor cosmetische doeleinden: hyaluronzuurpreparaten worden voor gezichtsplooicorrectie en het opspuiten van lippen gebruikt. De speciale gel wordt dan door het lichaam zeer langzaam afgebroken. Ook wordt hyaluronzuur vaak in speciale antirimpelcrèmes opgenomen.
Pittige recepten voor de BBQ: download jouw gratis e-book

Ontvang elke maand tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang tips en weetjes over een gezonde lifestyle

Inschrijven >>