A.Vogel Blog

Taal/Langue

Hooikoorts special

Hooikoorts symptomen en behandeling

Hooikoorts: symptomen en behandeling

Heb jij er ook last van? Als de zon lekker gaat schijnen, doet ook hooikoorts weer zijn intrede! Niemand zit te wachten op tranende ogen, een loopneus en niesbuien. En dat hoeft gelukkig ook niet, want die klachten zijn heel goed te verlichten. En, als je er op tijd bij bent, zelfs te voorkomen. Een schrale troost is dat je niet de enige bent die een allergie heeft aan pollen. Maar liefst één op zes mensen heeft er last van. In België betekent dat zo’n 1,5 miljoen mensen!

Wat is hooikoorts?

Als de natuur in bloei schiet, komen er weer pollen in de lucht. Niet fijn als je last hebt van hooikoorts. Hooikoorts is een allergische reactie op het stuifmeel (pollen) van bloeiende grassen, struiken en bomen. Het afweermechanisme van je lichaam raakt door de pollen van slag, waardoor er histamine vrijkomt die je laat hoesten, proesten en tranen.

Is hooikoorts te genezen?

Hooikoorts kan heel hinderlijk zijn, maar het kan geen kwaad. De klachten gaan altijd weer over zodra de pollen uit de lucht verdwenen zijn. Bij langdurige klachten kan een beschadiging van het neusslijmvlies optreden die moeilijk herstelt. Hooikoorts is helaas niet te genezen. Wel kun je voorzorgsmaatregelen nemen om de klachten te voorkomen of te verminderen.

Wanneer duikt hooikoorts op?

Vroeger kwam hooikoorts vooral in de hooimaand juni voor, vandaar ook de naam. Nu het klimaat in België steeds warmer en vochtiger wordt, breidt het hooikoortsseizoen zich steeds verder uit. De pollen vliegen inmiddels van februari tot oktober door de lucht. Ben je allergisch voor stuifmeel van bomen, dan krijg je vooral in het voorjaar (februari, maart, april) klachten. Heb je een allergie voor stuifmeel van gras, dan krijg je later in het jaar (juni, juli) juist last.

Het kan ook zijn dat je het hele seizoen last hebt van hooikoorts. Maar af en toe een dagje is ook mogelijk. Ieder mens is weer anders.

In de pollenkalender vind je meer informatie over welke pollen wanneer in de lucht zijn.

Kenmerken van hooikoorts

Pollen plagen de slijmvliezen van je neus en ogen en dat geeft de typische klachten van hooikoorts. De verschijnselen en symptomen lijken op die van verkoudheid:

 • loopneus en wat later juist een verstopte neus
 • niesbuien
 • jeukende, branderige en tranende ogen
 • gezwollen en rode ogen
 • branderige keel
 • zwaar hoofd

Ben je erg gevoelig? Dan kun je ook ziek en koortsig worden. Bij één op de drie mensen leiden de klachten van hooikoorts zelfs tot bijholteontsteking. Al met al is hooikoorts geen pretje. Veel mensen die aan hooikoorts lijden voelen zich daarom vaak moe en prikkelbaar. Ook het concentratievermogen vermindert hierdoor. Heel vervelend voor bijvoorbeeld examenkandidaten!

Twijfel jij of je hooikoorts hebt? Doe de Hooikoorts-test!

Tips bij hooikoorts

Het beste wat je bij een allergie kunt doen, is het vermijden van de stof waar je allergisch voor bent. Bij hooikoorts zijn dat de pollen en gaat dat helaas niet zo gemakkelijk. De pollen zweven immers overal. Wel kun je proberen het contact met stuifmeel zoveel mogelijk te vermijden.

 • Zorg in huis voor een luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent. Dit houdt het neusslijmvlies vochtig.
 • Houd op warme, winderige dagen deuren en ramen gesloten. Verlucht bij voorkeur vroeg in de morgen wanneer het buiten nog vochtig is.
 • Plaats horren voor ramen en deuren.
 • Draag buiten een zonnebril om de ogen tegen stuifmeel te beschermen.
 • Droog wasgoed liever niet buiten. Kleding en beddengoed vangen pollen op.
 • Houd in de auto de ramen en blazers dicht. Rond drukke autowegen zweeft meer stuifmeel in de lucht.
 • Vermijd vakantiebestemmingen op het platteland. Kies liever voor vakantie aan zee of hoog in de bergen, daar is de concentratie aan pollen veel lager.
 • Ga wandelen of sporten na een regenbui of ’s ochtends vroeg, dan is de concentratie stuifmeel in de lucht het laagst.
 • Kies eerder voor een terrasje doen in de stad en laat het picknicken in de vrije natuur achterwege. In de stad zit drie tot vijf keer minder stuifmeel in de lucht.
 • Volg de hooikoortsberichten op radio, tv en internet.
 • Vermijd voedingsmiddelen die een allergische reactie kunnen uitlokken of versterken, zoals ananas, vlees en verse eieren. Veel mensen die aan hooikoorts lijden zijn ook allergisch voor noten, bananen, appels, druiven en perziken.

Voorkomen van pollen problemen

Wist je dat als een allergische reactie eenmaal is ingezet, deze veel moeilijker te bestrijden is dan wanneer het lichaam al op de aanval is voorbereid? Het beste advies om veel hooikoortsleed te voorkomen, is dus op tijd beginnen met preventieve maatregelen, nog vóór de pollen toeslaan.

Hooikoorts medicijnen

Je kan gebruik maken van bepaalde medicijnen om je klachten door hooikoorts te verlichten. Meestal wordt er gebruik gemaakt van anti-histaminica om hooikoortsklachten te verlichten. In combinatie met nasale corticosteroïden (neusspray op basis van corticosteroïde) kan dit zeer doeltreffend werken. 

Er zijn echter wel enkele nadelen aan verbonden. Het gebruik van nasala corticosteroïden gaat bijvoorbeeld vaak gepaard met irritatie van de neus, niesaanvallen en neusbloedingen. Grootste nadeel is echter dat ze pas effect hebben na 12 à 24 uur. Tijdig beginnen is dus noodzakelijk! 

Gekende neveneffecten van antihistaminica zijn dan weer dat je het meermaals per dag moet innemen en dat je er erg suf van kan worden. 

Natuurlijke hulp bij hooikoorts

Heb je voornamelijk last van jeukende, branderige en trandende ogen door hooikoorts? Dan kan je gebruik maken van de Pollinosan Hooikoorts Oogdruppels. Zij werken specifiek in op rode, branderige en jeukende ogen. De Pollinosan Hooikoorts Oogdruppels van A.Vogel zijn 100% natuurlijk en zorgen voor een snelle verkoeling en verlichting van rode, branderige en jeukende ogen. Er zijn geen gekende neveneffecten verbonden aan het gebruik van deze oogdruppels. 
Meer over

Hooikoorts bij kinderen
Hooikoorts en histamine

0 artikelen in winkelwagentje