A.Vogel Blog

Taal/Langue

Home | Hooikoorts | Hooikoorts: symptomen en behandeling

Hooikoorts: symptomen en behandeling

0

Hooikoorts. Heb jij er ook last van? Als de zon lekker gaat schijnen, doet ook hooikoorts weer zijn intrede! Niemand zit te wachten op tranende ogen, een loopneus en niesbuien. En dat hoeft gelukkig ook niet! Met onze tips pak je de typische hooikoortsklachten snel en efficiënt aan en kan je ze zelfs voorkomen.

Een schrale troost? Je bent niet de enige bent die een allergie aan pollen heeft. Maar liefst één op zes mensen heeft er last van. In België betekent dat zo’n 1,5 miljoen mensen! Verwacht wordt bovendien dat dit aantal alleen maar zal toenemen.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergische reactie op het stuifmeel (pollen) van bloeiende grassen, struiken en bomen. Het afweermechanisme van je lichaam raakt door de pollen van slag, waardoor er histamine vrijkomt die je laat hoesten, proesten en tranen.

>> Meer over histamine en hooikoorts

Hooikoorts symptomen

De typische klachten van hooikoorts lijken op die van een verkoudheid:

  • loopneus en wat later juist een verstopte neus
  • niesbuien
  • jeukende, branderige en tranende ogen
  • gezwollen en rode ogen
  • branderige keel
  • zwaar hoofd

Ben je erg gevoelig? Dan kun je ook ziek en koortsig worden. Bij één op de drie mensen leiden hooikoortsklachten zelfs tot bijholteontsteking.

Veel mensen die aan hooikoorts lijden voelen zich moe en prikkelbaar. 

Twijfel jij of je hooikoorts hebt? Doe onze hooikoorts test en ontdek het meteen!

Tranende ogen hooikoorts behandelen

Heb je voornamelijk last van jeukende, branderige en trandende ogen door hooikoorts? Dan kan je gebruik maken van de Pollinosan Hooikoorts Oogdruppels. Zij werken specifiek in op rode, branderige en jeukende ogen. De Pollinosan Hooikoorts Oogdruppels van A.Vogel zijn 100% natuurlijk en zorgen voor een snelle verkoeling en verlichting van rode, branderige en jeukende ogen. Er zijn geen neveneffecten verbonden aan het gebruik van deze oogdruppels. Je kan ze dan ook veilig langdurig gebruiken indien nodig.

Hooikoorts kalender

Vroeger kwam hooikoorts vooral in de hooimaand juni voor, vandaar ook de naam. Nu het klimaat in België steeds warmer en vochtiger wordt, breidt het hooikoortsseizoen zich steeds verder uit. De pollen vliegen inmiddels van februari tot oktober door de lucht. Ben je allergisch voor stuifmeel van bomen, dan krijg je vooral in het voorjaar (februari, maart, april) klachten. Heb je een allergie voor stuifmeel van gras, dan krijg je later in het jaar (juni, juli) juist last.

Het kan ook zijn dat je het hele seizoen last hebt van hooikoorts. Maar af en toe een dagje is ook mogelijk. Ieder mens is weer anders.

Met onze hooikoorts kalender zie je in 1 oogopslag welke pollen wanneer in de lucht zijn.

Tips bij hooikoorts

Het beste wat je bij een allergie kunt doen, is het vermijden van de stof waar je allergisch voor bent. Bij hooikoorts zijn dat de pollen en gaat dat helaas niet zo gemakkelijk. De pollen zweven immers overal. Wel kun je proberen het contact met stuifmeel zoveel mogelijk te vermijden.

Wij verzamelden de beste tips om te ontsnappen aan de pollen in ons artikel '5 natuurlijke middelen tegen hooikoorts'.

Ook in onze infographic 'S.O.S. Hooikoorts: 5 stappen om te ontkomen aan de pollen' vind je heel wat praktische én efficiënte tips!

Hooikoorts en anti-histaminica

Anti-histaminica blokkeren de werking van histamine in het lichaam. Deze medicatie zorgt ervoor dat de typische allergische reacties zoals jeuk, tranen en opgezwollen slijmvliezen afnemen.

In combinatie met nasale corticosteroïden (neusspray op basis van corticosteroïde) kan dit zeer doeltreffend werken. 

Er zijn echter wel enkele nadelen aan anti-histaminica en nasale cortcosteroïden. Het gebruik van nasala corticosteroïden gaat bijvoorbeeld vaak gepaard met irritatie van de neus, niesaanvallen en neusbloedingen. Grootste nadeel is echter dat ze pas effect hebben na 12 à 24 uur

Een gekend neveneffect van anti-histaminica is dat je er erg suf van kan worden.

Laatste wijziging op deze pagina: 15-11-2017

Volg A.Vogel op Facebook

Contact

Schrijf ons:

Of bel onze gezondheidslijn:
Maandag - vrijdag 09:00-17:00u
        

0 artikelen in winkelwagentje