A.Vogel Blog

Taal/Langue

Home / Klachten / Hoesten

Hoesten

Oorzaken en tips

0

Hoesten is niet alleen vervelend en hinderlijk (voor jezelf EN je omgeving), maar het houdt je ook uit je slaap en is bovendien ontzettend vermoeiend. Hoesten is overigens wel heel nuttig. Het is namelijk een natuurlijke reactie van het lichaam om de luchtwegen schoon te houden. Toch blijft het heel onprettig.

Er zijn in principe 2 soorten hoest: een vastzittende hoest en een droge prikkelhoest, ook wel kriebelhoest genoemd. Heel wat mensen hebben het afgelopen jaar last gehad van één van beide!

Hoesten is in feite geen ziekte. Het is een reactie van het lichaam op een irriterende stof in de keel of de in de luchtwegen. Normaal verwijderen de trilhaartjes in de bovenste luchtwegen slijm en indringers, zoals stof, naar de keelholte. Maar als er te veel slijm is, kan dit worden weggehoest.

Een hoestreflex is krachtig; met 120 tot 160 kilometer per uur wordt lucht naar buiten geperst. Bijvoorbeeld als er een hap eten in de luchtpijp schiet. En zo hard worden dus ook bacteriën uitgehoest en rondgestrooid.

Hoest komt vaak voor bij verkoudheid en bij nervositeit. Ook rokers hoesten veel, vooral ’s ochtends. Hoest is dus een symptoom.

Twee soorten hoest: kriebelhoest en vastzittende hoest

Er zijn in principe twee soorten hoest: een vastzittende hoest en een droge prikkelhoest, ook wel een kriebelhoest genoemd.

  • Droge hoest en kriebelhoest. Bij een droge hoest komt geen slijm omhoog. De hoest heeft dus geen ‘nut’ en de oorzaak is vaak niet duidelijk. Een droge hoest kan zorgen voor aanhoudende hoestbuien, ook ‘s nachts. Een kriebelhoest is een reactie op het geïrriteerde slijmvlies van de luchtpijp. Deze irritatie kan ontstaan door roken, een rokerige ruimte, of een gebrek aan frisse lucht.
    Door een droge hoest of kriebelhoest, raken de slijmvliezen geïrriteerd. Tip: A.Vogel Hoestspray - Droge kriebelhoest vermindert de hoestprikkel.
  • Vastzittende hoest. Een hoest die vastzit op de borst, is meestal het gevolg van een virale of een bacteriële infectie. Bij deze hoest wordt het slijm, dat in de luchtwegen zit opgehoest, zodat het taaie slijm en de ziektekiemen uit de luchtwegen verwijderd worden. De ademhaling wordt zo iets beter.

Zelf doen bij hoest

Houd bij een droge hoest de slijmvliezen van de keel soepel door veel te drinken, rokerige ruimtes te vermijden en (wie rookt) te stoppen met roken. Ook frisse lucht helpt, ga dagelijks wandelen of fietsen. Omdat hoest vaak komt door een verkoudheid of bijholteproblemen, is het ook van belang te zorgen voor voldoende rust en een goede weerstand.

Probeer bij een vastzittende hoest het ophoesten van het slijm te stimuleren door een slijmoplossend geneesmiddel. En, hoewel het voor de hand ligt, hoest! Wie het hoesten probeert te voorkomen door te schrapen of te kuchen, kan ervoor zorgen dat bacteriën de longen inschieten. Hierdoor kan er een chronisch probleem ontstaan.

A.Vogel Hoestspray

Gemak dient de mens, laten we eerlijk zijn. En daar past een hoestproduct in sprayvorm prima bij! Natuurlijk, de A.Vogel Santasapina siroop is er ook nog steeds en werkt ook zeer goed, maar wat als je onder het autorijden of tijdens een belangrijke vergadering ineens een hoestbui krijgt? Dan is snel even sprayen wel heel handig en comfortabel. Daarom: A.Vogel Hoestspray - Droge kriebelhoest of A.Vogel Hoestspray – Vastzittende hoest.

Geeft geen gewenning en maakt niet suf

Wat maakt de A.Vogel Hoestspray zo uniek? Het feit dat het een spray is, is al vrij bijzonder. Maar er is méér.

  • Alle ingrediënten zijn puur natuur.
  • De krachtige vloeistof komt met behulp van de doseertuit precies op de plek waar hij moet zijn.
  • De spray is ook geschikt voor kinderen (vanaf 4 jaar), zwangere vrouwen, borstvoedende vrouwen en diabetici.
  • De hoestspray kent geen bijwerkingen, geeft geen gewenning en maakt niet suf. Wel zo prettig!

Rokershoest

Zowel de luchtpijp als de kleinere luchtwegen (bronchiën) zijn aan de binnenkant bekleed met slijmvlies, met daarop talloze trilhaartjes. Deze trilhaartjes fungeren als een soort lopende band: ze transporteren slijm en binnengedrongen stofdeeltjes naar de keelholte en houden zo de luchtwegen schoon. Onder invloed van sigarettenrook komt dit mechanisme vrijwel tot stilstand, waardoor er slijm in de luchtwegen achterblijft. Dit veroorzaakt een vervelende hoestprikkel, de zogenaamde rokershoest.

Een roker die net is gestopt, zal vaak de eerste tijd meer hoesten. Dat komt omdat de trilhaartjes in de luchtpijp weer in beweging komen en slijm en andere ongerechtigheden naar buiten werken. De schoonmaak komt dus weer op gang en het vuil komt eruit. Dat irriteert de keelholte en wekt een hoestprikkel op. Na een tijd wordt het hoesten vanzelf minder.

Wanneer naar de dokter met hoest?

Raadpleeg de dokter als het hoesten aanhoudt of erg pijnlijk is. Doe dit zeker als bij het hoesten roestkleurig slijm meekomt.

Keelproblemen

Ruwe keel of problemen bij het slikken kunnen ontstaan door irritatie van het slijmvlies. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een verkoudheid, een neusverkoudheid of bijholteontsteking. Het slijmvlies kan zo geïrriteerd worden dat de weerstand ter plaatse minder wordt. Vervolgens ontstaan dan typische problemen met de keel en de amandelen. Keelproblemen kan je verlichten met de A.Vogel Keelspray.

Meer over
Neusverkoudheid
Keelproblemen
Verminderde weerstand

Laatste wijziging op deze pagina: 07-11-2017

Volg A.Vogel op Facebook

Meer over

Consumentenonderzoek

Zoals u van A.Vogel gewend bent zijn de ingrediënten 100% natuurlijk en geeft de spray geen gewenning en maakt niet suf. Consumentenonderzoek heeft aangetoond dat 70% van de gebruikers de spray snel vindt werken en als effectief ervaart. Maar liefst 85% vindt dat de A.Vogel Hoestspray  handig en gemakkelijk in gebruik is. De spray neem je ook eenvoudig overal mee naartoe. Praktisch voor onderweg, op uw werk of op uw nachtkastje.

Voedingsadvies bij hoest

Laat zuivel staan omdat dit de slijmvorming bevordert. Zure melkproducten, zoals karnemelk, yoghurt en kwark kunnen wel. Kies vitamine- en mineraalrijk voedsel. Vooral vitamine C is belangrijk (fruit, groente en aardappelen). Eet ook salades met bijvoorbeeld een beetje mierikswortel, waterkers, tuinkers en Oost-Indische kers. En drink kruidenthee (anijs, bevernel, eucalyptus, tijm, rozenbottel en guldenroede), gezoet met wat honing.

Contact

Schrijf ons:

Of bel onze gezondheidslijn:
Maandag - vrijdag 09:00-17:00u
        

0 artikelen in winkelwagentje